Официално държавният спортен тотализатор вече е монополист на пазара на "билетите на щастието". И за да си "навакса" пуска 16 нови лотарийни игри, 9 от които са били предвидени за 2021 година, но ще бъдат изтеглени по-рано. Тотото обаче все още не е съвсем наясно как и къде ще се разпространява, тъй като според последните изменения в Закона за хазарта това трябва да се случва с нает от него персонал, а работи с малко над 1000 външни фирми, които на практика трябва да станат "служители" на държавното дружество.

Всичко това стана ясно от участието на изпълнителния директор на Българския спортен тотализатор Дамян Дамянов в "Още от деня" по БНТ. Това е първата публична изява на представител на тотото откакто в средата на януари съпредседателят на Обединени патриоти Валери Симеонов внесе изменения в ресорния закон, които изменения бяха прегърнати от ГЕРБ и с тях бяха отнети лицензите на частните оператори - и най-вече - на "Национална лотария" на Васил Божков. Както е известно, тази законодателна инициатива бе придружена с повдигането на 11 обвинения на Божков, "имигрирането" му в Обединените арабски емирства, обиски на офисите му у нас и пр.

Иначе целите на закона бяха ограничаване на продажбата на лотарийните билети и повече отчисления за държавния спорт, предвид факта, че такива прави само държавното тото. От думите на Дамянов стана ясно, че повече отчисления ще има, но не е ясно кога. А тотализаторът, вече сам на пазара, ще налага нови игри.

"Тотото е на пазара от 63 г., игрите на г-н Божков са от 2014-а. Трудни години и за нас, и за българския спорт. За една година "Национална лотария" започна да работи в над 14 000 обекта. Това взе около 30% от участниците в тотализатора. 2014-2018 г. бяха страшни, бяхме на прага на катастрофа", разказа Дамянов.

Иначе държавният тотализатор имал 550 собствени пункта, 270 са отдадени на фрамнчайз, работи се с 1003 външни фирми ("бяха наши, но нямаше рентабилност"). Сега по закон тотализаторът има шест месеца да "се приведе" според закона - т.е. продажбата не е ограничена до определени места, но трябва да се осъществява само в обекти на тотализатора, обозначени като такива и с персонал, нает от тотото.

"През 2019-а сме дали на спортното министерство 30 милиона лева директно и 15 милиона като такси. Или 33% от постъпленията. Убеден съм, че парите ще се увеличат, но това е един процес, който става постепенно", посочи още директорът на тотализатора. 

Имало предвидени 7 нови игри "без да знаем, че ще се случи това с "Националната лотария". Едната е за олимпийските игри в Токио. Освен това за 2021 предвидили 9 игри, но сега ги изтеглят по-рано - "защото сега пазарът е различен", обясни още Дамянов.

"Всичко това е много ново за нас, ще продължим и усъвършенстваме. Няма да допуснем частния оператор да бъде по-добър от нас. Няма да бъдем по-слаби. Нито в дизайн, нито като класика на игрите", даде заявка той.

Но заяви, че какво, как и кога ще се случва - било тема на разговори с експерти. Рекламата на тотализатора няма да се спира. Щяла да е "по-обрана" от тази на частните оператори.