Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Епидемията от коронавируса ще отшуми до лятото.

Такава прогноза направи в събота доц. д-р Атанас Мангъров, началник на детската клиника по инфекциозни болести, по бТВ.

Според него не можем да говорим за профил на жертвите на коронавируса. Това, че повечето поразени от него са мъже, се дължи на факта, че те са по-активни в обществото и са по-изложени на такива зарази, смята д-р Мангъров.

Симптомите на коронавируса са неразличими от тези на обикновения грип, отбелязва специалистът, като добави, че не се притеснява, когато около него кихне, освен ако не е бил скоро в Китай.

Това е основният начин да филтрираме възможните носители на коронавируса – дали са посещавали някои от районите, където е разпространена заразата. Миенето на ръцете и поддържането на хигиена са задължителни за предпазването ни от заразите, напомни още д-р Мангъров.

„Тази епидемия има много общо със SARS (TORS)“, отбеляза лекарят и прогнозира, че по същия начин ще изчезне след половин година, през лятото, тъй като това не е период, в който се разпространяват такива вируси.

"Отшумява и епидемията по грип, но все пак е възможно след няколко седмици да има нова вълна от друг щам. Един от начините да се предпазим от грипа е да се ваксинираме", каза още доц. Мангъров.

Новият коронавирус на 80% преповтаря вируса ТОРС, коментира по БНТ вирусологът акад. Ангел Гълъбов.

Като той свърза появата и на ТОРС, и сега на новия коронавирус с прилепите от пещерите на Китай.

Прилепите в пещерите на Китай доведоха до ТОРС и ето сега водят до това заболяване. Този вирус най-вероятно е претърпял някакви мутации или е нов вирус, смята акад. Гълъбов.

Той отбеляза, че има тенденция към леко намаление на новите случаи, но независимо от това, те са вече 40 000 и смъртността е вече 2%, което е доста в сравнение с другите вируси.

В Китай вече измислиха едно средство - барицитиниб, но то е в много начален етап, обясни вирусологът.

В момента знам, че на няколко места се работи по създаване на ваксина и на комплекс от антитела, съдържащи антисерум. Ваксината ще се появи след 6-7 месеца, да мине изпитания на животни, после на хора. Но засега лекарство няма.

Засега няма никаква опасност от разпространението на вируса у нас. Взети са всички мерки и смятам, че засега България се представя добре, категоричен е академикът.

Коментари

Какво значи "инфекционист"?

И на какъв език, защото не е на български.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.