"Г-н Божков е може би от най-опасните българи в историята след 1989 г."

Така главният прокурор Иван Гешев коментира пред БНТ новите обвинения срещу президента на "Нове холдинг". Както и възможностите, с които "хора от такъв калибър" разполагат - по повод въпрос дали ще бъде екстрадиран. Тези възможности били много по-големи от тези на правоприлагащите и правоохранителните органи, защото хора като Божков "могат много други неща да направят".

Той благодари на ОАЕ за много бързата реакция, след като се разбра, че бизнесменът е там.

"Аз съм сигурен, че тази държава ще екстрадира обвиняемия Божков", изрази той увереност, като преди това беше, казал че "не е специалист" по правото в ОАЕ

После доуточни:

"Кога ще бъде зависи от държавата, в която е задържан обвиняемият Божков. Доколкото ми е известно, той се намира в арестни помещения в ОАЕ. Ние в максимален срок (вероятно лапсус - в минимален, б.р.) сме поканени да изпратим и изготвим необходимата документация и ние ще го направим.

На вас вие ясно, че няма как никоя държава да каже на друга суверенна държава в какъв срок, дали и кога да свърши нещо. Прокуратурата ще изпълни всички свои ангажименти към българските граждани.

Гешев за пореден път даде пример, че "всички останали си ги намерихме и прибрахме", както и че "сега топката е в българския съд". И друга от "любимите му" фрази - че в прокуратурата се правят неща, "които не е правил никой в последните 30 години".

"Ще се постараем тази изстрадала държава и този изстрадал народ най-после да получат справедливост", обяви главният прокурор.

И отново намеси, че "ако тези пари (на Божов неплатените такси) се докажат", те са били за пенсии, за здраве и т.н.

На обвиненията, че артефакти от прословутата частна колекция на Божков се изземвали неправомерно, той каза, че прокуратурата е жертва на хибридна война и на фалшиви новини, намеси медии около Иво Прокопиев и Цветан Василев.

Плюс следното::

"Тези съкровища са откраднати, изкопани от българската земя."

Той каза още, че „има данни“ че са купени от иманяри и че „част от тази колекция има незаконен произход“, но е "изпрана през търгове".

Гешев успокои, че за което се установи, че е законно, си има ред да му бъде върнато. А относно невъзможността на държавата да се грижи за "съкровищата", каза:

"Смешно е да се твърди, че само един единствен човек само на едно единствено място може да ги съхранява в България."

За конфликта с Румен Радев той за пореден път повтори:

Главният прокурор няма лични врагове, прокуратурата няма лични врагове! Единстената война, която води прокуратурата, е с престъпността война с хората, които нарушават закона, война с всеки, който не спазва закона, независимо на каква ръководна длъжност се намира.

"Бългapcĸaтa пpoĸypaтypa paбoти дoбpe c пpaвoпpилaгaщитe и пpaвooxpaнитeлнитe opгaни нa eвpoaтлaнтичecĸитe пapтньopи нa cтpaнaтa, вĸлючитeлнo и cъc CAЩ“- тaĸa пък той ĸoмeнтиpa изявлeниeтo нa пocлaниĸa нa CAЩ y нac Xepo Mycтaфa, че предстои на един бългapcĸи гpaждaнин да бъдe зaбpaнeнo дa влизa в Щaтитe зapaди ĸopyпция.

Πo пoвoд дeйcтвиятa cpeщy  битoвaтa пpecтъпнocт Ивaн Гeшeв е ĸaтeгopичeн:

„Toвa e caмo нaчaлoтo, oчaĸвaйтe пpoдължeниe!“

А на питането - след Васил Божков докъде може да стигнат каза:

"Само загряваме, мисля, че съм ясен."