Подробен инструмент за определяне на опасните производители на 5G хардуер представи Европейската комисия днес.

Става дума за пакет мерки, които описват как да се направи обективен анализ и оценка на рисковете от въвеждането на мрежи пето поколение, който освен това окуражава страните-членки да блокират производители на хардуер, които могат да се окажат опасни. 

Като например Huawei - китайският техногигант, за който САЩ предупреждава от години, че може да бъде опасен за националната сигурност. Компанията е свързана с китайските власти, и според местните закони е длъжна да работи с тях по въпроси, свързани с разузнаването. Същевременно те са най-големият производител на електроника и оборудване за 5G и до момента осигуряват такова за десетки държави по света, а и участват в търгове и в ЕС.

"Европа има всичко нужно, за да поведе в технологичната надпревара. Дали става дума за разработване или пускане на 5G технологиите - нашата индустрия отдавна е започнала тези процеси. Днес ние екипираме страните-членки, телекомите и потребителите с инструментите да построят и защитят европейската инфраструктура с най-високите стандарти за сигурност, така че да получим пълните ползи от това, което 5G може да ни даде", коментира комисарят по вътрешна търговия Тиъри Бретън.

Инструментът, който ЕК представя, трябва да се приеме от страните-членки на ЕС до юни тази година, но всъщност няма обвързваща сила. Той обаче включва ключови препоръки, като например това да не се разчита на един производител на хардуер при изграждането на петото поколение мрежи, а напротив - да се търси диверсификация.

В момента повечето държави в Съюза обаче вероятно ще ползват основно техника на Huawei - макар и не ключова. Според множество от специалистите, европейските държави имат експертния потенциал, за да могат да засекат всякакви "задни вратички" в техниката на китайския производител. 

Това е разбираемо, като се има предвид по-ограничените възможности на другите две опции за подобна техника на Стария континент - шведите от Ericsson и финландците от Nokia.

Пакетът с мерки обаче позволява на държавите, които имат съмнения, да отхвърлят Huawei като партньор без проблеми и заплахи от страна на международното право. Това едва ли обаче ще е достатъчно за САЩ, които отдавна подлагат ЕС на натиск да забрани изцяло и абсолютно ползването на китайска техника.

И освен това гарантира, че страните-членки имат ясно разписани стандарти за оценка на риска и мерки срещу тях, които да следват, което е особено важно за държави, в които администрацията и властите са с ограничен технически и експертен потенциал по отношение въвеждането на нови технологии - като България.