Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Прилича ли средният период на Иван Гешев на ранния период на Бойко Борисов? Прилича. Като че повечето анализатори са съгласни с това твърдение - от сходствата в начина на изразяване, през захващането с неща, които хич не са им работа, та до близките им разбирания за естетика и отличителни аксесоари за глава. И сигурно са прави, анализаторите, на Гешев може и да му омръзна да е само изпълнител и да се цели по-високо. 

Отвъд очебийните прилики между прокурор и премиер обаче, някои от действията на Гешев навяват други аналогии. Аналогии много по-страшни и много по-черни, дори от коженото дълго палто на бившия главен секретар на МВР. 

Знаете ли какво е дадзибао? Стенвестник. Печатно издание, оформено така, че да се чете на стена. Използва се още в римската империя, може да се проследи дори до рисунки от праисторическата епоха.

Истинската слава на стенвестника обаче идва в Китай. Там се ражда едно селско момче, с неописуемата амбиция на малкия човек, на когото му е писнало от големите. Това момче гради пътя си през университета, през първите недотам успешни опити за работа в администрацията, та до самия връх на държавата. Малкото момче с голямата амбиция се нарича Мао Дзедун и се смята за бащата на Китайската културна революция.

Та, докато Мао, вече властелин, кръстосва Китай в опит да затегне властта си, той облича стенвестника в китайски термин - дадзибао, и го превръща в любимото си средство за разправа с "врага". Работи така - харесваш си враг, в повечето случаи е богат човек, който не иска да ти ходи по свирката. Изпляскаш лицето му на стената и до него почваш да изброяваш всички човешки грехове. Или поне всички, които знаеш, че ядосват обществото - кражба, неправомерно забогатяване, подкупи, репресия над работници. След има-няма няколко месеца вече не го мразиш само ти, мразят го всички. Бам - врагът ти е враг на народа. 

Хайде сега да прелетим 60 години напред във времето и в България. Излиза съобщение на прокуратурата, ръководена от същия този Иван Гешев и казва - ще разследваме приватизацията, която ограби народа български.

Сега - че давността на сделките е минала, че няма законов начин за установяване на нарушения и наказания - това няма никакво значение. Значение обаче има във втората част от обявлението: ако и да не можем да докажем вина, ще информираме обществото. Да се знае кои са държавните изедници. 

Кои ще са лошите "олигарси" вече имаме някои представи. Самият Гешев назовава някои от тях. Разбира се, тези, които ще останат неназовани са много по-интересни, но за тях няма да чуем нищо. 

Важното е, че дигиталното, собственоръчно изработено дадзибао на Гешев ще започне да работи. Враговете на Гешев ще станат врагове на народа. Оттам пътят към пълното им премахване обикновено е кратък. Мао може да ви каже - когато имаш зад гърба си общественото мнение, никой не може да те упрекне в неспазването на закона. Защото законът работи за хората. 

Целта на Мао обаче никога не е била просто да се разправи с враговете. Целта е била консолидирането на пълната, абсолютна власт и култа към личността. Затова Мао изгрява във всички големи градове - да ходи по села и паланки, да си говори с хората и да обсъжда проблемите им. Да бори престъпността един вид. Познато ли ви е? 

Мао прави и друго - в опитите да се оттърве от политическата конкуренция, започва дълга и масирана атака към тогавашния държавен глава на Китай - Лиу Лиу Шаоци. Обвинен е... за враг на народа. 

Нещо познато има ли и в тази история?

Искате ли още? Мао започва голямата си революция с помощта на Русия, която вижда в него стабилност за комунистическия режим и шанс за влияние в Поднебесната. За всички тогава е ясно, че няма как бедната, аграрна страна да се превърне във военен и икономически властелин без подкрепата на някоя велика сила.

Както между другото е трудно България да се превърне за няколко месеца от държавата - троянски кон на Русия в ЕС, до най-големия русофоб на Европа. Гоним дипломати, хващаме шпиони, твърдим, че Москва защитава олигарсите ни и сме много доволни, когато Вашингтон санкционира наши съдии, заради това, че пуснали руски шпионин при Путин. 

Господин Гешев може би има подкрепата на едно силно посолство. То е за предпочитане пред московското. Защото е представител на една по-богата, по-силна и по-добра страна. Обаче чакайте...

След смъртта на своето другарче Сталин, Мао решава, че вече е взел каквото може от СССР. Амбицията му не вижда граници и той пренебрегва курса на Хрушчов за "мирно съжителство". Дружбата е развалена, Мао продължава напред и създава онова чудовище на световната история, наречено "Китайска културна революция". Той вече е властелин и култът към личността му е напът да бъде изграден напълно. (Така че - влиянието на онова посолство пак не е много сигурно).

Разбира се, ще кажете, Мао е управляващ, Гешев е само прокурор. И това е така, но България е странна държава, в която ръководителят на държавното обвинение е нещо като всичко - това вече го знаят и малките деца. Че Гешев е всевластен, се вижда и от угрижените лица на премиера и висшите представители на ГЕРБ. Те изглеждат все по-притеснени и все по-гневни. 

Разбира се - и Гешев не е Мао. Но амбицията му е. Амбицията на онова момче, което твърде дълго е козирувало на големите. 

Коментари

sokrat sokraj's picture
sokrat sokraj
sokrat41

Докъде се докарвате, бре

Докъде се докарвате, бре човеци? Та някои от Вас действително някога приличаха и на журналисти, кой подписва такива словесни буламачи? Но да взема да Ви кажа нещо простичко за ЗАПОМНЯНЕ: ОТ ГЕШЕВ СПАСЕНИЕ НЯМА! НЯМА И ДА ИМА!

Така е, "културна революция на Гешев" няма.

Имаме културно гепване на бизнеса от мутрогерберастията. За разлика от "некултурното", което тече между 2001 и 2013, когато се гепеше не с прокурор-бухалка, а с конвенционално оръжие - пистолети, автомати, гранатомети. И двете ги води един и същи Рапон.

Калин

Адски тъпо, с изсмукани от пръстите на краката метафори и аналогии. Правим се на интересни. Само че за хората са интересни Божков, Банев, Ветковци разни ,Бенчевци разни и т.н. и т.н. Не се интересуват от полюциите на журналистчета , които се напъват да бъдат оригинални !
Франк Лойд Райт's picture
Франк Лойд Райт
Франк Лойд Райт

Измишльотини

Бързаков, само да те светна, че Мао никак не е бил от бедно семейство. Баща му е бил богат търговец на зърно. Завършил е гимназия и университет, за което баща му е плащал. И не кой да е университет, а американски колеж в Пекин, Основан от Сун Ятсен с помощта на евреина Грюценберг ( по-известен като Михаил Бородин) .. Даже искали да го пратят да учи във Франция, обаче Мао е бил толкова тъпо парче, че не могъл да се оправи с френския. Не успял да научи и мандарин - официалния език в Китай, говорел на някакъв диалект сян или нещо подобно... Но в университета Мао попаднал в полезрението на Сун Ятсен, създателят на масонството в Китай и той го взел под крилото си. Също като Чан Кайшъ, с когото после имали педерастка гюрултия с милиони убити, Хо Ши Мин и редица други революционери.
Ivan Samichkov's picture
Ivan Samichkov
Samichkov

Падат и последните маски на психодесните

и техния червенобуржоазен генезис. Няма морална когнитивност, нахвърлят се като зверове към тези, които са им отнели привилегията да са вечни властелини в обществото.
hallucination tasd's picture
hallucination tasd
MHallucinatioN

Оскар за Гешев

Вече почнахме да гледаме сериала "Кьорфишек", продукция на Банкя пикчърс. В главната роля милиционера Гешев, продуцент и сценарист агент Сава, режисьор Боко Тиквата. Костюми и декори - ДАНС.
Иван  Панов's picture
Иван Панов
Ванко Американчето

Данчо

Нека да видим какви ще са резултатите, бе момче. Вие надминахте Ванга по пророчества. Ама все в една посока. Повтаряте каквото казват началниците само дето го украсявте малко. Та да ловим ли бандитите или те са добри хора? Никой не очаква 100% успеваемост. Но Данчо, един бандит в затвора е постижение, а един умен журналист е огромно постижение.
Buba Mara's picture
Buba Mara
bubamara

Шушумигите от паважа

Шушумигите от паважа обезумяха че вече никой не чете техните дадзибао. Простият Гешев им отне опорките и сега не знаят от кой ъгъл ще им се стовари следващия шамар. Харно, харно. Нека вият.
Костадин Генчев's picture
Костадин Генчев
Косьо Генчев

Коментарите тук

Не мога да разбера защо малките, но стройни "редакционни колективи" на "Пик", "Блиц", "Монитор" и други подобни високоинтелектуални издания, са впрегнати да пишат под всеки материал, разясняващ непрестанните простотии на Гешев! И го правят с "дързост в погледа", като да са последна инстанция в Министерството на истината. Ама какво ли се чудя?! Един нормален човек беше ни припомнил наскоро за: Тъмносив каскет, изпобеляла блуза, дързост в погледа гори, . . . . . Спряло пред грамадната скала в закана, сръчно чука то върти; . . . . — Хей, другарю, ти какво решил си с чука! С тоя трясък и искри?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.