Промените в Наказателния кодекс, внесени от ГЕРБ, с които се отменя задължителното намаляване на наказанията при тежки престъпления, извършени от непълнолетни, т.е. може да получат и доживотен затвор по преценка на съда, "противоречат на конституцията на Република България и задължителните за страната международни договори".

Това пише още във второто изречение на становището на Висшия адвокатски съвет по промените, които вече са внесени в Народното събрание. Любопитното е, че на 24 януари именно със среща с Висшия адвокатски съвет започнаха т.нар. консултации на ГЕРБ с професионалисти, които да подпомогнат писането на законовите поправки, така че "те да бъдат работещи". "Както заявихме още в началото на нашата работа за промяна в Наказателния кодекс, ние ще правим консултации не една или две, преди да излезем с готов текст или внесен в парламента (...). За нас е изключително важно промяната, която ще предложим, да бъде работеща, да бъде такава, че да постигне някакъв резултат и приниципът да търсим мнението и становището на професионалисти, които работят на терен, ще продължава и в бъдеще", заяви тогава депутатът от ГЕРБ Маноил Манев.

 

Резултатът от рекламираната консултация на ГЕРБ с Висшия адвокатски съвет, ако се съди по официалното становище на Висшия адвокатски съвет, трудно се вписва в дадената заявка, става ясно от текста му, публикуван в сайта на Народното събрание. 

Самите поправки в НК са по заръка лично на премиера Бойко Борисов, след срещата му с бащата на убитата 18-годишна Андрея от село Галиче, като за особено жестокото престъпление е обвиняем непълнолетнен младеж от селото - 17-годишният Аксел. Те предвиждат съдията да преценява дали извършителят на тежко престъпление срещу личността - убийство, изнасилване, блудство - да бъде съден като възрастен. Ако все пак съдът реши да съди непълнолетния като такъв, то таванът на наказанието скача от максимум 12 г. затвор на максимум 20 години затвор, гласи законопроектът.

"Изразяваме нашата убеденост, че ако се превърне в закон, той (законопроектът - б.р.) няма да допринесе за снижаване на престъпността. Напротив, ефектът ще бъде обратен на целите, обявени от вносителите", пише Висшият адвокатски съвет до правната комисия в парламента, веднага след заключението за противоконституционност. 

В обем от пет страници следват аргументите на юристите. Според тях отпеделянето на интезитета на наказателната репресия трябва да се съобразява с реалностите и постиженията на криминологичната наука, освен това липсват предварителен анализ на статистическите данни, ефектът от прилагането на действащите закони, натрупаният вътрешен и международен опит по темата.

"Поначало не приемаме за вярно, че утежняването на наказанията е решаващ фактор за овладяване на престъпността. Напротив, практиката е показала, че прекалено тежкото наказване обуслява ръст, а не спад в престъпността", пише в становището.

"Напоследък трайна тенденция в наказателното законодателство стана емоцията на деня да измества здравия разум. Без да се отчитат социалните фактори,  единствената реакция на всяко по-тежко престъпление е увеличаване на тежестта на санкциите (...)."

"Вместо да се ползва науката, вместо да се иска съвет от експертите по криминология, установяването на нови, в много случаи нечовешки наказания се представя като удоволетворяване на желанието на непосредствените жертви на съответното особено тежко престъпно посегателство. Рано или късно обаче обществото ще се убеди в непродуктивността и безрезултатността на този подход", казват още адвокатите от съюза.

 

От Висшия адвокатски съюз припомнят, че държавата не трябва да стимулира желание за мъст на пострадалите от престъпления, а с наказателната си политика да прави така, че да отстрани предпоставките за извършване на съответните престъпления и доколкото е възможно да съдейства за компенсиране на страданието на пострадалите.  

"Необоснованото утежняване на наказателната отговорност при всяко по фрапиращо престъпно посегателство се превърна в законодателна практика. Конституцията постановява, че отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители като същевременно акцентира на подкрепата, която те да подучат от държавата (чл. 47, ал. 1). Съгласно чл. 47, ал. 4 от Конституцията, децата, останали без грижата на близките си, се намират под особената закрила на държавата и обществото", поясняват още адвокатите.

Според тях с внесения сега законопроект (от депутати от ГЕРБ - б.р.) на практика държавата признава своето безсилие да изпълнява конституционните си задължения. "Вносителите обаче са заложили на тезата, че има непоправими деца, в противовес на досега възприетата хуманистична наказателна доктрина, според която основната, приоритетната цел на наказанието по отношение на непълнолетните, извършили престъпление, е тяхното превъзпитание и подготовката им за общественополезен труд (вж. чл. 60 ИК във вр, с чд. 36 НК)", пише още в становището.

Съветът припомня подробно и международните договори, по които България е страна - като Конвенцията на ООН за закрила на детето, Конвенцията за защита на правата на човека и Хартата на основните права на Европейския съюз. Припомня и колко законопроекти и други политики, свързани с децата, защитата им и детското правосъдие не се придвижват, за разлика от различни законопроекти за утежняване на наказателната репресия. Цитирани са решения на Съда на ЕС по отношение на наказателната политика. Припомнят и особения статут на децата и в българската конституция. Дават се конкретни примери какво би значело дете да бъде съдено като възрастен човек и защо практиката е тъкмо обратната. В заключение от Висшия адвокатски съвет заявяват, че промените в НК на ГЕРБ освен че са противоконституционни, противоречат на международни договори и не служат на обществения интерес, е добре да бъдат изпратени до Венецианската комисия - "за да се избегне прибързаното приемане на ново недемократично, антиевропейско и нехуманно законодателство, което несъмнено ще увреди интересите на българското общество и справедливото правосъдие".  

Становището на Висшия адвокатски съвет до момента съвсем не е единственото отрицателно по адрес на новата законодателна инициатива на ГЕРБ, възложена на депутатите от Бойко Борисов. Критични мнения са изпратили още от Националната мрежа за децата, Института по социални дейности и практики (откъдето критикуват на първо място подходът за законотворчество без анализи и експертиза - б.р.), БКХ. До момента не е публикувано положително становище по внесените поправки, в случай, че такова е постъпило отнякъде.