Държавният глава Румен Радев е погазил закона и прокуратурата има пълно право да го разследва. Това съобщи президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев в "Здравей България" по "Нова телевизия".

"Всеки един казус сам за себе си трябва да бъде обяснен, но този е по-скоро махленски, елементарен, битов, показва същността на държавния глава, той казваше, че е моралната алтернатива - ето, че не е никаква морална алтернатива, той е погазил закона, за да назначи приближената нему тогава г-ца Генчева", коментира Плевнелиев относно скандалното назначаване на Десислава Радева за PR на ВВС и СРС-тата."Висшият съдебен съвет има пълното право да се намеси, за да установи случая със СРС-тата. Обществото трябва да знае дали Радев е нарушил закона", каза Плевнелиев и подчерта, че главният прокурор Иван Гешев съвсем основателно е поискал да направи разследване. "Радев морално вече се провали, това е един пропуснат, профукан, провален мандат", категоричен беше Плевнелиев. "Конституцията е над всички нас, а държавният глава, в качеството си на ръководител на ВВС, е нарушил закона, оттук нататък всичко се обезсмисля."

Той отбеляза още, че президентът Радев постоянно е бил в конфликт с правителството, в резултат на което е заложил на "една единствена карта - да се прави на алтернатива на корумпираните управляващи".

"Но хората харесват такива, които си тежат на мястото и служат на обществото", допълва Росен Плевнелиев и отбелязва, че "ако той отиде на 9 май в Москва, както е дал заявка, ще наруши драматично националния интерес за България".

Плевнелиев похвали готовността на прокуратурата да преследва всеки, за когото има съмение, че е нарушил закона и изтъкна, че "никой вече не е имунизиран".

„За мен проблемът е само един – след като прокуратурата може да стигне до президента, когато има съмнение, че е нарушил закона, както и до най-богатия мъж, когато има съмнение, че е нарушил закона, това е добре, защото никой вече не е имунизиран. Въпросът е дали прокуратурата ще стигне до всички, които не спазват закона”, коментира той в предаването „Здравей, България” по "Нова телевизия".

Бившият държавен глава посочи, че дълго време прокуратурата е била неефективна, но вече е видно за всички, че тя преследва "най-богатите българи, до олигарсите".

„Работи се на високи обороти, дадена е заявка за действие на всички възможни фронтове. Необходими са резултати, но трябва да се даде време”, заяви още Плевнелиев. „Моето притеснение е доколко всички тези медийни акции са подплатени с доказателства, така че да има справедливост”.

Според Плевнелиев обаче заявката на прокуратурата, че може да действа на тези нива, трябва да получи подкрепата на обществото. Освен това са необходими синхронизирани действия на всички нива в държавата – парламент, институциите, проверяващите органи, прокуратурата, съдът.

„За да можем да тръгнем по пътя на тези 500 милиона лева и да ги възстановим. Те няма как да се изпарят”, смята още Росен Плевнелиев.

Запитан относно това може ли в ресорната комисия и в Министерството на финансите да не се забележи, че такава голяма сума не се събира, той каза:

„Проверяващите органи, а те не са 1-2, има ги и в Министерството на финансите, и в Министерския съвет, отдавна е трябвало да направят своята оценка на риска – къде има опасност да се източат повече пари от обществения ресурс, къде по-малко, и да се насочат там. Институциите не могат да бъдат толкова пробити, те трябва да имат тази оценка на риска. Ако има възможност чрез хазарт или наркотици, или незаконна търговия с оръжие, да се генерират огромно количество пари в сивия сектор, държавата трябва да бъде изключително фокусирана и да действа денонощно. В други сектори, където рискът не е толкова голям, трябва да се действа по друг начин", смята още Плевнелиев.