Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Биляна Петрова брояла точно 240 лева, когато ѝ се обадила Десислава Иванчева и точно в този момент това било записано със специално разузнавателно средство (СРС). Това стана ясно днес във финалните обяснения на бившата зам.-кметица на „Младост“ Петрова по делото за подкуп, което приключи по същество на втора инстанция.

Петрова поясни, че точно, когато я „закачили“ репликата „240 общо и стават 12 по 20, двеста и четиридесет общо“ била свързана с пари дадени назаем на Иванчева, тъй като Петрова със своята карта ѝ купила самолетни билети на тази стойност.

Клуб Z напомня, че според прокуратурата на предприемача Александър Ваклин за плановете му да построи 12 000 кв. м в „Младост“ е поискан подкуп по 20 евро на квадратен метър.

Според Петрова обаче на СРС-то се чува Иванчева да пита: „Лева или евро?“, тъй като била изненадана от добрата цена, на която заместничката ѝ намерила самолетните билети. Точно предния ден пък зам.-кметицата станала жертва на фишинг измама, блокирала си дебитната карта и затова поискала от кметицата парите си в спешен порядък.

Съдът допусна фактури и други документи, които според Биляна Петрова са доказателства.

На днешното финално заседание на втора инстанция, апелативният спецсъд на няколко пъти отказа доказателствени искания на Биляна Петрова и защитата й – да се изискват справки от КПКОНПИ, от община „Младост“, да се викат още свидетели на разпит, да се гледат записи от ареста им от БНТ и др. Петрова поиска и отвод на едната съдийка от състава – Мариета Неделчева, тъй като е одобрявала СРС срещу нея, когато била в спецсъда. Това не бе удовлетворено.

Така на практика съдебният състав, председателстван от шефа на Апелативния специализиран наказателен съд Георги Ушев, обяви делото за изяснено от фактическа гледна точка. След като подсъдимите се запознаят още веднъж с веществените доказателства, в ранния следобед се очакваше да започнат финалните пледоарии.

Те обаче възразиха остро, първо - че нямало подписи, печати и датирания на много от веществените доказателствени средства, както и поискаха да им се предяват отново парите, намерени в колата на Иванчева и Биляна Петрова, както и другите - у Петко Дюлгеров.

Съдът предяви на бившите кметица и зам.кметица банкнотите - 72 броя по 500 евро и 200 купюри от по 100 евро. Те отговарят на тезата на държавното обвинение - че, в крайна сметка след договорено "намаление за количество", Ваклин внася първа вноска от рушвета си - 70 000 евро, от които още в тоалетната, преди двете да бъдат задържани, Петко Дюлгеров си отбива 20 % или 14 000. Така в служебния "Грейт уол" остават споменатите 56 000, с които двете са заловени на 17 април. 

Самият Дюлгеров, който е с едно залепено с лепенка око, се възмути, че не може да оглежда доказатествени средства днес, защото идва от офталмологична операция.

Накрая подсъдимите се изпокараха и с някои от адвокатите си, като Ирен Савова - която представлява Биляна Петрова, апелира съдът да им даде друга дата за пледоарии, защото са възникнали портиворечия относно линията на защита. Георги Ушев обаче им даде общо 1 час почивка да се уточнят и насрочи за след това финалните прения. 

В крайна сметка на Биляна Петрова й стана и лошо. Вече, изправен пред този аргумент, съдебният състав прекрати заседанието и насрочи пледоариите за 20 март. Преди това адвокатите на Иванчева - Николай Хаджигенов и на Петко Дюлгеров - Марияна Тодорова, бяха заявили, че нямат против да пледират и днес. Така развръзката на втора инстанция предстои.

На първа инстанция Десислава Иванчева, Биляна Петрова и бившият кмет на „Младост“, който според обвинението е посредничил при подкупа Петко Дюлгеров, получиха тежки присъди, съответно 20, 15 и 12 години.

Коментари

 's picture

Питащият

Натопени

Пределно ясно че делото и доказателствата са изфабрикувани . Защо е направено това също е очевидно . От една страна се цакат опасните за бизнес интересите на свой човек , от друга се пишат точки в борбата с корупцията . Ако за нещо са виновни тези двете , то е че са изнудвали предприемачите да се бъркат и харчат за обществени нужди . Не е законно , но не е и корупция . Аз бих ги осъдил условно за такива номера защото са нарушили административният ред

Гешев и ортак на Ваклин били добри приятели.

Апелативната специализирана прокуратура потвърждава отказа за образуване на досъдебно производство по сигнал на гражданско движение БОЕЦ, но същевременно съобщава за близко приятелство на номинирания за главен прокурор Иван Гешев със съдружник на основния свидетел по делото “Иванчева” – строителния бизнесмен Александър Ваклин. Какво има нужда да се каже повече по случая?

Ах, как можах да забравя... ЛИПСВА МИ...

Липсва ми ей това изявление на тръмповата проститутка Херо: "Днес аз публично оповестявам името на прокурора Иван Гешев за участието му в сериозна корупция. В качеството си на длъжностно лице Гешев е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България."

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.