Американският конгресмен републиканец Стив Скалийз бе прострелян, докато играе бейзбол, предаде Си Ен Ен.

Заедно с него са ранени още четирима души. Двама от пострадалите са полицаи, а други двама - помощници на Скалийз.

Нападението бе извършено в град Александрия, щата Вирджиния.

Стив Скалийз

Скалийз тренирал за мач на отбора на Конгреса по бейзбол. Заедно с него бил и колегата му Мо Брукс.

Конгресменът бил ранен в бедрото.

Положението на тренировъчното игрище е доста сериозно, заявил Мо Брукс пред Си Ен Ен. На земята има налягали няколко конгресмени и техни помощници. Поне един от тези хора е ранен.

Нападателят бил бял мъж. Той се появил иззад една от базите и попитал от коя партия са трениращите. След като разбрал, че са републиканци, извадил полуавтоматично оръжие и изстрелял по хората между 50 и 100 куршума.

Стрелецът бе арестуван. 66-годишният Джеймс Т. Ходжкинсън от Белвил, щата Илинойс, по-късно почина от раните си. Той е собственик на фирма, извършваща оглед на жилища. Лицензът й изтекъл през 2016 г. и не бил подновен. Преди 11 години Ходжкинсън бил обвинен в нанасяне на щети на моторно превозно средство в Илинойс. Обвиненията обаче не били взети предвид. Засега не се знае какви са мотивите му за днешната атака.

Стив Скалийз е сред най-заклетите привърженици на американския президент Доналд Тръмп. Самият Тръмп съобщи новината за нападението в туитър:

"Конгресменът Стив Скалийз от Луизиана, истински приятел и патриот, бе тежко ранен, но ще се оправи напълно. Нашите мисли и молитви са с него."

 

 

Той е третият в човек йерархията на ръководителите на републиканците в Камарата на представителите. Официално задачата му е да се грижи съпартийците му да спазват реда и да ги организира при гласуването на закони.

Скалийз е първият конгресмен, по когото се стреля от 6 години насам.

През януари 2011 г. депутатката Габи Гифърдс бе простреляна в главата по време на среща с избиратели в Тусън, Аризона. Шестима души бяха убити. Самата Гифърдс оцеля.

Нападателят Джаред Лий Локнър се призна за виновен и бе осъден на доживотен затвор без право на помилване.

Очаквайте подробности.