Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Наш пратеник в Александруполис

Приятелство, близост, братски отношения и взаимен интерес. Това декларираха днес премиерите на България Бойко Борисов и на Гърция Кириакос Мицотакис по време на четвъртата годишна среща на високо ниво между двете правителства. 

Първи от двамата говори Мицотакис, който започна речта си с похвални слова за взаимоотношенията между двете страни, като мина през целия конспект на търговските, туристическите и енергийните връзки. 

След него на сцената се качи Борисов, който за няколко минути успя да проговори английски - на два пъти, да се накара на опозицията и да поясни как никой друг не прави толкова за енергийната независимост на България. 

"Няколко акцента само ще дам, колкото да има и от мен нещо в медиите. Докато някои се упражняваха в думата "диверсификация" - ние станахме съдружник в терминала за втечнен газ. Другите се упражняваха - кой какво и колко щял да ни даде - ние вложихме 500 млн. през прозрачни търгове. Виждате, че ние вече не говорим за Will (бел.ред. - "ще", израз за бъдеще време в английския език) или бъдеще време на английски, не че аз много го разбирам, но - вече строим, почти сме готови, докато другите се упражняват в риторика".

Премиерът има предвид трите големи енергийни проекта, които българското правителство движи. Два от тях са тясно свързани с Гърция - междустистемната връзка Стара Загора - Комотини и интерконектора за втечнен газ. Най-големият проект пък е т.нар. от Борисов '"Балкански поток", който е практическо продължение на "Турски поток" през границите на България.

"Развиваме оста "юг-север" и диверсифицираме и България, и Унгария, и Сърбия. Американски, руски, азерски газ - кой каквото докара", обясни Борисов, докато се хвалеше с "Балкански поток". 

Всъщност обаче 90% от тръбата на газопровода е резервирана от "Газпром", свободната търговия за други страни е останалите 10%. Този казус може да коства и наказателна процедура спрямо България, защото Брюксел изисква поне 50% свободни капацитети. 

Борисов говори и за изграждането на скоростна магистрала между двете страни, както и за жп връзката от Александруполис през Бургас до Варна. За нея се говори вече няколко години, но към момента няма реални действия по нейното строителство. Днес транспортният министър Росен Желязков и гръцкият му колега подписаха меморандум за сътрудничество по темата. 

Поредната тема, която уж "краткото" слово на Борисов засегна беше тази за отбраната.

"Искам силна връзка между двете армии. Със самолетите F-16 можем вече да мислим и за общ "еърполис" (Бел. ред. - отново английски - въздушна полиция), както за нас, така и да помагаме на нашите съседи. Това си е нашата тактика."

Последната тема в платформата на Борисов - миграцията. Той благодари на Гърция за помощта в областта и обясни, че не може току така да се влиза в трети страни. 

"Ето и сега - всички си дадохме личната карта. Знаете кои сме, но докато ни свиреше оркестъра на летището - граничарите ни проверяват картите."

Мицотакис и гръцките проблеми

Гръцкият премиер обърна внимание на доброто сътрудничество между двете страни и отбеляза, че Гърция е вече шеста по икономическо присъствие в България. Поздрави Борисов, който нарече "моя скъп приятел", с икономическия подем на страната, с добрите взаимоотношения в туризма и енергетиката. 

Малко след това обаче Мицотакис зави към външополитическите проблеми на Атина и продължи с тях. Той подчерта, че натискът към северните егейски острови от страна на мигрантите ще бъде намален, защото Гърция закрива старите лагери и строи нови, извън населените места. Борисов му благодари. 

Малко по-късно гръцкият премиер отправи послание към всички мигранти:

"Към тези, които знаят, че нямат право на убежище, но идват: Недейте да идвате тук! Пътят, по който ви водят каналджиите не води до гръцкия хинтерланд. Той спира на островите и там започва пътят наобратно."

После Мицотакис отдели време да коментира напрежението в Егейско море, заради опитите на Турция и Либия да пренаредят морските граници. Нещо срещу което Атина се противопоставя, най-вече защото то засяга интересите на Гърция в размирен Кипър. 

"Документите между Либия и Турция са нелегитимни. Либия няма нужда от трети самозван закрилник като Турция. Никой не може да рисува по картата, скицирайки си фалшиви граници. Отправяме остро предупреждение към Анкара, че Гърция ще продължи да стои здраво по отношение на международното право". 

Борисов пък се почувства задължен да спомене, по между другото, че България работи много добре с Турция, но все пак очаквал мир и се причисли към групата на дипломатите. 

"Дипломатите трябва да решат конфликтите - ние, дипломатите. Трябва да се разберем, тук сме, заедно сме, няма какво да направим друго."

В края на речите си и двамата обявиха, че продължават да подкрепят Северна Македония и Албания по пътя им към ЕС, но само ако двете дърважи изпълняват поетите ангажименти.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.