Германската полиция спря от пътуване към България девет неонацисти, които са пътували за участие в Луковмарш в София. И деветимата са наблюдавани от полицията и имат криминални досиета. Германската полиция има право да спира от пътуване в чужбина хора, които вредят на имиджа на федералната република.

Деветимата крайнодесни са спрени на полицейската проверка на летището. Дортмундската крайнодясна сцена от години е един от основните участници в Луков марш в София. Неонацистите в този град имат тесни връзки с българи в София. Основно контактуват с крайнодесния спортен боен клуб „NS Файтклуб Бългерия“. Връзката се поддържа от известния германски неонацист Кристоф Древер, който през миналата година бе осъден на 13 месеца затвор за реч на омразата и призиви за насилие към хора от друг етнос и религия. Такива речи той освен в Дортмунд държи всяка година и в София. Кристоф Древер е в центъра на паравоенни неонацистки организации в Германия и е наблюдаван от години от службите за защита на конституцията в страната. Дортмундските неонацисти са част и от футболните хулигански агитки на „Борусия Дортмунд“, които имат абсолютна забрана за присъствие на футболни мачове на клуба.

„NS Файтклуб Бългерия“ няма проблеми с полицията в България. На фейсбук страницата на клуба, озаглавена: „Спортувай, брани родината“, са написани и основните му цели:

“Спортувай, брани родината” е спортен проект на организацията „Национална съпротива”. Той е насочен към всички, които се занимават със силов и боен спорт, без значение дали са част от определен клуб. Целите на начинанието са:

1. Да пробуди патриотичното и националистическото във всеки спортист;

2. Да осъществи контакт с всички такива хора и клубове, които мислят патриотично и милеят за Родината;

3. Да изгради приятелски отношения с колкото се може повече клубове;

4. Да заработят заедно и да организират различни кампании и състезания популяризиращи бойните и силовите спортове;

5. Да привлече нови лица, които да бъдат полезни на Майка България;

6. Да популяризира различни техники за самозащита, които да бъдат от полза на всеки българин, който е нападнат на улицата;

7. Да вкара младежта в залите, за да ги научи на дисциплина, уважение и организираност;

8. Да откъсне българите от вредните пороци и да ги накара да живеят по-здравословно.“

На плакати на клуба се призовава за расова чистота, а в мотивационни видеоклипове неговите организатори твърдят: „България загива, който не е готов да загине за нея е недостоен“.

Луков марш трябва като всяка година да се проведе на 25 февруари. От 2003 година в София по този повод се събират фашисти, неонацисти, крайнодесни и представители на редица забранени в други държави организации.

„Колкото и да е странно, този марш не получава официално разрешение да се провежда и година след година се провежда без никакъв проблем“, коментира немската преса.

За първи път опит да го забрани направи кметицата на София Йорданка Фандъкова през 2013 година. Въпреки това шествието продължава под предтекста, че е само полагане на венци пред къщата на един истински патриот. Луков обаче е познат в Германия и като близък поддръжник на Хитлер.