Иранските власти са знаели от самото начало, че тяхна зенитна ракета е свалила украинския пътнически самолет, който излетя от Техеран на 8 януари, в който загинаха общо 176 души от различни националности, предава Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Агенцията цитира запис на разговор между ирански диспечер на въздушното движение и ирански пилот, който е забелязал експлозията. 

Украинският президент Володимир Зеленски потвърди автентичността на записа, излъчен по украинска телевизия в неделя вечер. Същото каза шефът на иранския екип, който разследва катастрофата -  Хасан Резаейфар. Той добави, че записът е бил предоставен на властите в Киев.

Техеран твърдеше в продължение на няколко дни, че по самолета не е стреляно от земята. След това обаче призна, че Корпусът на революционните гвардейци, елитната въоръжена сила на режима, е свалил самолета със зенитна ракета, вземайки го за вражеска цел. Инцидентът стана минути, след като гвардейците изстреляха бараж от балистични ракети по две американски военни бази в Ирак в отмъщение за ликвидирането на главнокомандващия на международните им операции ген. Касем Солеймани.

Дешифровка на записа, публикуван от украинската телевизия "1+1" съдържа разговор на фарси между диспечер и пилот на ирански пътнически самолет "Фокер-100", изпълняващ полет от южния град Шираз до столицата Техеран.

-Редица светлини като ... да, това е ракета, има ли нещо? - пита пилотът.

- Не, на колко мили? Къде? - отговаря диспечерът.

Пилотът отговаря, че е видял светлините близо да летище Паям, където е гвардейската батарея, изстреляла противовъздушната ракета "Тор М-1". Диспечерът отговаря, че нищо не му е докладвано, но пилотът остава настоятелен.

-Това е светлина от ракета - казва той.

-Виждате ли и нещо друго? - пита диспечерът.

- Драги инженере, това беше експлозия. Видяхме много голяма светлина там, наистина не знам какво е това, отговаря пилотът. 

Тогава диспечерът се опитва да влезе във връзка с украинския самолет, но не успява.

"Това е запис на разговор между диспечерския пункт в Техеран и екипажа на приближаващ за кацане ирански самолет. Нашият самолет вече е излетял в 6:12 ч, а иранският трябвало да кацне в 6:30. Той (иранският) видял всичко и екипажът започнал да разговаря с диспечера. Всичко се чува. "Струва ми се, че лети ракета", казва иранският пилот и на персийски, и на английски. "Всичко това е записано", каза Зеленски в изявление.

Според него този запис е важно доказателство, че иранската страна е знаела от самото начало причините за катастрофата.

"Това им е било известно още в момента на поразяването на самолета", добави украинският президент.

В отговор по-късно днес Иран прекрати обмяната на доказателствени материали по разследването на катастрофата, съобщи Резайфар.

"Техническият разследващ екип странно защо публикува секретния звуков файл за разговорите между пилот на друг самолет, летящ над Техеран по същото време като украинския самолет", каза той, цитиран от полуофициалната агенция Мехр. "Тези действия на украинците ни принудиха да прекратим обмяната на следствени материали с тях".