Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Лотарийният бизнес на Васил Божков е приключен. Държавата не само е напът да стане собственик на бизнес, който по думите на управляващите генерира 1 млрд. лв. приходи годишно, но и ще стане едноличен организатор на игрите за щастие, довели до обезумяване най-бедните европейски граждани – българите. Интересно защо управляващите, които за нула време монополизират частен бизнес за милиарди, се правеха на ударени години наред и сега се отказват от идеята да се ограничи и агресивната реклама на „игрите на щастие“ и продажбата им по търговските обекти? Защо това, което беше неморално като собственост на Васил Божков, е морално за държавата?

През 2018 г. Валери Симеонов предложи да се ограничи рекламирането на талончетата за търкане в медиите и да се забрани продажбата им в хранителни магазини, бензиностанции, вестникарски будки и лафки, като това да става само в специализирани заведения за хазарт, подлежащи на контрол от страна на Комисията по хазарта. Тогава тази идея на Симеонов беше посрещната „на нож“ - започна защитна кампания в медиите, изказаха се спортни федерации, поименно спортисти излизаха с лицето си, даваха интервюта и едва ли не плачеха с глас как ще загине българският спорт.

Скочиха и работодателски организации, Българският футболен съюз, футболни отбори. Водещият на "лотарийно" предаване Захари Бахаров се появи във видео, в което обяви:

"Истина е, че накара хората отново да мечтаят. Сега ние мечтаем политици да не им отнемат и това."

В случая с какво държавата, в която се оглеждат днешните управляващи, е по-различна от доскорошния "продавач на надежда" Васил Божков, който днес има (минимум) седем тежки обвинения? Как така при Божков националната психоза по търкане на билетчета е „заразно зло“, а днес, когато държавата ще бъде единствен монополист - ще е нещо прекрасно?

Всъщност тук дори няма значение кой държи хазартния бизнес, защото не в собствеността на фирмите е въпросът по същество. А в безочливата употреба, злоупотреба и правене на пари от омерзението и усещането за безтегловно бъдеще сред мнозина наши сънародници, чието съзнание системно се обработва. С честен труд в тази наша държава нищо не се постига - това е основното послание, с което ни зомбират агресивни реклами не само за талончета, но и за бързи кредити.

Държавата що за държава е, когато твърди, че цяла нация е зависима от талони и вместо да се бори с това - иска да взима парите от заболяването и да ги разпределя... за спорт?

Игрите на щастието - освен в огромен финансов поток, който ще осигури нови приходи за едри чиновници и политически лобита, се превръщат и в инструмент за социален контрол - включително и влияние върху медиите чрез реклами. 

През 2018 г. от ББСС Галъп оповестиха данни, че близо 3 млн. българи периодично посягат към различни форми на хазарт, средно дават по 15 лв. на месец, а според общата калкулация хората харчат по около половин милиард на година за подобни игри. Докога ще се повтаря, че това е тежка болест, която разяжда обществената тъкан. Защо днешните управляващи, които защитават идеята, че парите от хазартни игри ще отиват директно за българския спорт, не увеличиха например налозите за хазартната дейност, която и в момента се ползва с огромни данъчни облекчения? Такива няма за лекарства, храни от първа необходимост, книги. Не, предпочетоха да вземат хазартните игри...

Ако законодателите от ГЕРБ и "Обединените патриоти" могат да четат, нека видят какво се казва на сайта на Министерството на здравеопазването. Там хазартната зависимост е определена като "патологично разстройство"

"Характеризира се с неконтролирани залагания, извън всякаква граница на социално приемливата или за забавление активност, така че има сериозни последици за личността и за живота на залагащия. Хората, които страдат от хазартна зависимост, може да загубят всичките си спестявания, може да се въвлекат в престъпления (кражби, подправяне на чекове, злоупотреби, свързани с пари), за да си набавят нужните пари за техния "навик", пише там.

И така -- чии интереси всъщност брани държавата?

Коментари

Ivan Samichkov's picture
Ivan Samichkov
Samichkov

Илийчо, не се излагай.

Държавата ще ограничи многократно игрите, това се цели.
 's picture

Бобо

Самичкия

Иванчо не си внимавал в час , Горанчето каза точно това което е изведено в статията , ще се запази дори агресивната реклама .
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

НЕМОРАЛНОТО ПРИ БОЖКОВ

е неморално и при държавата НИ. В аморална държава не може да има оазиси на моралност.Светиьят Синод и изобщо църквата трябва да са крепостта на морала, но не са. Св. Синод е ДС структура, каймакът на помията - без национална, но с руска кауза – подкрепа на руската имперска доктрина. Правителството трябва да е другият връх на моралност в държавата. Й най-вече Борисов Ако в една детска градина учителката даде Борисов за пример за висок морал, за лелките ще се отвори голяма работа. Всички дечица ще се напишат и наакат от смях. В България, разбира се, има не малко морални хора. Но не те определят мръсната политика в държавата и спрямо Кремъл.. Без политическо убийство на аморалните, не физическо, без да се отдалечим от жестоката руска империя, гербаджиите начело с вожда си ще тлъстеят, на българомразеца Доган Борисаов ще дари още една ТЕЦ, И ОЩЕ ЕДНО ПРИНТАНИЩЕ ,а и топлия резерв. Относно онова, което Божков е гълтал – сега ще го прибират гербаджиите и догановци, които не са по-малко хищни от баш Божков, И са вечни съюзници. ДО НАРОДАНЯМА ДАДОСТИГНЕ НИЩО. Спасението – когато народът приеме ДБ не враждебно, а дружелЮбно, тогава България ще поеме по светла пътека!
Франк Лойд Райт's picture
Франк Лойд Райт
Франк Лойд Райт

Не знам дали хазартът е в това число

Абе като се замислиш има много неща, които в частни ръце са неморални, но в държавни са средство за повишаване на жизнения стандарт на пролетариата - здравеопазване, транспорт, електроснабдяване, водоснабдяване, отопление, добив на суровини, летища, гари...

Всуе се палите,

тук всички са "десни", вярват в чудеса като трикалдауна, частните пенсии, частното здравеопазване и частното право и полиция.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.