Правителството упълномощи министрите на икономиката, на регионалното развитие и на екологията да поискат още днес от Столичния общински съвет разрешение вода от Белмекенската каскада да премине през язовир “Бели Искър“ и ВиК мрежата на София и да се насочи към Перник. Становището на "Софийска вода" - че може да придвижи до Мало Бучино допълнително до 400 литра в секунда, също днес ще бъде внесено в Столична община.

Премиерът Бойко Борисов се срещна днес форсмажорно с представители на строителния бранш.

Министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че ще се действа бързо. A Камарата на строителите предложи да окаже максимално съдействие за изграждането на водопровода от Мало Бучино до Перник.

Министър Петя Аврамова се обяви за "пълна мобилизация на всички фирми, които имат опит с гражданите на ВиК мрежи, така че в максимално кратки, бързи срокове този водопровод от 13,5 километра да бъде изпълнен, както и помпената станция към него". Проектът за водопровода ще е готов до края на деня и тогава ще стане ясно колко ще струва и ще се отпуснат парите от правителството.

Тръбите за новия водопровод ще идват от Испания.

"Част от тях не са произведени, но това, което имаме, е уговорката с производителя на ден да  се произвеждат 400 метра тръби. Министерството на транспорта ще се включат с цел логистиката да е по лесна, тъй като ще минаваме и през граници и терени", обясни Караниколов.

Очаква се правителството да отпусне 25 млн. лева за спешното изграждане на водопровод от Мало Бучино до Перник с дължина 13,5  километра и пречиствателна станция. По този водопровод до града на режим трябва да се отвежда водата, отклонена през Бели Искър от язовир "Белмекен".

Министрите ще приемат наредба за безопасната експлоатация на язовирните стени и съоръженията.

"Има риск от хепатит, който може да плъзне в града, заради липсата на вода. От Министерството на здравеопазването казват, че опасността се появява, когато са нарушени водоподаването и хигиенните навици на хората".

Това пък каза кметът на Перник Станислав Владимиров пред Нова ТВ. Той посочи, че част от заведенията в града са снабдени с хидрофорни системи, за да предоставят удобства на клиентите си, а други разполагали само с бидони вода.

"Разчетите на ВиК дружеството показват, че при този воден режим, Перник ще има вода до април месец. За следващите десет дни вода ще се взима от водоземната кула, а след това - от основната тръба", обясни Владимиров.

Той коментира готвения протест на перничани в София с думите, че един кмет няма място на протест.