Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

На следващите парламентарни избори ще има машинно гласуване. Това реши правителството днес, приемайки публично точка в дневния ред по темата.

"Това се говори от много време и не искам върху правителството да тегне съмнение, че не желаем. Ние ще сме единствената страна в ЕС. Там където ги има (машините за гласуване - б.р.), ще ги премахват, но ще похарчим няколко десетки милиона и да видим какви ще са резултатите".

Това заяви премиерът Бойко Борисов.

Вицепремиерът Томислав Дончев каза, че по въпроса вече се работи. Той поясни, че всяка избирателна секция ще бъде снабдена с машини. Вицепремиерът заяви, че трябва да се прецизира законодателството, за да се реши дали ще се гласува машинно или хартиено.

"За мен е глупост да поддържаме две паралелни системи за гласуване, това прави изборите необосновано скъпи", поясни Дончев.

Според него ще са нужни около 15 хил. машини. Борисов разпореди тези машини да бъдат купени, а не наети.

"Понеже всички се упражняват, ние днес приемаме точката и се включваме в общия хор на подкрепящите", каза още Борисов.

И поясни, че в обществото остава усещането, че само ГЕРБ и "Обединение патриоти" са против машинното гласуване. А с приемането на точката днес ГЕРБ ставала водеща по темата.

Малко преди последните местни избори възможността за гласуване с машини, която бе записана в Изборния кодекс, бе отменена от парламента. От ЦИК обявиха, че ще имат проблеми с отчитането на резултатите.

Коментари

Not-Independent Observer's picture
Not-Independent Observer
Not-independent-observer

скъпо, тъпо и нехигиенично

Машинното гласуване е огромна глупост. Скъпо и тъпо. Излишно похарчени пари. дайте тези пари на болниците -да се купят компютърни томографи и апарати за ЯМР изследвания, например. В добавка е и гнусно и, нехигиенично. Тъчскрийнът на машината ще бъде докосван от стотици лица, а при случващото се в Ухан, Китай това е недопустимо да се позволява. Ако една машина се ползва в няколко избора-това значи тъчскриийнът да стане по мръсен и от обществен кенеф. Ако се въведат машини за гласуване аз ще искам да се раздават и хигиенни ръкавици(ама тъчскрийнът май не работи с ръкавици?).
некъв никъв's picture
некъв никъв
некъвникъв

То по тая логика всеки да си

То по тая логика всеки да си носи химикал при хартиеното гласуване, щото тоя в кабинката го пипат няколко стотин човека...

Спокойно,

само за тебе ще раздават санитарен гел с алое вера. Колкото за машинното, това че минава означава, че са му намерили цаката. Т.е. ще се прави от "наши" фирми и фалшификациите ще стават на автомат. Гудбай, демокрацийо.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.