Турският лидер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че в телефонни разговори с Владимир Путин той е призовал руския си колега да напусне Анкара да се сражава „един на един“ с режима на Асад.

Той също обяви отварянето на границите с Европейския съюз за сирийските бежанци. САЩ настояват Русия да спре да използва самолети в Сирия.

Доколко обосновани са тези искания от страна на САЩ и Турция към Русия и какъв отговор трябва да се очаква от Москва, коментира руският вестник "Взгляд", цитиран от Фокус.

В събота турският президент Реджеп Тайип Ердоган разкри съдържанието на телефонните разговори с руския лидер Владимир Путин. По-специално турският лидер призова Путин да остави Турция „един на един“ със сирийските власти.

„Вчера попитах Путин какви са вашите цели там (в Сирия)? Ако ще създадете военна база, тогава направете това, но изтеглете войските от нашите. Казах му да ни остави „един на един“ с режима на Асад“, каза Ердоган.

Той увери, че „в никакъв случай“ не счита „сирийския въпрос“ за приключение или желание за разширяване на границите на Турция.

„Влязохме там не по покана на Асад, а по покана на сирийския народ. И докато хората не ни поканят да си тръгнем, ние няма да си тръгнем от там“, подчерта турският президент.

Ситуацията в региона се влошава от средата на януари след като се провали поредният опит за прекратяване на огъня съгласно споразуменията на Москва с Анкара.

Сирийските проправителствени сили продължиха настъплението си в зоната за деескалация Идлиб и Турция предприе прехвърляне на оръжие, за да помогне на сирийската опозиция и да засили своите наблюдателни пунктове, някои от които се озоваха на територия, контролирана от Дамаск.

Тази седмица в Идлиб се състоя един от най-сериозните сблъсъци между сирийските и турските сили. В петък вечер 33 турски войници загинаха в резултат на въздушен удар от "сирийския режим", по-късно броят им се увеличи до 36. Десетки бяха ранени.

Както е обяснено от руското министерство на отбраната, „турски войски, които са били в бойните формирования на терористични групи, са попаднали под обстрела на сирийските войски“. В същото време Анкара по-рано игнорираше въпросите за местонахождението на своите военни.

В отговор, според турското Министерство на отбраната, са елиминирани над 300 сирийски военни (и общо над 2 хиляди опозиционни бойци за по-малко от три седмици), унищожен е зенитно- ракетен оръжеен комплекс „Панцир“ и системите за противовъздушна отбрана „Бук“ и друго оборудване.

В Сирия обаче определиха тези цифри за преувеличени, обвинявайки турската страна в желанието „да се повдигне моралът на победените терористи“.

Ердоган, на когото предстои да пристигне в Москва в края на следващата седмица, също обяви отварянето на границите с ЕС за сирийските бежанци. Само през изминалия ден 18 000 мигранти се възползваха от тази възможност и „днес може би ще има 25-30 хиляди“.

"Отдавна казваме, че не сме длъжни да приемаме толкова много бежанци. Вие обещахте да ни помогнете, но не правите нищо и вчера отворихме нашите граници", обясни Ердоган.

Сега в Турция има 3,7 милиона бежанци, а други 1,5 милиона са в момента на нашите граници. „Не можем да се справим с новата вълна на имиграцията“, каза Ердоган.

В тази ситуация САЩ продължават да подкрепят Анкара по всякакъв възможен начин. Според Съединените щати, Русия трябва „незабавно да приземи бойните си самолети“, които оперират в Сирия.

Това заяви постоянният представител на САЩ в ООН Кели Крафт, която говори за "неоправданото нападение на турски наблюдателни пунктове".

Постоянният представител призова "всички сирийски войски и техните руски съюзници да се оттеглят отвъд линията на разграничаване на огъня", която беше договорена през 2018 г. В отговор руският пратеник Василий Небензя припомни, че турските военни са загинали извън наблюдателния пункт.

Според Крафт ситуацията в Идлиб трябва да "сложи последния пирон в капака на ковчега на Астанския формат". Американският посланик обвини Москва и Дамаск, че три пъти „нарушават споразуменията за прекратяване на огъня от Астана“.

Страните все още се надяват да избегнат по-нататъшна ескалация. По време на следващия кръг от консултации в Анкара относно Сирия, Русия и Турция отново подчертаха фокуса си върху намаляване на напрежението "на място" в хода на борбата срещу терористите.

„Продължихме да обсъждаме конкретни стъпки за постигане на трайна стабилизация на ситуацията в зоната за деескалация на Идлиб (...)“, се казва в изявление на руското външно министерство.

Доцентът от катедра „Политически науки и социология“ на Руски икономически университет „Плеханов“, член на експертния съвет на "Офицерите в Русия" Александър Перенджиев, е убеден, че Ердоган е "забравил" защо и по какви въпроси взаимодейства с Путин.

"Ердоган ясно показа какво всъщност прави в Сирия. Цялото взаимодействие между Русия и Турция се свежда до унищожаване на терористи и запазване на териториалната цялост на Сирия. Ердоган обаче неочаквано заявява, че това не е основната цел. Основната му задача е да завземе сирийски земи, в случая Идлиб", каза Перенджиев пред вестник „Взгляд“.

Експертът припомни, че през 2015 г. Русия е дислоцирала своите военни в Сирия, за да й помогне да се защити от терористи, но "сега ситуацията се е развила по такъв начин, че няма терористи сами по себе си".

"Има протурски терористи, проамерикански, просаудитски. Терористите на „Ислямска държава“ вече не съществуват по принцип. Поражението на „Ислямска държава“ доведе до появата на онези процеси, които в момента протичат в Сирия. Стана ясно, че първоначално зад терористите стои Турция, която просто играеше своята игра под прикритието на участие в процеса в Астана, но всъщност искаше да установи контрол над Идлиб. Говорим за открита окупация на Сирия под прикритието на борбата с тероризма", убеден е събеседникът.

След сирийската офанзива в Идлиб беше установено, че Турция се бори именно с официалните войски на Сирия, а не с терористи. Според него, когато сирийската армия започнала да разбива терористите, тогава турската армия попаднала под ударите, както потвърди самата Анкара.

В същото време Русия „никога не е искала да влиза във военен конфликт с Турция“, но „предвид позицията на Ердоган, ние няма да можем да поддържаме диалог през цялото време“.

„Ако турците искат да останат насаме със сирийската армия, няма да им е по-добре. По-късно биха се обърнали към Русия да ги защити от сирийците, които имат начини да победят Турция сами“, смята Перенджиев.

Експертът обясни, че сирийската армия се е превърнала в една от най-мощните в света през последните девет години на войната и "е невъзможно да бъде победена при никакви обстоятелства".

Следователно, след като се отърват от турските нашественици, сирийците ще прогонят американците.

"Призивът на САЩ за приземяване на бойните самолети говори за малко отмъщение за факта, че Вашингтон не е основният обект на процеса в Астана. Но руските самолети летят с разрешението на официален Дамаск. А останалата част от чуждестранните военни самолети летят без разрешение. САЩ не харесват предимството на Русия в Сирия. Всички тези твърдения показват желанието на САЩ да изравнят всички в една позиция. Но Русия ще продължи да си припомня кой на каква правна основа е в Сирия", обобщи експертът.