Предложението за промяна на Закона за БНБ в частта му, която засяга съотношението в курса лев/евро е дошло именно от управителите на БНБ. Това заяви днес гуверньорът на националната банка Димитър Радев по време на Годишната среща на бизнеса с правителството, организиран от групата на "Икономедия".

Припомняме, че преди няколко дни се разбра, че група народни представители от ГЕРБ, начело с председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова, са направили предложение, което дава мандат на правителството да договоря курса, по който държавата ни ще влезе в т.нар. чакалня на Еврозоната. Страхът, че това може да потопи лева и да доведе до сериозна девалвация доведе до лека паника. Днес Радев обясни как се е стигнало до това решение.

"Кратка хронология - съответствието на законодателството е един от най-важните фактори за присъединяването към валутния механизъм. В края на миналата година получихме съобщение, че юристите на ЕЦБ откриват несъответствие в нашето законодателство и европейското. Този механизъм изключва фиксирането на курсове в националното законодателство. Ние знаем за тази тема от години, но винаги сме казвали - ще вземем мерки. Това, за което става въпрос е да се направи промяна, която ние предложихме - да сме с европейската правна рамка. Промяната е съгласувана с ЕЦБ. Тя ще пубикува своето становище до края на тази седмица."

Радев обясни, че по принцип банката работи за законодателни промени с Министерството на финансите, но този път Менда Стоянова била предложила да го направи тя. Така се стигнало до промените. 

Иначе промяната била просто техническа, юридическа и на практика отстранявала и последната пречка пред присъединяването ни към валутния механизъм.

"Вече сме на финалната права. Промяна във валутния борд няма и ние ще влезем в ЕРМ II с този курс, това е сигурно. България е много близо до стратегически европейски пробив".

Думите на Радев бяха потвърдени и от финансовия министър Владислав Горанов, който обаче реши да обясни защо промяната е направена по този "скрит" начин - в заключителните и преходните разпоредби на съвсем друг закон.

"Няма правилен начин да се проведе този дебат, особено когато е зареден с емоции, политическо противопоставяне и зареден със специфика и технологии. Начинът, по който стана, е единственият възможен и легален. И два месеца да стоеше върху сайта на някоя институция - нямаше да бъде по-малко чувствителен".

Важно уточнение от мистъра - ако все пак някоя от държавите-членки на Еврозоната, Дания или ЕЦБ поискат да променим курса - то България ще стане от масата за преговорите и няма да влезе във Валутния механизъм.

В заключение Горанов допълни, че еврото е възможно най-добрият вариант за страната и че атаките срещу него идват от проруски настроени политически партии и организации.

"Има много проруски партии, които работят за промяна на геополитическата ориентация на държавата. Тези две оси винаги ще ги има и те винаги ще излъчват спекула срещу доверието в еврото и задълбочанането на интеграцията", каза Горанов.