Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Обзалагам се, че Бойко Борисов ще спечели и следващите парламентарни избори. Причината е проста - той няма убедителна алтернатива. Трудно е преобладаващият избирател да види нещо по-добро, заради което да го изостави. А е трудно да го види, защото то не умее да се покаже.

Ако по нещо всички в разнородната опозиция на Борисов си приличат, това е разговорът им с публиката. Той винаги е мрачен, понякога е трудно разбираем и е хронично беден на положителни послания.

Независимо дали е ляв или десен, прозападен или произточен, популистки или жълтопаветен, този разговор напомня за руската хибридна пропаганда. Не е обаче ефективен, колкото е тя.

В него се повтарят няколко постоянни съставки: колко е тежко положението, колко е нещастен българинът, колко е лоша властта, колко добър, но онеправдан е народът и как отнийде взорът надежда не види.

"Изборите се опорочават, решенията за бъдещето ни се вземат на тъмно, парите ни се харчат безотговорно, непрекъснато се отчитат успехи, докато нищетата се множи, а качеството на живот пада драстично. Достъпът до вода и въздух се превръща във въпрос на оцеляване, а липсата на възмездие и справедливост разколебава вярата ни в утрешния ден". (Румен Радев)

"В обществото има много припламвания на недоволство и съпротива, виждаме го непрекъснато. Управляващите са все по-малко добре дошли, като се появят през публика. Постигнаха безвремие по брежневски. Няма ясна перспектива, но да не подценяваме постоянните брожения. От това мъртво вълнение често пъти изскачат неприятни изненанди. Това не е един доволен и щастлив народ, който благодари на ГЕРБ, че живее в стабилно. Това е един тежко фрустриран народ, на който дълбоко му е писнало от ГЕРБ, но не вижда какво би последвало". (Евгений Дайнов)

Не подозирам двамата цитирани господа във взаимни сипматии или в конспирация против изпълнителната власт, но обективно те пеят една и съща песен. Тя не целѝ да спечели, а да развали.

Този разказ понякога е убедително, дори талантливо написан. (Обикновено от публицисти. Няма да цитирам поименно, защото не е педагогично). Но ефектът му е ограничен. Той кара публиката да се почувства зле - мизерна, нещастна. Той ѝ сочи враг, разделя я и я озлобява. И толкова. Той не съдържа и капка надежда. Не мобилизира никого за нищо. И, неизбежно, един ден започва да дотяга. Да уморява.

С такъв разказ можеш да преследваш дългосрочни деструктивни цели, като например да създаваш апатия, цинизъм, дезориентираност и податливост на манипулации, да сееш страх, несигурност, тревожност, да разграждаш обществото, да го разлагаш на единици, всяка от които се спасява сама. 

Тези цели са разбираеми, когато зад тях стоят геополитическите цели на външна сила като Русия. Тя няма илюзии за бившите си сателити и не си поставя илюзорни цели като например да предизвика в тях народно въстание или държавен преврат.

Обаче постижима руска цел за България е тази страна да бъде ненадежден съзник в НАТО и неохотен член на Европейския съюз; да се чувства излъгана, изгубена, ограбена, мината, сама, нещастна, застрашена. И мрачният разговор за дереджето при такива цели е правилното средство.

"Разследвания на чужди медии и институции осветлиха разхвърлянето из цялата страна и горенето на чужди боклуци в наши централи, което трови въздуха и природата ни. България не е бунище и никой няма право да залага здравето на българите, за да извличат печалба шепа бизнесмени с държавни протекции. Кабинетът тихомълком прокарва реформа на валутния борд, за чийто смисъл и основания българите очакваха ясни разяснения. Законодателството се превръща в заложник на лобистки интереси, а бедността и неравенството се задълбочават".

Ако обаче искаш с такъв разказ да спечелиш избори, най-вероятно ще постигнеш точно обратното - защото той не обнадеждава, а обезверява; не мобилизира, а демобилизира.

Изборната победа предполага много хора “за”. Ако имаш множество “против”, нямаш гаранция каква част от него ще отиде до урната и каква ще предпочете да не гласува.

В последните години светът стана свидетел на две успешни деструктивни* в крайните си цели кампании, които обаче използваха положителна мотивация - за Брекзит и за избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ.

Това, което в крайна сметка донесе успеха им, бяха простите лозунги с положителен заряд: “Да си върнем контрола”, “Да завършим Брекзит”  и “Да направим Америка отново велика”, “Америка на първо място”. 

(На местните избори ГЕРБ опита нещо подобно, но го докара само на простота: "Работа, работа, работа". "Секс, наркотици и рокендрол" е много по-грабващо). 

Никой в целокупната българска опозиция не владее мобилизиращото говорене на брекзитърите и на Тръмп. БСП и главният ѝ говорител, президентът Румен Радев, още не могат да излязат от речника и стилистиката на бившата БКП. Те май са неизлечими.

Градската десница говори сама на себе си. И се любува на дискурса си. Чиито послания стигат най-много до края на “Люлин”-2 ( околовръстния път на София), до Северната тангента и до Южната дъга. Които освен инфраструктурни обекти са и нагледни предизборни послания на Борисов.

Той казва: Заводите работят. И се множат. Заплатите растат. Безработицата пада. Инвеститорите идват. Даваме парѝ. А Европа ни дава още. (Подлог, сказуемо, подлог, сказуемо. Тук-там - пряко допълнение).

Числата потвърждават тези прости изречения. Вижте сайтовете на Националния статистически институт и на Евростат.

Опозициите казват: Ах, колко е лошо всичко. И все по-лошо става. 

Кое е лошо? Заводите? Заплатите? По-ниската безработица? Инвеститорите? Парите? Числата?

Не, казват те. Няма справедливост. Има Пеевски. 

На което нормалният човек отвъд "Люлин"-2, Южната дъга и Северната тангента си отговаря: Голям праз.

Между другото, в правен смисъл за Пеевски до ден днешен няма доказано нищо лошо, освен че е дебел. Но това е лошо за неговото здраве, а не за България. 

В същото време зловещият му, но законен медиен модел продължава да работи за управляващите, независимо кои са те.

Борисов казва: Еврото е добро. Ще го приемем. 

Те обясняват: Еврото от една страна е добро, но от друга е зло. Трябва да се присъединим към него, но не на всяка цена. 

Радан Кънев написа една от най-адекватните позиции за еврото. Но колцина обикновени хора ще я прочетат докрая и колцина от тях ще я разберат.

Борисов уточнява: ще приемем еврото, само ако всички са съгласни.

Тогава те ревват: Той абдикира! (Любопитно е колцина отсам и отвъд “Люлин”-2, Северната тангента и Южната дъга разбират тази дума).

А Борисов всъщност е казал: Няма да караме никого насила. В еврозоната е хубаво, но насила хубост не става. Те имат образованите обяснения, той има ефективния лозунг.

Е, ако сте прост народ, без диплома по икономика, но все пак - носител на Гласа Божи, за кого ще гласувате? Чие послание е по-ясно? Кое ви вдъхва повече доверие?

Тук те опонират: Народът е прост. Той не ни заслужава. И после искат този, същият народ да ги избере.

Бате Бойко не убеждава публиката. Той я сваля. А те не могат.

Не той е силен. Те са слаби. Трябва да се научат да говорят като победители. 

Иначе статуквото остава - Бойко управлява. Те мрънкат. Народът гласува.

П.П.: Шансът Борисов да бъде отстранен с чисто отрицателна кампания е, само ако тя го компрометира на битова основа - както бившия му заместник в партията Цветан Цветанов. Има такъв актуален опит. “Учените” аргументи - политически, идеологически - не работят. 

___________________________________

* Изборът на президент не може да бъде разглеждан сам по себе си като деструктивна цел. Но програмата на Тръмп и действията му показват системно разграждане на това, което САЩ бяха и бяха постигнали преди това във вътрешната и във външната си политика - за климата, международната търговия, ядрената сделка с Иран, преговорите в Близкия изток, НАТО, отношенията с Европа, политиката спрямо мигрантите.

Коментари

 's picture

Цветан

Копието

Някой беше казал, че с едно копие можеш да правиш всичко, освен да седиш на него.

Калин

С клишета от рода : „Това не е един доволен и щастлив народ, който благодари на ГЕРБ „ анализи не се правят. Нека авторът посочи къде в Европа е този доволен и щастлив народ, който да благодари на правителството си ! За каква публика въобще ги пишете тези неща ? Цитатът на номенклатурното синче Евгени Дайнов е върхът : „Това е един тежко фрустриран народ, на който дълбоко му е писнало от ГЕРБ . Авторът цитира Дайнов все едно последният е Далай Лама. Само да знаеш колко на този народ „тежко” му е писнало от синчетата на бившата номенклатура, такива като Дайнов, Зарков или Иво Христов, колко им е писнало от сомнамбулите русофили от разните Гечевци, Ерменковци, които вече ни направиха веднъж „щастливи и доволни”. И ако още веднъж се опитат да ни направят „щастливи” ще бъдат изгонени с камъни.

Всичко хубаво. Само дето това горе не е писано от Дайнов..

Дайнов не е от тези, които защитават ГЕРБ. Иначе логиката е правилна.
 's picture

smarf

Бойко пак ще спечели благодарение на мисирките.

Обзалагам се , че писача е от онези мисири около хризантемов, които са оторизирани да обясняват и синтезират сутрешните, обедните и вечерни противоречиви простотии на победителя. Той е Гласа Божи, той е пастира и е толкова силен, че го е шубе да проведе поне една реформа, за да не разбуди първичния инстинкт за оцеляване на стадото. Стадото, което той с дългогодишното си управление е създал и опростачил до степен на малоумие.

Борисов щял отново да спечели

"Трудно е преобладаващият избирател да види нещо по-добро, заради което да го изостави. А е трудно да го види, защото то не умее да се покаже." Как да го види, като българинът не мисли. Той иска "око да види и ръка да пипне". Ами има и какво да се види и какво да се пипне. Защо хиляди българи предпочитат да живеят в Чехия и Унгария, а не в България? Просто там повече спазват законите и не се правят на по-хитри от другите.
Йовко Манолов's picture
Йовко Манолов
jovko.manolov71

Анализът

на г-н Желев е точен и правлен.Аз ще добавя само,че забавянето за приемането на България в ИЕРЕМ 2 не е поради лакърдийските обяснения на Борисов,че пак Той,царят Слънце го е решил,защото нямало пълен консенсус,което впрочем,бидейки вярно,не е особена пречка.Влизането ИЕРЕМ 2 трябваше да стане през април тази година.Както вчера стана ясно,а то се е знаело и от по-рано,истинската причина е в това,че ЕЦБ е установила,че две от големите бълг.банки,а именно ПИБ и другата не мога да цитирам в момента по памет,не са все още направили необх.промени и реформи за подготовка за бъдещото приемане на еврото.Затова и Борисов,в типичния си живковски стил изцепи,че докато намало пълен консенсус и т.н.Всъщност пълен консенсус няма и да има,защото БСП ще направят всичко възможно да саботират процеса,а вината на ГЕРБ,е че просто са неспособни и твърде арогантни да обяснят просто и ясно на бълг.народ,че приемането на еврото е най-полезния и необходим ход за България и народа ни.А пълен консенсус не е нужен,защото България,влизайки в ЕС,е подписала нужните докуманти за приемане на еврото и Зелената сделка.Новината от снощи е,че обсъждането за приемът в ИЕРЕМ е отложен от април за юли тази година поради споменатата причина за липсата на реформи в двете големи банки/ПИБ и втората мисля,че е ББР на Мавродиев/ и затова,Борисов,в опита си да прикрие всичко това си измисля теориите за "консенсуса"!
Buba Mara's picture
Buba Mara
bubamara

Я, гледай ти какви прозрения!

Но трябва да се каже цялата азбука. Руските хибридчици от котилото на решетниците пърдят в едно гърне заедно с лилавите отрочета на червената 'аристокрация" като Дайнов, Бойкикев, Красен Станчев, Иван Кръстев и тути кванти паважни креатури. Колкото по-ясно се осъзнае тази елементарна истина, толкова по-малко ще се учудват симпатизиращите на умнокрасивото гюбре.
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

ДВУЛИЧИЕ В ПОЛЗА НА БОРИСОВ!

2020 Г-н Желев, г-н Радан Кънев и, разбира се и други журналисти и финансисти и банкери, написаха прекрасни правдиви статии в защита на влизането ни в зоната. Тази статия на Желев обаче е заблуждяаваща. Желев и друг път е бил непоследователен, двуличен, и друг път е писал кресчендо и декресчендо, но тази му статия умишлено е много слаба, по думите на младите ми приятели. КОСВЕНО той се обявява против идеята за предсрочни избори, тъй като Борисов щял да ги спечели, макар това да не е сигурно. Но дори и да ги спечели, ако ДБ вкара свои представители в НС, ще внесе и качество, и пак ще има полза от предсрочни избори.. Причината за поредното спечелване на изборите от Борисов била много проста. Напротив, причината е много сложна, г-н Желев, и тази причина е готвена от руснаците най-малко два века. Срещу Борисов нямало убедителна алтернатива. Борисов не е гений, не е Микеланжело, за да няма кой да му се противопостави. АКО НЯМА АЛТЕРНТИВА,ТОВА Е ЗАЩОТО Е РУСКА ПОДЛОЖКА. В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ДВА ВЕКА руската пропагандна машина внушава малоценност у българите, перманентно работи за изтриване на българската национална идентичност. Набива в главите на не дотам умните българи, че са безпомощни без Русия./ НАИСТИНА ще са безпомощни, ако тръгнат да завладяват света. Но те нямат подобна мания/. В словото си при закриванета на Берлинския конгрес 1878 г. „българолюбецът“ Горчаков - канцлер и външен министър на Русия- отправя следните послания към българите, които не допусна на конгреса, макар че той основно бе свикан да реши българския въпрос. „Сега и завинаги България е длъжна да бъде благодарна и предана на Русия“. /Не споменава останалите сили, били се първично за завземането на Цариград. Румъния например участва с 55 хилядна армия. При Плевен има решителен принос, и оставя 2 хиляди убити румънски войници. По Божидар Димитров./ НО Русия си присвоява всичко, което може да бъде откраднато. За нея няма значение, че в Руско-Турската война са участвали не само руснаци. Украинците например са били по-многобройни от русите. Горчаков продължава: „Бъдещият просперитет на България ще зависи само и единствено от това дали тя своевременно ще следва и изпълнява руските желания“. /По Кьонигсльов, стр.37/. Както се вижда Русия планира това за България, от което Левски най-много се страхувал: смяна на османското с руско владичество. Руският царизъм определя България да бъде васална на Русия държава. Още тогава! Руската политическа философия провъзгласява православието за единствената праведна вяра. Запъдът се е износил, няма бъдеще. Бъдещето принадлежи на панславизма и на православието. Руската пропаганда непрекъснато говори лошотии за запада. Така постепенно в резултат на лъжите и на омразата към Запада, масовият българин добива страх от Запада и общественото съзнание на българите предпочита Евразия пред културна и цивилизована Европа. Българите в момента са в политическа заблуда, която непрекъснато се подсилва от руската хибридна война. Много време е необходимо на българите да прогледнат и да осъзнаят, че имперска Русия, имено защото е имперска, не може да бъде наш приятел. Империите са грабители, а не благодетели. ЗАЩО ИЗБИРАТЕЛЯТ ИЗБИРА Борисов? Защото избирателят – масовият, уплашеният от Запада, продължава да гледа към ЕВРАЗИЯ И ВИЖДА Нинова. И пуска бюлтината си за Борисов. Заблуденият масов българин, за разлика от патриотичната интелигенция, не поглежда на запад, за да види истинската алтернатива на бойковизма – ДБ -защото десетилетия му е внушавано, че десните и Западът са едно и също – лошотии, врагове народни, безнравствени експлоататори. Когато народът се опомни, излезе от политическата заблуда, тогава ще спре да се отнася враждебно към ДБ, и ще осъзнае колко векове Русия го е мамила, унижавала и ограбвала с неравностойни икономически договори И в тази сага например Кремъл ни спъва да влезем в зоната, защото тогава България ще се сдобие с шанс да просперира и да не бъде най-бедната страна. А точно това Русия не иска да се случи. ИНФОРМИРАНИЯТ , ОБРАЗОВАНИЯТ И ПО-ЗАМОЖЕН НАРОД ПО -ТРУДНО СЕ ЗАРОБВА!
Йовко Манолов's picture
Йовко Манолов
jovko.manolov71

Ще се

съглася с г-н Делчев,че в статията на Желев има някои,може би умишлено подвеждащи елементи,макар,че когато я прочетох сутринта,бидейки още сънен,я обявих в първия си пост за точна и правилна.Аз също не веднъж съм хващал Желев в пристрастия към Борисов и опити за манипулации към публиката,затова и не го уважавам особено!Но понеже харесах поста на г-н Делчев,макар да разбрах,че той не обича да коментира пишещите коментари тук,а вероятно и неговите да бъдат коментирани,,за което му се извинявам/за това,че го коментирам/Всичко,което той казва за действията на Русия към България е напълно вярно и добре казано!А дали ние като народ ще осъзнаем заблудите си относно "българолюбивата" политика на Русия отпреди сто,150 год.,спрямо нас,която е същата и днес,защото "вълкът" нрава си не мени,то времето ще покаже.Аз само ще добавя,че агресивния начин,по който днешна Русия атакува хибридно,а понякога и пряко предизвиква съвременния свят,просто ще принуди същия,чрез още по-строги санкции и все по-нататъшна изолация на Русия,което тя сама си проси,да докара същата до поредния банкрут и разпад,което е неизбежно,ако в посл.момент някой по-разумен човек от обкр.на Путин не вземе връх,и същият не бъде свален от власт,което изглежда засега фантастично,но не и невъзможно!А единствено разпадът на имперствуващата съвременна Русия е това,което всеки що-годе нормално мислещ българин трябва да желае,защото това ще отслаби тази ретроградна сила и ще я лиши,може би завинаги, от възможността да се занимава постоянно с деструктивизъм по отношение на България,българския народ и Европа въобще.

Господин Желев,

статията Ви е Пунта Мара.
дедо Ощавко's picture
дедо Ощавко
Ощавен маркиз

Млогу отдавна е видно и

Млогу отдавна е видно и известно, че докато Баце играе на путлит.тереня на ЕС-натовската "задунайка" - ши пичели.... Една мильонка "герберастки" гласища не са шега работа, имаш ли ги, пей сердце. Тва и дженераль-кейджиби абепефекар красно-НЕОбуржуйниците и сарай-етно-десар-библьотечните учьони ХАРАШО СИ ГО ЗНАЙкат. И си трайкат?... Щото, баце-ваце, ма са не знай, ко го изтърват, /и земат че пак му "окровьвнят плошчадьити", хо-хо/, КЪФ ли ше му скимне да си го тури на властЬ Балканският ЛевЬ. Сложна ий Ситуацията, Европската, па и ГЛОБАЛНАТА, къкто е известно. Затва - трайко си бачкайте, братя и сестрички, българи! По-малко приказки, повеке "тарикатлик" да оцеляваме, па и да позабогатяваме. Приемете еврото, нема да загубиме. И - взорът винаги да е "втренчен" към Балканска Швейцария. Не е хисторически невозможно, стига да са не цилуваме "тайната и страстно" с Рашистань. Айлди.
 's picture

:)

Това било значи

Не защото армия негодни калинки, барабар с рода и топли кръгове, са превзели държавата. Имате ли барабан и каска, уважаеми? Не за друго, а за да достига по-ясно словото Ви до ненормалните хора?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.