Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Стабилното и устойчиво развитие на двустранните отношения с Турция е важна част от българската външна политика, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с министъра на външните работи на Република Турция Мевлют Чавушоглу, съобщава правителствената пресслужба. Двамата са разговаряли както за "Турски поток" (наричан от Борисов "Балкански"), така и за споразумението за киграцията, става ясно още от съобщението.

По време на разговора им в Министерския съвет премиерът Борисов отбеляза интензивния двустранен политически диалог, който българската и турската страна водят, съблюдавайки принципите на добросъседство и взаимно уважение., се посочва.

Според българския министър-председател настоящата му среща с Чавушоглу, предхождана от разговора им в Давос, както и срещата му с турския президент Реджеп Тайип Ердоган при откриването на "Турски поток" в Истанбул са добра възможност да бъде затвърдена положителната атмосфера в отношенията между двете страни. 

В този контекст изтъкна работата на българското правителство за диверсификация в енергийната сфера, акцентирайки върху сътрудничеството между България и Турция.

"Българският министър-председател обърна внимание и на дейностите на българската държава по реализацията на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура от българо-турската до българо-сръбската граница. Премиерът Борисов изтъкна още, че Турция е една от държавите, през които преминава "Южният газов коридор", а България също е неразделна част от развитието на този коридор с проекта си за интерконектор с Гърция", заявяват още от Министерския съвет.

Борисов посочи, че Турция е наша непосредствена съседка, съюзник в НАТО и важен партньор на ЕС за справяне с редица предизвикателства като миграционния натиск върху Европа, борбата срещу тероризма, енергийните доставки и енергийната сигурност, инфраструктурата, селското стопанство, търговията и икономиката.

"Високо ценим ангажимента на Турция в прилагането на Съвместната декларация между ЕС и Турция за миграцията от 2016 г., както и отличното двустранно сътрудничество в тази област, което осигури нулев натиск върху общата ни граница", заяви министър-председателят Борисов.

Премиерът отбеляза сериозната тежест, която Турция носи, предоставяйки убежище на голям брой сирийски бежанци на своя територия. 

В рамките на разговора на премиера Бойко Борисов с турския външен министър беше поставен фокус и върху наличието на значителен потенциал за по-нататъшно развитие на търговските и икономическите отношения между България и Турция. Министър-председателят Борисов обърна внимание на нарастващия стокообмен, който за периода януари – септември 2019 г. се е увеличил с 10,7% на годишна база и достига 3 017 млн. евро.

Туризмът беше посочен като друго поле за сътрудничество между двете страни с големи възможности за развитие.

"За мен е огромно удоволствие във Ваше лице да посрещна официален представител на Република Турция, наш важен съюзник и партньор и преди всичко важен и добър съсед. Стабилността и продуктивността на нашите отношения е от важно значение и приоритет за нашата външна политика. В тази политика имаме много ясни принципи - добросъседство и взаимно уважение".

 Това каза президентът Румен Радев по време на срещата с Мевлют Чавушоглу.

"Това ни положение обуславя нашето продуктивно сътрудничество в миграцията, борбата с тероризма и контрабандата. Резултатите от нашите съвместни действия са от огромно значение за стабилността и сигурността в цяла Европа. Искам да благодаря за усилията, които полага Турската страна за спазване на съвместното изявление между ЕС и Турция от 2016 г. за борба с нелегалната миграция, каза още Радев.

Държавният глава посочи, че от не по-малко значение е сътрудничеството между двете държави в областта на енергетиката.

"Предоставят се нови възможности за диверсификация на доставките на енергийни ресурси за цяла Европа. Удовлетворени сме от ежегодния ръст на увеличаване на нашето икономическо, инвестиционно и търговско сътрудничество. Аз съм убеден, че вашата визита ще даде допълнителен импулс за развитието на нашите двустранни отношения в тази положителна посока. Още веднъж добре дошли", допълни Румен Радев.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.