За да получи съгласието на Европарламента, всяко споразумение за свободна търговия между ЕС и Великобритания ще зависи от сключването на предварително споразумение за риболова до юни 2020 г.

Това се казва в приетата днес в Страсбург резолюция за бъдещите отношения между Съюза и Обединеното кралство.

Тя бе одобрена с 543 гласа „за“, 39 „против“ и 69 „въздържал се“.

16 български депутати подкрепиха резолюцията. Единствено Андрей Слабаков не участва в гласуването.

Ако Великобритания не спазва законите и стандартите на ЕС, Еврокомисията трябва да направи оценка на възможните квоти и тарифи за най-чувствителните сектори, както и на необходимостта от защитни клаузи за защита на целостта на единния пазар на ЕС, се казва още в документа. Това е особено важно за вноса на храни и селскостопански продукти, които трябва стриктно да спазват правилата на Съюза.

Европарламентът призова за гарантиране на равнопоставени условия чрез стабилни ангажименти и привеждане в съответствие на правилата на ЕС и Обединеното кралство.

Депутатите настояват споразумението за асоцииране с Лондон да бъде възможно най-задълбочено, основано на три основни стълба - икономическо партньорство, партньорство в областта на външните работи и специфични секторни въпроси.

Въпреки това трети държави (Великобритания ще бъде такава след изтичането на преходния период) не могат да се възползват от същите права като членките на ЕС. Целостта на единния пазар и митническия съюз на ЕС трябва да бъдат запазени.

Бъдещи търговски отношения

За да постигнат ново амбициозно споразумение за свободна търговия, евродепутатите като цяло са съгласни с насоките за водене на преговори, предложени от Комисията. Като се има предвид размерът на икономиката на Великобритания и близостта й, бъдещата конкуренция с ЕС трябва да бъде отворена и честна чрез равнопоставени условия. Това означава гаранции за еднакви правила, за социални, екологични, данъчни, държавни помощи, защита на потребителите и въпроси свързани с климата.

За да се запазят търговски отношения без квоти и без тарифи, британското правителство трябва да поеме ангажимента да актуализира правилата си – например тези за конкуренцията, трудовите стандарти и опазването на околната среда. Така ще бъде осигурено привеждането в съответствие на законите на ЕС и Великобритания.

Други приоритети

Текстът съдържа също глави за правата на гражданите и движението на хората, защитата на данните, бъдещето на финансовите услуги, ситуацията на остров Ирландия, ролята на Съда на Европейския съюз за уреждане на спорове, програми и агенции на ЕС, външна политика и въпроси, свързани със сигурността.

ЕП също така подкрепя факта, че Гибралтар няма да бъде включен в обхвата на споразуменията, които ще бъдат сключени. Всяко отделно споразумение за него ще изисква предварителното одобрение на испанското правителство.

Какво предстои

Насоките трябва да бъдат подписани от представителите на 27-те страни членки на ЕС в Съвета на ЕС. Очаква се това да стане на 25 февруари.

Как България ще прилага споразумението за Брекзит

Министерският съвет на България съобщи днес, че е приел доклад за изпълнението на Плана за действие на Република България за прилагане на Споразумението за оттегляне на Великобритания от ЕС. В документа се отчита изпълнението на 41 мерки, свързани с прилагането на споразумението.

В рамките на тези мерки Министерството на вътрешните работи е внесло в Народното събрание законопроект за допълнение на Закона за влизането и пребиваването на територията на Република България на гражданите на ЕС и членовете на техните семейства, с който да бъдат изпълнени задълженията в частта „Права на гражданите“ на споразумението. В същия законопроект са включени и изменения в Закона за българските лични документи.

Промените в тези закони ще позволят на британските граждани пребиваващи в България, да използват лични документи, издадени от българските власти, в срок до 1 година след края на преходния период. След това тези хора ще трябва да разполагат с нови лични документи.

Към Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) е сформирана работна група с цел създаване на механизъм, който да подобри координацията при случаи на нарушаване правата на български деца във Великобритания.

По данни на британското МВР вече 139 000 българи в Обединеното кралство са кандидатствали за статут на уседналост. От посолството ни в Лондон предлагат и възможност за всекидневни консултации, свързани с правата на българите след Брекзит.