Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Под заглавие "Продължават претърсванията и изземванията в помещения на ул. „Московска“ 43" пресцентърът на прокураурата пусна ново видео с имуществата на обявения за издирване и открит в ОАЕ бизнесмен Васил Божков.

 

Пълният текст е следният:

"Следователи от Следствения отдел при Специализираната прокуратура продължават да извършват действия по разследването – претърсвания и изземвания, във връзка с образуваното досъдебно производство, по което в качеството на обвиняем е привлечен В. Б.

От помещения, находящи се в ул. „Московска“ № 43 в гр. София, в присъствието на експерти, се изземват предмети, имащи белезите на движими културни ценности. Предстои да бъде назначена археологическа експертиза, която да установи идентификацията, автентичността и културно-историческата стойност на иззетите предмети.

Ще се проверява и дали иззетите предмети имат предвидената задължителна регистрация по установения ред пред Министерството на културата."

Т.е. не става ясно коя процесуална нужда налага показването на въпросните вещи, а също - столове и бюра от луксозния офис на Божков, наричан доскоро от медиите "най-богатия българин".

Клипът е 2:51 мин. и се виждат множество артефакти, но, както е известно, и за това вече има повдигнато обвинение срещу Божков.

Клуб Z припомня, че неотдавна в изявление главният прокурор Иван Гешев се произнесе:

"Тези съкровища са откраднати, изкопани от българската земя."

Пред БТВ пък културният министър Боил Банов уточни, че едно са имуществата на фондация "Тракия" - те са регистрирани 212 артефакта, а друго са тези на физическото лице Васил Божков - над 2700 културни ценности.

Междуврменно от фондация "Тракия" разпространиха становище, че представители на властите са  започнали изземването на "регистрираните и абсолютно законни предмети от колекция Васил Божков".

"Прокуратурата продължава със своеволията и незаконните си действия, целящи да разрушат културно-историческото ни наследство", твърдят в съобщение до медиите от фондацията.

Въпреки многократните сигнали от страна на Фондация „Тракия“ и множеството експертни мнения за огромните опасности, които крие ненужното транспортиране на крехки и безценни антични предмети, институциите, потъпквайки редица европейски и български закони днес ще пренесат най-ценната част от колекцията, увита в транспортно фолио, без индивидуално изработени опаковки и с подготвена една кутия, неотговаряща на установените стандарти. Предметите няма да бъдат застраховани и тяхната съдба е неясна, твърдят от фондация "Тракия".

Те уточняват, че става въпрос за предмети, които са с приключен процес на регистрация и идентификация, участвали са в редица световни изложби, между които „Великолепието на България“ в Брюксел по случай влизането на България в Европейския съюз и „Златното руно“, част от Европейската година на културното наследство. Всички изложби са проведени с разрешение на Министерство на културата и биха били невъзможни, ако предметите не бяха с изрядна документация, се казва още в съобщението.

Министър Банов изрично подчерта неколкократно, че именно тези предмети няма как да подлежат на изземване по смисъла на закона. До днес не са представени никакви документи, които да уточняват причината за изземането на предметите, нито са дадени отговори от страна на институциите кой ще носи отговорност за безценните артефакти и как ще бъде осигурен техния безопасен транспорт, казват в съобщението си до медиите. Те напомнят, че само 62-та предмета, участвали в последната изложба, са застраховани за над 125 000 000 евро.

По думите на представител на прокуратурата, присъстващ в сградата на музея, предметите се взимат „за проверка на тяхната документация“.

"В подобни действия прозира ясната и безпардонна цел на властите Колекцията да бъде взета на всяка цена, независимо че няма нито едно законово основание за това. Проверка на вече многократно проверявани документи не предполага физическото изземане на предмети с подобна стойност и не може да бъде оправдано по никакъв начин."

 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.