"Левски" може да загуби три точки от актива си в efbet Лига, ако не плати 30 хиляди евро до 5 февруари. Това личи от официално съобщение на сайта на БФС, в което централата известява, че "сините" са глобени с 2000 лв. заради просрочено задължение и влязло в сила решение на Спортния арбитражен съд (КАС) в Лозана.

Пред сайта dsport.bg изпълнителният директор на "Левски" Павел Колев уверява, че сумата ще бъде заплатена и няма да се стигне до мярката.

Ето какво гласи съобщението на БФС:

"Във връзка с противоречивата информация в средствата за масова комуникация относно наложеното наказание на ПФК „Левски“ София, ДК при БФС желае да внесе следните пояснения:

С решение на ДК от 22.01.2020 година за неизпълнение на влязло в сила арбитражно решение № 2018/О/5763 от 22.01.2019 година  на CAS – Лозана/Швейцария, на основание чл. 67, ал.1 и във връзка с чл. 65 от Дисциплинарния правилник сезон 2019/2020 г. на БФС, на ПФК „Левски“ гр. София се налага имуществена санкция в размер на 2000 /две хиляди/ лева.

Съгласно Дисциплинарния правилник за сезон 2019/2020 г., на ПФК „Левски“ гр. София се определя срок от 14 /четиринадесет/ дни от датата на получаване на решението да изплати дължимата сума по цитираното по-горе арбитражно решение. На основание чл. 67, ал. 2, ДК предупреждава ПФК „Левски“ гр. София, че при неизпълнение на решението в определения срок, на клуба ще бъде наложена санкция - отнемане на точки.

Срокът за изпълнение на задължението изтича на 05.02.2020 година."

"Краткият отговор на този въпрос е да, "Левски" е заплашен с отнемане на 3 точки, казва Колев за dsport.bg. - Върви една дисциплинарна процедура, която вече е активирана от страна на футболния съюз, която е описана от глава осма от Дисциплинарния правилник, от член 65 до член 68, 69 включително. Става дума за задължение към една агенция, която е посредничила за трансферите на Алфонсо Фигередо и Фелипе Нашименто през 2018 година. Осъдителната присъда в спортния арбитражен съд в Лозана е от края на 2018-а, тоест преди моето идване в клуба. За не толкова високата сума от 30 хиляди евро, 10 хиляди са по единия трансфер, 20 хиляди по другия.

Нещата са под контрол от гледна точка на това, че се съмнявам да бъда допуснато "Левски" да загуби 3 точки от актива си заради тази сума. Това би означавало да се хвърли на вятъра един положен труд от много хора в първите 6 месеца на този сезон.

"Сумата е 30 хиляди евро и съдебни разноски, които "Левски" ще трябва да поеме. В постоянна комуникация сме с БФС, известени сме с писма за тази процедура, доскоро бяхме в контакт и с представителите на агенцията. Бяхме постигнали договорка за разсрочено плащане, а след това плащането бе спряно от собствениците. Това е отговорът защо не е платено до този момент. Собствениците са преценили, че има други приоритети.

Сега като имаме краен срок, който е 5 февруари, предполагам, че тази сума ще бъде платена, защото това, което следва - ако не платим до 5 февруари, следва санкция от Дисциплинарната комисия, отнемане на 3 точки, след което, ако няма ново плащане в следващите 7 дни, следва понижаване в по-долно ниво на първенството, изваждане от групата и изпращане във Втора лига. За мен е невъзможно да се стигне до такъв сценарий. Надявам се, че всичко ще бъде наред през следващата седмица и това задължение ще бъде погасено, както и много други", казва още Колев.

По повод проблемите на благодетеля на клуба Васил Божков, шефът отговаря следното:

"Левски" в момента функционира нормално, първият отбор се готви в Турция, изигра първата си контрола... Каквото зависи от нас, ние ще го направим, така че "Левски" да започне нормално пролетния полусезон, дай Боже и да го завърши. Отборът се готви нормално под ръководството на Петър Хубчев, проведе добра първа фаза на подготовката, започна втората.

От тази гледна точка основания за притеснения няма, другото вече е въпрос на неща, които не са от моята компетенция. В момента важно е да бъдат осигурени финанси, за да работи нормално "Левски".  Ще видим как ще се развият нещата, трудно е да се прогнозира. Ние в администрацията на "Левски" сме спокойни, опитваме да си вършим работата по възможно най-добрия начин, въпреки обстоятелствата. Това не са неща, които зависят от нас."