"Левът е по-стабилен от еврото, неговата стойност е подценена."

Това заяви пред бТВ бившият финансов министър Муравей Радев. Така той коментира страховете в обществото, че е възможно да изгубим спестяванията си, ако курсът на лева престане да бъде фиксиран заради влизането ни в чакалнята на еврозоната. Радев обясни, че ако левът излезе на пазара, то 1 евро ще струва 1,7 или 1,8 лв., а не за 2 лв., както е сега. И според него дори хората, чиито спестявания са в левове, ще спечелят.

Радев заяви, че след решението на парламента, с което курсът на лева остава фиксиран, "валутният борд е непробиваем".

"Фиксиран курс - с него България влиза в чакалнята и с него престоява в тази чакалня. Няма по-глупаво и по-грешно от това българинът да си сменя левовете в евра. Ще загуби два пъти - и в банката, и в бакалницата. Нашият лев в момента е не по-слаб от еврото. Това всички трябва да го запомнят", заяви Радев.

Той поясни, че в чакалнята на еврозоната всяка валута престоява, за да покаже своята стабилност.

"Внимавайте кого избирате в следващия парламент."

Това пък каза Радев, коментирайки възможността бъдещ парламент да вземе решение, с което да отвърже курса на лева. Той припомни, че преди много години хората са гласували за Жан Виденов и социалистите, които "съсипаха лева и спестяванията".

Радев каза още, че в момента покритието на лева в евро е 160%. Това означава, че в БНБ има 60% повече евро от всички левове, които са в обращение. 

Според Радев никой в ЕС няма да иска да си обезценяваме лева, защото "те не са ни врагове".

"В чакалнята ще бъдем наблюдавани, неразумните правителства ще имат още една усмирителна риза", каза още Радев.

Той даде пример с Латвия, която също като нас е влязла в чакалнята на еврозоната с валутен борд и промяна в курса, при излизането от тази чакалня не е имало.