София ще позволи вода да минава през водопровода на столицата и да осигури продължаване на режима в Перник. Това решиха почти единодушно общинските съветници днес.

56 гласуваха "за", само един се въздържа - лидерът на "Атака" и отскоро общински съветник Волен Сидеров.

И въпреки заявлението още в началото от страна на опозицията, че ще подкрепи плана на ГЕРБ от солидарност към перничани, дебатът в зала продължи над 3 часа.

В началото на заседанието Прошко Прошков от ГЕРБ изясни основните въпроси, за които трябва да мисли общинският съвет на София. А именно - има ли налично количество вода, за да се захранва Перник, има ли техническа възможност тази вода да мине през рилския водопровод, и дали той ще издържи на увеличеното натоварване.

"За мен основното е можем ли, при условие че имаме техническа възможност, гарантиран резерв, уверение от специалистите, да не пуснем вода за Перник, така че поне да могат да запазят режима в момента?", заяви той.

И отбеляза повтаряното многократно в последните две седмици - водопроводът е планиран да понася далече повече от 300-те литра в секунда, които ще се пуснат по плана на правителството, аварии има, но пък се оправят бързо заради добър мониторинг на водопреносната мрежа.

Особено активни в дебата бяха единичните съветници - Волен Сидеров от "Атака" и независимият Борис Бонев. Сидеров поиска всички ресорни министри - на икономиката, на регионалното развитие и на околната среда - да са в зала, макар те да бяха налице на извънредното заседание на комисията по инфраструктура преди седмица, на която Сидеров не присъства.

Сидеров каза още, че ще гласува "въздържал се", защото в доклада "няма нито думичка за отговорността на концесионера" ("Софийска вода", бел. ред.)

"Ние какво решаваме днес, трябва да решим да гласуваме провод, който ще струва... незнайно колко. И затова исках министрите пак да дойдат. Няма гаранция, няма точно и ясно разписан срок, финанси. Ние гласуваме да дадем вода на Перник, но има едни параметри, които трябва да се изпълнят от държавата. Ние плащаме помпени станции, байпаси, ремонтна язовир, провода до Перник, и концесионера почва да продава вода и да печели."

Борис Бонев пък обяви, че "няма интрига и няма новина, тъй като е ясно, че София ще даде вода на Перник". Но това не се случвало, защото управляващите успели да докажат с факти, че ще гарантират водата на София. И изказа интересна теза за отговорността:

"Искам да поздравя колегите от ГЕРБ, много добре изиграха ситуацията. Ако гласуваме против, не искаме вода за Перник, ако гласуваме за, носим отговорността. Но не е така, вие носите цялата отговорност. Имаме водна криза - не, имаме криза на това как се управлява тази държава."

От ГЕРБ се възхитиха на "гениалния политически ход" на независимия общински съветник и многократно го атакуваха заради факта, че за него са гласували десетки хиляди столичани, но е сам в СОС. Бонев отбеляза и че всички български граждани ще платят 25-30 млн. лв. за проекта, който всъщност не решава кризата в Перник, а само осигурява режимът на водата да продължи - и че това е отговорност на ГЕРБ, които управляват и на национално ниво.

"Групата на БСП ще подкрепи доклада, това стана ясно още преди 10 дни", коментира левият съветник Иван Таков. И се обърна към кметицата Йорданка Фандъкова: "Защо не участвате като вносител на доклада? Така ще успокоим софиянци."

И призова и Фандъкова, и председателят на Съвета Елен Герджиков да сложат подписите си под доклада, с който се позволява пускането на вода към Перник. Таков отбеляза, че левицата има много притеснения по документа и въпроси, на които не е отговорено ясно и категорично.

"Искахме ясни заявки от конкретни длъжностни лица, които да носят отговорност. Но няма нито един подпис от кмета, от министрите, които са отговорни, от държавни експерти, хора, които да дадат гаранции, че няма да има опасност за водата на софиянци. Когато властта е предизвикала тази криза, която днес решаваме, как да й се доверим с чисто сърце да прави каквото си иска?", попита Методи Лалов от "Демократична България".

И отбеляза, че няма ясно разписан план, "просто едни количества, които да, може да поеме тази мрежа, но дали ще издържи?". И отбеляза, че са нужни ясни ангажименти и подробни анализи.

Борис Бонев пък отбеляза за пореден път, че е нужен анализ на "най-лошия възможен случай" - какви мерки и какъв план ще има "Софийска вода", ако се случи катастрофална авария по рилския водопровод.

Милка Христова от БСП пък повдигна и друга тема - кой ще плаща водата за Перник и дали минаването й през София няма да се отрази финансово и на столичани.

"В началото на кризата беше широко тиражирано, че водоподаването към Перник ще бъде изцяло осигурено за сметка на държавата и то няма да ощети нито софийския бюджет, нито софийските граждани. Това, което ни се предлага в момента, е обикновена търговска сделка, при която „Софийска вода“ ще плати такса за водоползване за водата, която ще бъде преведена от яз. „Белмекен“ към яз. „Бели Искър“, но ще направи съответните разходи за прочистването и прокарването на водата и на диспечерския пункт при Мало Бучино ще продаде водата на ВиК-Перник на цена, определена от КЕВР.

Респективно ВиК - Перник трябва да плати тези разходи. Проблемът в това е, че финансовото състояние на ВиК - Перник е изключително лошо, тоест няма никакви гаранции, че цената ще бъде платена“

От ГЕРБ увериха многократно, че държавата ще поеме тези разходи и те нямат да се отразят по никакъв начин на столичани.

"Това ще бъдат договорени взаимоотношения между две търговски дружества, ясни са правилата, тези пари ще се дължат и ще се изискват по закон. Държавата гарантира, че всички допълнителни разходи ще се направят с държавни средства", подчерта Фандъкова.

След първия час дебати тези теми започнаха да се въртят и повтарят многократно от общинските съветници, бяха направени десетки изказвания и хвърляни редица обвинения към управляващите. 

Бе коментирано в зала и идеята да се използва вода от яз. "Огняново", като някои общински съветници от опозицията отбелязаха, че има съмнения за замърсяване на водата там. Фандъкова изтъкна, че яз. "Огняново" е проект, върху който се работи отскоро и е възложила проучване дали е възможно той да осигури допълнително водоснабдяване на София.

"От тук нататък предстои работа, предстои много сериозен контрол, постоянно ще се дава информация на столичани, ще наблюдаваме целия процес. И при най-малкия риск за водата на София ще се преустанови пускането на вода към Перник", увери Фандъкова.

Кметът на Перник, който също присъства на дебатите, след гласуването благодари на общинските съветници, че "надделя солидарността".

"Благодаря ви, това ще даде глътка въздух и спокойствие на нашия град", заяви той.

Но призна, че има опасност чистата вода от София да се зарази заради проблеми с водопреносната мрежа в Перник и вече засечени два случая на смесване на мръсна и чиста вода и зараза с ешерихия коли.

"В момента, в който имаме зелена светлина, ще започнем подменяне на водопровода", обяви той.