Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Влизането в сила на Наредбата Н-18, което трябваше да стане напълно до 31 март, се отлага с 6 месеца. Това е съобщил финансовият министър Владислав Горанов, обяви БНТ. Новината идва ден преди планирания протест на ресторантьори и представители а други браншови организации срещу нормативния акт на данъчната администрация.

Досега позицията на финансовото министерство беше тъкмо обратната. Промяната е дошла днес. В резултат - протестът, насрочен за утре, за който "заплахата" бе да събере 10 000 души в центъра на София, се отменя.

Това е поредното отлагане на наредбата, която разписва куп нови задължения на фирмите, с които обаче бизнесът е категорично несъгласен. . 

Според въпросната Наредба 18, която бизнесът нарича Недоразумение 18, до 31 януари трябваше всички лица, използващи софтуер за управление на продажбите - независимо дали са или не са регистрирани по ЗДДС, да приведат използвания от тях софтуер в съответствие с нови изисквания и да сменят касовите си апарати при нужда. До 31 март пък трябваше ползваният софтуер за управление на продажби да бъде обявен пред данъчните. Фирмите и еднолични търговци, които извършват продажби на стоки или услуги чрез електронен магазин и отговарят на условията, предвидени в наредбата, също трябваше да се съобразят с куп нови изисквания към дейността си.

"Аргументите на бизнеса за удължаване на срока за влизане в сила на измененията в Наредба - 18 по отношение на специализираните софтуери за управление на продажбите са чути, съобразявам се и с желанието на министър-председателя, затова решението от работната среща е да удъжим срока с шест месеца", заяви Горанов. 

Едно от най-големите притеснения на търговците също ще бъде обсъждано и държавата може да го прецизира - това за правото на НАП да запечатва обектите, които не отговарят на изискванията, за време до един месец. Според бизнеса мярката е непропорционална и не може да налага за най-малките нарушения. 

 

Коментари

Бойко отново се уплаши от Корнелия

Иначе е смел мъжага, ама малко му липсват кураж и убеждение.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.