Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Трима членове на иранско отцепническо движение бяха арестувани в Дания за шпионаж в полза на Саудитска Арабия, съобщиха днес датските власти, цитирани от ДПА.

Тримата са водещи членове на групировка на име "Арабско движение за борба за освобождение на Ахваз-Иран", заяви на пресконференция Фин Борх Андерсен, началник на датската разузнавателна служба ПЕТ. Тримата са участвали в "шпионска дейност в полза на саудитска разузнавателна служба от 2012 до 2018 година", добави той.

Те са събирали информация за конкретни лица в Дания и чужбина и са я предавали на саудитска разузнавателна служба, според ПЕТ. За утре е насрочено изслушване за определяне на мерките за неотклонение на арестуваните. ПЕТ ще поиска то да се състои при закрити врата.

"Това е много сериозен случай, при който Саудитска Арабия и Иран са пренесли противоборството си на датска територия", каза Андерсен.

"Арабското движение за борба за освобождение на Ахваз-Иран" иска отделяне от Иран, обвинявайки Техеран в извършване на престъпления срещу ахвазкото малцинство. Иран разглежда групировката като терористична организация и я обвинява за нападението от септември 2018 г. срещу военния парад в град Ахваз, при което загинаха най-малко 25 души.

Техеран преди е обвинявал Дания и Холандия, че подслоняват членове на войнствената групировка.

През 2018 г. ПЕТ заяви, че иранското разузнаване планира нападения срещу живеещи в изгнание ирански граждани, което предизвика голяма операция на датските сили за сигурност. Техеран отрече всякакво участие.

Днес ПЕТ също така задочно поиска да бъде арестуван офицер от иранското разузнаване, свързан с атаката от 2018 година., каза Андерсен. Във връзка със същото нападение норвежки гражданин от ирански произход остава задържан в Дания.

БТА

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.