Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Внимание: китайският авторитаризъм е опасен за вашето здраве", извежда днес "Вашингтон пост" в заглавие на статия, посветена на реакцията на властите в Китай на епидемията от новия коронавирус. Според автора ръководството на Китайската комунистическа партия (ККП) за пореден път е показало, че неговото авторитарно управление е опасно не само за правата на човека, но и за общественото здраве. Изправена пред епидемията в Ухан, ККП инстинктивно прибягна до своя познат инструментариум: незабавно организира мащабно поставяне под ключ на хора и информация за сметка на общественото благо, подчертава авторът.

В текста се цитират поместени в социалните мрежи изображения и разкази на "смели граждани на Ухан", които са уведомили от първа ръка своите сънародници и външния свят за състоянието на нещата. С риск да бъдат изложени на репресии, в края на миналата седмица тези хора са публикували различни снимки и видеоклипове - как трупове лежат по улиците или биват изхвърляни от домовете си, как микробус с осем калъфа за покойници се готви да ги откара до крематориум, как пред болница се вие дълга опашка от кашлящи хора, чакащи за изследвания и регистрация.

На клиповете, продължава авторът, чуваме стенанията на хора, надвесени над починали роднини, виждаме хора, облегнати на стените или легнали по коридори, умрели върху носилки, завити с шарени одеала, донесени от жилищата им и четем разкази за това как активисти на ККП заваряват изходите на жилищни сгради, за да не могат болните им обитатели да излизат навън. Чуваме и описания как клиники и болници връщат хора, които не могат да платят (въпреки обещаното безплатно здравеопазване) и са принудени да се лекуват у дома в семейството си. И тези смъртни случаи няма да бъдат включени в официалната статистика на комунистическия режим, подчертава авторът.

ККП вдигна голям шум около построяването само за десет дни на нова болница с хиляда легла (при 20 хиляди заразени). Но сградата изглежда като затвор - с прозорчета на вратите, отключвани само отвън, и с решетки на прозорците. Този проект е типичен за режима, който отчаяно се стреми да покаже, че може да действа в отговор на бързо развиваща се невидима заплаха. И властите вече вкарват чуждестранни журналисти в тази болница да я разгледат, пише вестникът.

За 70-те години на власт ККП се е усъвършенствала в изкуството да прави големи жестове, с които да покаже своя контрол върху населението и своето фалшиво чувство на солидарност. Сега партията отново се изяви като заплаха за човечеството, както и за цивилизацията, заключава авторът на "Вашингтон пост", цитиран от БТА.

Китай постепенно постига резултати и е уверен, че ще се справи с епидемията без дългосрочни последици за иконономическото развитие, е казал китайският президент Си Цзинпин в телефонен разговор с американския си колега Доналд Тръмп според китайската държавна телевизия.

По-рано Си обяви "народна война" на вируса, изтъквайки, че "цялата страна ще отвръща с всички сили и усърдие, и строги мерки за превенция и контрол", посочва агенция Синхуа.

Си увери Тръмп, че Пекин прави всичко по силите си да се справи с новия коронавирус, отнел живота на близо 640 души, включително на лекар, алармирал за опасността и заплашен за това от полицията, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Телефонният разговор с Белия дом, който Пекин обвини във всяване на паника около епидемията, беше осъществен на фона на лавина от скръб и гняв в китайските социални медии от смъртта тази нощ на 34-годишния офталмолог Ли Вънлян, предупредил за опасността от вируса. Лекарят бил сред осмина порицани от полицията миналия месец за разпространяване на "незаконна и невярна" информация за коронавируса.Китайските власти обявиха днес, че изпращат в Ухан екип, който "да извърши щателно разследване на обстоятелствата около д-р Ли Вънлян", предаде Франс прес.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.