Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Ученият, стоящ начело на усилията на Обединеното кралство да намери ефективна ваксина срещу коронавирус, заяви в сряда, че неговият екип е направил "значителен пробив", като е намалил нормалното време за разработване на ваксина от "две-три години до едва 14 дни".

"Конвенционалните подходи обикновено отнемат най-малко две до три години, преди дори да стигнете до клинични изпитания. И ние преминахме ускорена през тази последователност, за да генерираме в лабораторията кандидат за ваксина само за 14 дни", заяви той пред "Скай Нюз", цитирана от БНР.

В изявление пред телевизията, професорът Робин Шаток, изследовател от "Империал Колидж Лондон", посочи, че е на етап ще започне тестване на ваксината върху животни още през следващата седмица, като отбелязва, че проучванията при хора могат да започнат през лятото, при условие че осигурено е достатъчно финансиране.

"Следващата фаза ще бъде да преминем от ранните тестове върху животни към първите изследвания върху хора. Смятаме, че с достатъчно финансиране бихме могли да направим това за период от няколко месеца“, посочи британският учен.

Професор Шаток е част от глобалните усилия за разработване на ваксина, която потенциално би могла да спаси стотици или хиляди човешки животи, ако настоящата коронавирусна епидемия се превърне в глобална пандемия.

Създаването на ваксина за настоящата епидемия обаче би било прекалено късно, но ще бъде от решаващо значение, ако има друга.

"Няма да е късно, ако това се превърне в пандемия и ако циркулира по света. Все още не знаем много за самата епидемия, така че през летните месеци тя може да отслабне, ако е като грип".

Междувременно заразените от коронавирус към вторник включително достигна 24 324, а починалите в Китай са достигнали 490. Само в провинция Хубей, откъдето през декември тръгна смъртоносният вирус, във вторник са починали още 65 души.

Според китайски информационен портал, който се позовава на регионалните власти, 846 души са оздравели а други 185 555 се намират под медицински надзор с оглед на съмнения, че са заразени.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.