Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Второто име на бейзбола е „американското забавление“ (American pastime). За първи път е наречен така през 1856 г. от в. "Ню Йорк Меркюри". Бейзболът отдавна е отстъпил водещото си място на по-експлозивни спортове като американския футбол и баскетбола, но той е безвъзвратно свързан с американската култура, начин на живот и светоглед. И до днес е възприеман като един от символите на Америка – особено когато е придружаван с хотдог и бира.

Страйкаут или хоумрън

Най-зрелищният сблъсък в бейзбола е във формат „на 4 очи“ – питчър, който е застанал в средата на игрището и се опитва да подаде топката на кетчър. Пред последния обаче е застанал батър с бухалка, чиято задача е да изпрати летящата топка възможно най-далече от противниковите играчи, ако направи хоумрън (когато батърът обиколи всичките три бази и се върне в хоума благодарение само на един удар - бел.авт.), още по-добре.

Ако на три пъти питчърът хвърли добра топка (в страйк зоната) безответно, имаме страйкаут – батърът е вън от играта.

Не е трудно човек да издълбае малко под външния слой на всеки един спорт, за да достигне до неговата първична материя, която не само го отличава от останалите, но и без която боксът например няма да бъде бокс, ръгбито – ръгби, хокеят – хокей.

Американският футбол, както споменава Ал Пачино в култовия филм "Всяка една неделя", е „игра на инчове“. Целта е да извървиш, изтичаш, изпълзиш и „да излезеш от ада, инч по инч“, до крайната зона на противниковия отбор.

Като две армии, борещи се за "всеки инч" на бойното поле.

На пръв поглед бейзболът не изглежда толкова епичен. При повечето колективни спортове обаче изцяло отсъства интимността на дуела, така както фигурира при противопоставянето на питчър и батър. В случая борбата е за това къде да бъде изпратена топката – дали ще има страйкаут или хоумрън. Дали ще се чуе пронизващият звън, когато топката пресрещне бухалката или глухият шум, когато кечърът я улови.

Двубоят между питчъра, който диктува ситуацията на терена, и батъра, от когото се очаква да преодолее наложената доминация, е отлична метафора за вечното противопоставяне между Републиканската и Демократическата партия.

Тази година се провеждат президентските избори в САЩ и всеки един страйкаут или хоумрън ще е от значение.

Първият ининг едва започна, но демократите вече инкасираха два тежки страйка. 

Първи страйк: Айова

На 3 февруари стартираха първичните избори на Демократическата партия в Айова. Демократи от целия спектър на лявото разчитаха, че който и да излезе начело, партията ще демонстрира готовност да се противопостави на Тръмп и да поправи грешката от 2016 г.

Вместо това заради технически проблем с приложението, което акумулираше гласовете от избирателните райони в щата, до четвъртък не бяха излезли напълно резултатите от изборите.

Така се стигна до парадоксална ситуация, при която няколко кандидати се определиха за "победители" . Все още има съмнения за грешки при преброяването. Затова шефът на Националния комитет на Демократическата партия (DNC) Том Перез обяви, че ще бъде извършен одит.

Това едва ли ще промени разпределението на делегатите - Пийт Бутиджидж ще "прибере" 13 делегати, Сандърс -12, Уорън - 8, Байдън - 5, а Клоубушар - 1. 

Малко след изборите се оказа, че Бутиджидж е инвестирал 42 500 долара през юли в компанията Shadow Inc. (която създаде приложението за Айова), за да  разработи софтуер за споделяне на съобщения. То няма никаква връзка с изборите в щата, но това не попречи на поддръжници на останалите кандидати да го обвинят в измама в социалните мрежи.

Проблемите на демократите обаче не свършват дотук. Тъй като в Айова има гласуване на живо (във всеки избирателен район се събират симпатизанти и се разпределят на групи), понякога се случва кандидати да имат еднакъв брой поддръжници. Ако делегатите са четен брой се разпределят по равно. Ако не... тогава се хвърля монета.

Да, и до днес в Айова делегати могат да бъдат разпределени в игра на ези или тура.

Вижте как един от "победителите" (Пийт Бутиджидж) спечели срещу кандидат-президентката Ейми Клоубушар.

Истината е, че научихме кой е победителят на изборите в Айова още в нощта на 3 февруари. И това бе Доналд Тръмп.

Втори страйк: Тръмпийчмънт

Нормалното протичане на вота също щеше да разсее ефекта от втория страйк - провала на гласуването за импийчмънт на Тръмп в сряда.

За тази цел демократите се нуждаеха 67 сенатори да гласуват с "виновен" по поне едно от двете обвинения срещу президента - злоупотреба с власт или възпрепятстване на Конгреса. В горната камара демократите са 47, републиканците 51, има и двама независими.

Целта на демократите не бе да гласуват импийчмънт на Тръмп, а да привикват и разпитват още свидетели, като така удължат агонията му.

Проблемът е, че не успяха си осигурят абсолютно мнозинство, за да подкрепят показанията например на бившия съветник по национална сигурност на Тръмп - Джон Болтън. Според него държавният глава е задържал военни помощи в размер на 391 милиона долара за Украйна, за да предизвика разследване срещу бившия директор на енергийната компания "Бурисма" - Хънтър Байдън (син на Джо Байдън).

До този момент всички свидетели против Тръмп бяха обвинявани, че са демократи или че винаги са мразили президента. Тези обвинения щяха да бъдат безпочвени, ако бяха насочени срещу Болтън. Няма как обаче да разберем как щеше да подходи екипът на Тръмп, тъй като Сенатът го оневини. 

Така демократите не само се провалиха, но и надъхаха електората на президента точно преди началото на собствената си кампания, като му предоставиха достатъчно арсенал за следващите няколко месеца.

Веднага след вота в Сената президентът публикува подигравателно видео в профила си в туитър:

На следващия ден при официалното си обръщение Тръмп бе много по-сдържан, дори чувствителен.

"Както всички знаят, моето семейство, нашата велика страна и вашият президент бяха подложени на ужасно изпитание от някои много нечестни и корумпирани хора", заяви президентът, цитиран от Асошиейтед прес. "Те направиха всичко възможно да ни унищожат и с това навредиха сериозно на нашата страна", добави Тръмп, като вдигна триумфално във въздуха вестника "Вашингтон пост", чието водещо заглавие гласеше: "Оправдан!"

Трети страйк. И аут?

Държавният глава ще повтаря до втръсване обвинението, че демократическият елит не може да го победи на избори и затова се е опитал да го отстрани нелегално.

"Мисля, че трябва да обвинят РУСИЯ, РУСИЯ, РУСИЯ отново! Ако не могат да броят гласовете правилно, как ще управляват американската здравна система?", написа той в туитър в отговор на съобщение от "Асошиейтед прес", че не желае да назове победител на изборите в Айова измежду Сандърс и Бутиджидж.

Съмненията за неправомерни действия на DNC на изборите в Айова ще висят като буреносен облак над демократите до края на кампанията и допълнително ще крепят тезата на президента.

А третият страйк може да настъпи по-скоро от очакваното - вероятно на изборите в Ню Хемпшир още следващия вторник (11 февруари).

В политиката няма истински "страйкаут", нито числото "три" носи някаква магическа сила. Проблемът е, че поколения почитатели на бейзбола, както и на американската политика са свикнали автоматично да възприемат за загубеняк всеки, който предимно се дъни. А в последно време демократите така и не са отбелязвали хоумрън.

----

* Този материал е създаден по проект "Генерация Z".

Коментари

Men

САЩ е просто държава на контрастите. Най-добрите университети на света с най-неграмотното население. Най-богатите хора на света, също така нечувана мизерия, почти повсеместно. Не е станало нищо толкова лошо. Тръмп няма да спечели, защото демократите са слаби, ще спечели защото има подръжка. Богатите го поддържат, и бедните неграмотници също. Демократите трябва да си и светът Сандърс или Уорън, и да се знае ще са си лява партия. Дали ще спечелят е друг въпрос.
Иван  Панов's picture
Иван Панов
Ванко Американчето

ДО ХМ

Млади момко Христо.Когато пишеш на такива теми трябва да познаваш нещата по отблизо.Преписването не е отразяване на истината. В случая е просто разпространение на лъжата.Предните постинги са се опитали да те светнат малко за нещата.Проучи написаното от тях и ще ти светне друга лампичка.

младият тръмпокомсомолец добре се е насочил,

ако не си гнуслив и лижеш задника на американската власт добре и си повратлив, може далеч да стигнеш.

Демократите знаят само да харчат чужди пари

Тачър на времето беше много права за всички леви в света: "Най-добре знаят как да харчат парите на другите". Г-н Пенчев, мизерият в България е много по-масова от тази в Щатите. Тръмп ще спечели, просто защото няма алтернатива. Той прави много глуости, но поне разбира от икономика и намалява данъците. Демократите отидоха толкова наляво, че вече изпаднаха във вакуум. Откъде например ще се вземат трилиони долари, за универсално здравно осигуряване, каквото предлагат Сандърс и Уорън? За Байдън да не говорим, той е политически труп и скоро ще отпадне. Бутиджич също няма шансове, защото Щатите посмъртно няма да изберат хомосексуалист за президент. На мене ми е все тая ако става човекът. Но дори лявата преса е скептична. Тайм пусна снимка на съпруга на Пит с кратък текст: "Следващата първа дама на Америка?"

Отново се е размирисало на трейлър парк

и малки грантове.
Иван  Панов's picture
Иван Панов
Ванко Американчето

?

Томов, толкова си далече от темата, по добре пиши за Русия, не за Америка, все пак отвъд океана е.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.