Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Държавният глава Румен Радев е погазил закона и прокуратурата има пълно право да го разследва. Това съобщи президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев в "Здравей България" по "Нова телевизия".

"Всеки един казус сам за себе си трябва да бъде обяснен, но този е по-скоро махленски, елементарен, битов, показва същността на държавния глава, той казваше, че е моралната алтернатива - ето, че не е никаква морална алтернатива, той е погазил закона, за да назначи приближената нему тогава г-ца Генчева", коментира Плевнелиев относно скандалното назначаване на Десислава Радева за PR на ВВС и СРС-тата."Висшият съдебен съвет има пълното право да се намеси, за да установи случая със СРС-тата. Обществото трябва да знае дали Радев е нарушил закона", каза Плевнелиев и подчерта, че главният прокурор Иван Гешев съвсем основателно е поискал да направи разследване. "Радев морално вече се провали, това е един пропуснат, профукан, провален мандат", категоричен беше Плевнелиев. "Конституцията е над всички нас, а държавният глава, в качеството си на ръководител на ВВС, е нарушил закона, оттук нататък всичко се обезсмисля."

Той отбеляза още, че президентът Радев постоянно е бил в конфликт с правителството, в резултат на което е заложил на "една единствена карта - да се прави на алтернатива на корумпираните управляващи".

"Но хората харесват такива, които си тежат на мястото и служат на обществото", допълва Росен Плевнелиев и отбелязва, че "ако той отиде на 9 май в Москва, както е дал заявка, ще наруши драматично националния интерес за България".

Плевнелиев похвали готовността на прокуратурата да преследва всеки, за когото има съмение, че е нарушил закона и изтъкна, че "никой вече не е имунизиран".

„За мен проблемът е само един – след като прокуратурата може да стигне до президента, когато има съмнение, че е нарушил закона, както и до най-богатия мъж, когато има съмнение, че е нарушил закона, това е добре, защото никой вече не е имунизиран. Въпросът е дали прокуратурата ще стигне до всички, които не спазват закона”, коментира той в предаването „Здравей, България” по "Нова телевизия".

Бившият държавен глава посочи, че дълго време прокуратурата е била неефективна, но вече е видно за всички, че тя преследва "най-богатите българи, до олигарсите".

„Работи се на високи обороти, дадена е заявка за действие на всички възможни фронтове. Необходими са резултати, но трябва да се даде време”, заяви още Плевнелиев. „Моето притеснение е доколко всички тези медийни акции са подплатени с доказателства, така че да има справедливост”.

Според Плевнелиев обаче заявката на прокуратурата, че може да действа на тези нива, трябва да получи подкрепата на обществото. Освен това са необходими синхронизирани действия на всички нива в държавата – парламент, институциите, проверяващите органи, прокуратурата, съдът.

„За да можем да тръгнем по пътя на тези 500 милиона лева и да ги възстановим. Те няма как да се изпарят”, смята още Росен Плевнелиев.

Запитан относно това може ли в ресорната комисия и в Министерството на финансите да не се забележи, че такава голяма сума не се събира, той каза:

„Проверяващите органи, а те не са 1-2, има ги и в Министерството на финансите, и в Министерския съвет, отдавна е трябвало да направят своята оценка на риска – къде има опасност да се източат повече пари от обществения ресурс, къде по-малко, и да се насочат там. Институциите не могат да бъдат толкова пробити, те трябва да имат тази оценка на риска. Ако има възможност чрез хазарт или наркотици, или незаконна търговия с оръжие, да се генерират огромно количество пари в сивия сектор, държавата трябва да бъде изключително фокусирана и да действа денонощно. В други сектори, където рискът не е толкова голям, трябва да се действа по друг начин", смята още Плевнелиев.

Коментари

 's picture

Бобо

Синоптичко

Тоз мушмул какво го активират за щяло и нещяло , не си гледа прогнозата за времето ами тръгнал да се прави на мъж
Blagovesta Vasileva's picture
Blagovesta Vasileva
тутифрути

не знам за Радев

но когато плужаци заговорят ми се повдига.
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

НЕ САМО РАДЕВ,НО

нито един руски кадър не може да бъде на никого морална алтернатива. Плевнелиев беше морална висота във външната политика, но във вътрешната и до сега е Борисово пале и в това отношение не СЕ РАЗЛИЧАВА ОТ РАДЕВ. Относно Главния прокурор – твърде рано е да се хвали. Според не малко финансисти в Русия Путин, а според някои и в света, руският президент е един от най-богатите хора на планетата. Борисов върви по пътя на ментора си и според недоказаната мълва в България няма по-богат от него. С него и с подобните му гл. прокурор трябва най-напред да се залови, а не с битовата престъпност. Политическата корупция на първо место, а след останалите мизерии. Борисов трябва да бъде прослушен и заради безмерните харизванията на Русия около Белене, прибързаното заплащане на двата реактора, заради нарочно загубения арбитраж за АЕЦ Белене , и по този начин руснаците се облажиха с 1.7 млрд. евро. Борисов е отговорен и зя цялостната разсипия и бедност на Българиюя,зарадеи хуманитарните кризи, да даде публични обясненеия защао се отказва от европейски пари за АМ Струма и т. н. Уважаеми г-н Гешев, ако Вие не намерите достатъчно мотиви да обвините Борисовци, Догановци, Герговциаот Пловдив, Румен Овчаровци, Петър Деимитровци и др. от сорта, означава, че може да сте всякакъв – Аинщаин, Тръмп дори, но не сте никакъв прокурор, или по-точно сте поръчков.
Blagovesta Vasileva's picture
Blagovesta Vasileva
тутифрути

за Бога

кой плаща та това недоразумние щом хвърли някоя от плоските си умствени полю...ии, веднага го цитират. Та него и чужди и свои презират. Даже и в ГЕРБ има хора които заслужват уважение и думите им тежат.
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Със сигурност има, но не те определят

политиката но ГЕРБ! И винаги гласуват ан блок! По догановски.
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Това сбъркано човече скъса

Това сбъркано човече скъса пружинката, изпуши отвсякъде и няма спиране.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.