Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Една голяма част от българските граждани очевидно очакваха Майк Помпео да хване Делян Пеевски за ушите и да го линчува публично на жълтите павета. И останаха много разочаровани, че това не се случи. След което отново започнаха да обвиняват лошия Запад, който не се интересува от България. Нищо ново - все пак за мнозина у нас виновен е Чърчил, който ни е дал на Сталин, а не самият Сталин, който ни е завладял.

Западът обаче не ще молитва, а мотика. Молитвите към Запада няма да помогнат. Ако се хванем за мотиката и си прекопаем нивката по западен образец обаче, Западът със сигурност ще помогне. И то не защото сме му много симпатични, а защото това е и в негов интерес. В политиката, както е известно, симпатии и антипатии няма. Има само интереси. Общественото мнение у нас обаче като че ли все още не може да приеме тази простичка истина. И затъва в блатото на емоциите.

Когато ВСС избираше Иван Гешев за главен прокурор, отвън протестираха стотина души. Ако бяха примерно 10 000 и ако тези 10 000 бяха изразили своето несъгласие по категоричен начин, на чия страна щеше да застане Западът? Жокер - дори този мижав протест, смешен и жалък, особено в сравнение с подобни протести в други източноевропейски страни, намери място във водещи западни медии.

Ако се свика протест пред парламента с искане за Велико народно събрание, което да направи истинска съдебна реформа и да заложи в Конституцията някаквъв вид институционален контрол над главния прокурор, колко души ще се отзоват? Горе-долу колкото бяха и под дъжда срещу Гешев. Прокуратурата по съветски модел не ни дразни особено. Виж. Западът, който не се грижи за нас, много, ама много ни дразни. При това положение няма как да се сърдим на когото и да било, освен на себе си.

Ако избирателите излъчат политици, които да потърсят помощ от Запада в борбата с корупцията, защото до голяма степен борбата с корупцията у нас означава да се влезе в пряк конфликт с Москва, то Западът със сигурност ще ни помогне. Избирателите обаче отказват да гласуват доверие на подобни политици. Напротив - предпочитат ехидно да се подиграват на всеки от тях, които твърди, че е напълно възможно България да стане истинска демократична държава.

Представете си през XIX в. българите не само да имат държава, но и дори да имат място на масата на Великите сили. И въпреки това да продължават да са с единия крак в Османската империя. Представете си през XIX в. да сме имали легитимно избран български премиер, който да се прегръща на височайши форуми с Дизраели, Бисмарк, Андраши и т.н. Но да продължаваме да си "добруваме" под властта на падишаха.

Това сме ние в момента през XXI в. Имаме собствена държава, с място на масата на Великите сили, а премиерът ни има пряк достъп до Тръмп, Джонсън, Меркел, Макрон... И въпреки това с единия крак продължаваме да стоим в СССР. А в някои сектори, като например енергетиката, сме и с двата крака вътре.

Освен това знакът, който дадоха САЩ, бе достатъчно ясен. Вашингтон посочи с пръст съдия от Специализирания съд и го обвини в корупция. Трябва да се припомни, че този съд бе създаден именно с тази цел - да бори корупцията по висшите етажи на властта. Западът не просто няма доверие в един съдия. Той очевидно няма доверие в цялата система, която би трябвало да се бори с корупцията. САЩ бият самара, за да се сети магарето.

Магарето обаче се е запънало на моста между Запада и Изтока. И упорито не ще да помръдне в правилната посока.

Коментари

Много са сладки българските политически мислители.

В едно изречение могат да напишат три заклинания и едно от тях да е "заклинанията не помагат": "Западът обаче не ще молитва, а мотика." "Молитвите към Запада няма да помогнат." " Ако се хванем за.... обаче, Западът със сигурност ще помогне." Как в една глава може да се събере такъв троен когнитивен дисонанс ми не е ясно...

Да видим обаче как точно "помага" Западът.

И така.... Неколко примера. Малко преди 1989г. В България имаше едно такова тихичко брожение ... не точно срещу режима, а по-скоро предусещане на вече действащите планове на превърщането на соца в мутрокапитализъм. Преди то да се появи, водачи на антикомунистическата опозиция бяха една малка шепа сравнително почтени и принципни интелектуалци, които бяха изпъдени на Запад през годините. Да уточня - не говорим за нарочно "избяганите" партийци с чин от КДС по разните медийни служби, които после се "върнаха" за да се наядат и да работят за новия политически "елит", каквито имаше много. За да неутрализира реалната политическа опозиция, партията на другаря Тодор Живков направи казионни "неформални" групи от комундрели, чугунени глави, на които отвреме навреме им даваха да направят по някоя беззъба акция - не срещу режима, а срещу "дефектите" му. Западът, ако беше желал да помогне, щеше да подкрепи принципните комунисти, а не пишман-антикомунистите с партийна книжка. Но не би, западът не само крепеше тези, които играеха по свирката на комунистите, ами дори г-н Митеран, бог да му прости греховете, дойде в България и направи вятър именно на казионните "антикомунисти" с партийно членство. Ноември-декември 1989. Тогава се случиха първите няколко силно антикомунистически прояви, в резултат на които БКП дори промени чл. 1 от конституцията с надежда да не позволи на гнева на народните маси да се разрастне до румънски пропорции. За да "овладее" положението, БКП създаде казионна опозиция и я институционализира с "кръгла маса". Впоследствие се оказа, че на нея присъстваха единствено комунистически фигури и агентура - защото инстинските неколцина антикомунистически лидери на практика не бяха допуснати до участие. "Западът" знаеше за тая работа, но си затвори очичките. Пролет-лето 1990-та. Първите "свободни" избори. Западът дойде, видя множеството изборни нарушения и... призна изборите. 1990-1991 - Тогава се случи първият голям грабеж на народна собственост, претакан в джобовете на комунистическата олигархия. Западът не само гледаше, западът даваше съвети как това да стане най-невидимо. 1991-1995 - България беше в перманентна политическа и институционална турбуленция, която нанесе страшни вреди на държавата. На практика бяха унищожени съдебната, наказателната и системата за вътрешна сигурност. Как? С подкрепата на запада, откъдето взехме на заем идеологическата недомислица, която и днес е популярна сред "десните", че ако разрушим всичко, което имаме, на негово място автоматично ще поникне демокрация от западен тип. И така до днес, 2020, когато американската държава нагло наклевети някаква дребна бурма за "корупция", докато стой зад най-големия корупционер на Републиката, г-н Борисов, само защото той обеща на "Запада" да му дава 2% от БВП рента. Г-не, не ни разсмивайте с тоя "запад", дето ще помага.
 's picture

Kovatz

Башмайсторе

Нов ник, старите глупости! Дерзай другарю! Парата да пада!
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

Само се питам.

Този съдия няма ли право да прецени, че доказателствата за първия "шпионски" скандал са мижави.. И няма да го накарат да издаде осъдителна присъда.. Пък и този славен съд на ПП ГРОБ.. Не се ли прослави с присъда за ДВЕ цигари марихуана, когато отпочна УЖ борбата с корупцията по високите етажи.. И за последно - пак с марихуана, ама и БАБА свързана с нея са отчете.. А за над ДВАТА милиарда опростени от НАП.. Щото требело да поработат и да ги съберат в бюджета.. И 30-те милиона бонуси за НЕработенето.. Що пък требе и спецпрокурватурата да се самосезира, че и да работи..
Vesela Pasheva's picture
Vesela Pasheva
безпартийна

Светослав Терзиев от "Сега"

Светослав Терзиев от "Сега" има чудесно сравнение за ефекта от "помощта" на Запада. Той е същият като обявеното от Боримечката предстоящо "гръмване" на черешовото топче, и последвалото "кихане" на последното. Или, напънала се планината и родила ...мишка. Но, разбира се, вината си е наша.

ДА ВИДИМ КАК ТОЧНО ПОМАГА ИЗТОКА....

........хмммммм...ааа...Нещо не се сещам-не помага май...ми те затова хората бягат към непомагащия ЗАПАД. -:)))))))

Едно време умните селяни обещаваха,

че западът ще дойде при нас, а то какво стана - колкото бягахме натам от соца, десет пъти повече бягаме от демокрадцията.

Хайде стига с глупостите.

Реално в действията на САЩ виждаме само едно - отправяне на груба заплаха към съдебната система да не преценява независимо от обвинението (т.е. гербавия прокурор, т.е. Бойко, т.е. кукловодите от Козяк) "вината" на набедените. Т.е. виждаме точно какво е "правовата държава" гледана от Вашингтон - тая, която дори без доказателства изпълнява коленопреклонно повеленото от посланика. Знаем как е свършвало това в миналото за американски съюзници - американският посланик даде зелена светлина на Садам Хюсеин да нападне Кувейт, което в крайна сметка доведе до унищожението на Ирак. Смешно е да ни се поднася "санкционирането" на никому неизвестни дребни бурми, чието "прегрешение" като някакъв голям подарък за българския народ от Понпейо. Но най-забавни са обясненията, които умнокрасивите измислиха за пет дена "мъдруване" по темата. 1. "Това е само началото" 2. "Дават ни знак къде са ни проблемите" 3. "Чакат големи протести, за да ни помогнат с оправянето" 4. "Чакат да изберем умни и красиви, за да ни помогнат". За 4 дена ожесточено чесане по репите това ли само произведохте? Слаба ракия, нищо чудно, че Тръмп обича повече Боеко. Дори той не може да измисли такива глупотевини.
Име Фамилия's picture
Име Фамилия
а сега де

Доста слаб анализ. Като цяло,

Доста слаб анализ. Като цяло, САЩ показаха съвсем ясно, че желанието им е да си има корумпета тук, просто те искат да ги командват, както руснаците ги командваха до сега. И го привикаха Гешев да му дадат инструкции да поразчисти някои отявлено проруски черепи. Ако изобщо тоя знак с посочването на такава дребна риба може да се отнесе към някого, то се отнася точно към управляващите, един вид - "правете си мизерийките, нас това не ни бърка, но не ни ли слушате и влизате в комбина с руснаците, ще ви посочим и вас, като Андончо".
дедо Ощавко's picture
дедо Ощавко
Ощавен маркиз

Курдо, виж ся батьовото,

Курдо, виж ся батьовото, успакой ся... Фани го, сгъни го на две, и си го фкарай пут коляното, в сгъвката отдоле. И - натискай! Язе лично точно по тойзи начин получавам големо АНТИКОМУНДЕЛСЬСКО облегчение. Давам ти башмайсторский совет. Ако не получите задоволителний резулЬтат - обмъдете ми ся и "двамцата" ПУТилифоня. Айди.

Българите от векове все чакат някой да им свърши работата

Първо са чакали Бай Иван да прогони османлиите. Кротко са си пийвали греяната ракия и не са ляли оловно куршуми. Сиреч не е било толкова зле. Хайде де, ами зъбния данък. Че то днес е по-лошо. Зъбен данък няма, но има куп други изеднишки налози, които морят и то буквално, а не виртуално. Но каквото ида става в историят, българинът е на гюме, скътал надежда в пазвата си и готов и за тия, и за ония. Който даде повече. Да, ама от много отдавна е известно, че безплатен обяд няма. Канят те на софрата и ти се усмихват, поят и хранят. А после идват биячите с дебелите сметки. Плащай, щото... Иначе и американците и европейците, да се скъсат не могат да угодят на Ганьо Балкански. Той все ще е недоволен и ще се опитва да яде от "тези круши, откъде ги купувате?" Вересията винаги е била измамна заблуда като миража. Пресъхнал ис от жажда и все току да се подложиш на студения чучур, а то всичко се размива в маранята. А който дръзне да съветва за хващане за мотиката, яде дървото. Как така ще копам, като моа да не копам. Да бе, ама няма кой да копа вместо тебе, няма...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.