Днес е денят на Брекзит. В 1 часа след полунощ българско време Обединеното кралство ще излезе от Европейския съюз и ще се превърне в трета страна след 47 години членство.

За първи път в историята на това, което днес е ЕС, държава го напуска.

Европа ще загуби втората си по големина икономика, една от двете си ядрени сили и една от двете си постоянни членки в Съвета за сигурност.

Заедно с тях ще загуби близо 12 на сто от населението си и между 10 и 12 на сто от приходите в общия си бюджет.

Разводът е миролюбив и планов - със споразумение. Той започва с преходен период - засега до края на тази тодина - в който разведените трябва да договорят бъдещите си отношения - основно в икономиката и отбраната и сигурността.

Повечето наблюдатели са на мнение, че времето няма да им стигне да направят това. Преговорите реално ще започнат през март, т.е. , за да се договорят помножество деликатни въпроси Брюксел и Лондон ще имат реално осем месеца. Периодът може да бъде продължен, ако британците поискат това най-късно през юли т.г.

През преходния период Обединеното кралство няма да вземе участва във вземането на европейските решения, но ще бъде длъжно да ги изпълнява.

ЕС и кралството ще изпълняват серия взаимни договорености за правата на британските граждани в Европа и на европейските на Острова, така че да не настъпят драматични промени техния живот и в живота на техните семейства. Британия ще трябва да изплати на европейския бюджет остатъка от задълженията, които е поела към него по време на членството си - около 40 милиарда евро. 

Между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия, която остава част от ЕС, няма да има физическа граница и по този начин споразумението от 1998 г., което сложи край на размириците между юнионисти и републиканци в Ълстър, ще бъде запазено.

Това обаче няма да стане за сметка на целостта на единния европейски пазар. През Ирландско море ще минава митническа и регулаторна граница. Стоките, които пристигат от Великобритания в Северна Ирландия, ще се обмитяват. Ако останат в британската провинция, търговците ще получават обратно платеното мито. Това няма да става, ако стоките продължат към Република Ирландия. 

И двете страни ще бъдат изправени пред трудни въпроси, които следват от развода. ЕС ще трябва да реши накъде и как да върви, за да остане Брекзит единичен прецедент, а не се окаже начало на верижен процес.

Обединеното кралство е изправено пред предизвикателството да остане обединено, защото Шотландия в мнозинството си не иска да излиза от ЕС, а Северна Ирландия не е доволна от споразумението за развода.

Вън от митническия съюз на Европа и от най-големия в света свободен пазар, Британия ще трябва да търси техни заместители - двустранни споразумения за свободна търговия не само с ЕС, но и с основните икономики в света, на първо място - със САЩ. Идния месец се очаква министър-председателят Борис Джонсън да пътува за Вашингтон и заедно президента Доналд Тръмп да обявят начало на търговски преговори.

"Колко близко ще бъде това (с ЕС - б.р.) партньорство, зависи от решения, които тепърва ще се вземат", пишат днес в съвместна статия председателите на Европейския съвет, Европейския парламент и на Европейската комисия Шарл Мишел, Давид Мария Сасоли и Урсула фон дер Лайен. "Защото всеки избор има последица. Без свободното движение на хора, не може да има свободно движение на капитал, стоки и услуги". 

Ограничаването на миграцията, особено трудовата, на Острова беше главен мотив на привържениците на Брекзит. ЕС е непоколебим, че четирите му цитирани свободи са неделими. За Обединеното кралство, особено за сърцевината на икономиката му - банковия сектор - е жизнено важно да запази колкото може по свободен достъп до пазара на ЕС. Той е не по-малко важен и за останалите сектори, които през последния почти половин век тясно са се интегрирали с европейските си аналози. Близо половината от британския износ е предназначен за ЕС, а малко над 50 на сто от вноса също идват от там.

Загубата на такъв пазар може да има тежки икономически последици за британците и съдържа политически риск за правителството на консерватора Джонсън въпреки убедителната му изборна победа и комфортното парламентарно мнозинство след изборите от миналия 12 декември. 

Джонсън ще търси усилено компенсация на загубата на пълния достъп до европейския пазар, но това няма да бъде лесно. Въпреки специалните отношения, които Великобритания има със САЩ исторически, Вашингтон не склонен да прави компромиси с интересите на своя бизнес, особено в изборна година като тази, и не гледа с добро око на строгите европейски регулации в социалната сфера, опазването на околната среда и защитата на потребителите. Това означава, че Лондон ще трябва да балансира по тънко и опънато въже между най-големите си партньори от двете страни на Атлантика.и

"Без равно игрално поле по отношение на околната среда, труда, данъците и държавните помощи не може да има достъп до единния пазар от най-високо качество", пишат тримата лидери в статията си. "Без да бъдеш член, не можеш да запазиш облагите на членството".

Въпреки консолидираната си партия и парламентарна група Джонсън има да обединява разделена нация. Привържениците и противниците на Брекзит са почти поравно и възгледите им са непримирими. Шотландските националисти искат нов референдум за независимост, който "Даунинг стрийт" 10 вече отказа, но това едва ли ще бъде краят на историята. Северна Ирландия не е доволна от сделката за Брекзит и отхвърли като недостатъчно предложение на правителството за допълнителни инвестиции от 2 милиарда лири в провинцията. 

Речта, която Джонсън се очаква да произнесе един час преди Брекзит тази вечер в 22 часа местно време (полунощ- българско) той се опитва да ободри сънародниците си и да им върне чувството да общност, дълбоко накърнено още от референдума за еврочленството през юни 2016 г.

"Това не е край, а начало. Настъпил е момент на зазоряване и вдигане на завесата през ново действие. Това е момент за национално обновление и обединение", се очакна да каже той . "Това е нова ера, в която повече няма да се съгласяваме, че възможностите в живота за вас и семейството ви зависят от това в коя част на страната живеете. Нашата роля като правителство, моята работа, е да обединим нашата страна и да поведем хората й напред".