Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу заяви, че 76 358 мигранти са преминали границите на страната на фона на изявлението на турския лидер Тайип Ердоган, че Анкара е решила да ги отвори.

По-рано Ердоган заяви, че страната му е отворила границите с ЕС за сирийските бежанци.

Снощи Сойлу каза, че над 47 000 мигранти са напуснали Турция.

"Към 8:55 тази сутрин броят на мигрантите, напуснали страната ни през Одрин, е 76 358", заяви Сойлу в съобщение в Twitter, цитиран от БГНЕС.

Държавните глави и правителствените ръководители на държавите-членки на ЕС в средата на март 2016 г. договориха с Турция съвместен план за борба с миграционната криза.

Той предвижда предоставянето на финансова помощ на Анкара за приемане на бежанци, връщането в Турция на всички нелегални имигранти, пристигнали в Гърция от турска територия, и приемането от ЕС на легални сирийски мигранти от Турция.

По-рано говорителят на управляващата турска Партия на справедливостта и развитието Омер Челик заяви, че Турция остава ангажирана с миграционната си политика, но вече не е в състояние да задържи потока бежанци от Сирия. След това изявление съседните на Турция страни обявиха засилен контрол на границата.

ЕС готов да ни помогне чрез „Фронтекс“

„Еврокомисията и Европейският съвет следят внимателно и с безпокойство ситуацията по външните граници на ЕС с Турция. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и самата аз сме в постоянен контакт с премиерите Мицотакис и Борисов“, написа в туитър председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Тя допълва, че първи приоритет на ЕС в момента е да гарантира, че България и Гърция имат пълната му подкрепа. Съюдът е готов да окаже допълнителна подкрепа, включително чрез „Фронтекс“ и по сухопътните граници.

 

 

В разпространено изявление Шарл Мишел съобщи, че е обсъдил ситуацията в телефонен разговор с турския президент Реджеп Ердоган.