Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) ще извършва пълна проверка на целия приватизационен процес в страната и контрола върху него от отговорните министерства, агенции и други държавни институции. Това става по лично разпореждане на главния прокурор Иван Гешев, става известно от съобщение на държавното обвинение.

Гешев възлага на ДАНС да провери извършените плащания по сделките, независимо от вида на платежните средства, да установи събрани ли са предвидените неустойки, лихви, обезщетения и банкови гаранции. И още - дали са извършени действия по разваляне на приватизационните договори, когато не са изпълнявани.

Проверката ще трябва да установи и водена ли е изрядна документация по следприватизационния контрол, извършвани ли са проверки по изпълнение на приватизационните договори и била ли е актуализирана навреме информацията в публичните регистри.

Трябва да се извърши и анализ на одитите на Сметната палата и какви действия са предприети по тях, съобщават от прокуратурата.

Втори, трети опит за проверка?

Премирът Борисов пък от години заплашва, че може да развали приватизационни сделки от 2004 г. - още откакто е на власт. През 2016 г. пък обяви ревизия на всички приватизационни сделки от МВР и ДАНС, но всъщност единствената проверка остана вътре в рамките на Агенцията за приватизацията и следприватизационния контрол - а резултати нямаше.

Това не е първият път и в който прокуратурата се заема с приватизационните сделки. През 2017 г. предшественикът на Гешев на поста - Сотир Цацаров, сега шеф на КПКОНПИ, също нареди подобна проверка.

"Сред тях са "Бургаско пиво ЕООД, ТЕЦ "Русе-Запад", "Софарма" АД - София (изпълнителен директор и съсобстеник на "Софарма", кото е публична компания, е Огнян Донев - издател на Клуб Z), "Биовет" - Пещера, "Кремиковци" АД, "Винтехпром" ЕАД, "Винзавод" ЕАД, "Винко" ЕАД, "Мебел К" ЕООД, "Винпром" - Велико Търново,  "Бентонит" ЕАД, "Руно Комерс" ЕООД, "Бургас филм" ЕООД, "Победа" АД, "София" ЕАД, "Бряст" ЕООД, "Винпром Дамяница" ЕАД, "Монтана" ЕАД, "Руно -Г" ЕООД, "Техноимпекс" ЕООД, "Сердика - 90" АД, "Българска роза "Севтополис", "Металстаб холдинг" ЕАД, "Бургаски корабостроителници" ЕАД", изтъкна тогава Цацаров.

Първоначално той съобщи, че от ДАНС са пратили на прокуратурата 28 проблемни сделки. От За всяка от тях започнала проверка, но станало ясно, че досъдебни производства за евентуални проблеми били невъзможни поради изтекла давност. Но главният прокурор тогава предложи да се търси опит за отмяна на давността с промяна на Конституцията, за да може държавата да търси разваляне на тези сделки или пълното им изпълнение.

През 2018 г. обаче депутати от Атака и ВМРО внесоха текстове за промени в Закона за приватизацията, които опрощават вземания по договори, приключили преди повече от пет години. Това бе остро критикувано от НФСБ и Валери Симеонов, според когото поправката, внесена тогава от настоящия екоминистър Емил Димитров-Ревизоро, облагодетелства Кирил Домусчиев като собственик на Български морски флот.

Причината - спорните поправи бяха внесени буквално в същия ден, в който излезе решението на арбитража, според което братя Домусчиеви губят делото за изменение на договора си за флота. 

Интересно бе, че Ревизоро оттегли поправката си, но парламентарната ресорна комисия вече я бе припознала като своя и я гласува. На промените бе наложено вето от президента Радев, и в крайна сметка през 2018 г. Борисов разпореди на ГЕРБерите си да внесат поправки, чиято цел беше да "отпаднат всички съмнения за лобимъзм на една или друга страна", като текстовете да забранят напълно разпростиране на действието спрямо заварените приватизационни договори.