Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Радикалната групировка "Ислямска държава" заяви днес във аудиоопослание, че желае да започне "нов етап" в своя джихад и той ще е насочен главно срещу Израел, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В разпространено аудиообръщение говорителят на групировката Абу Хамза ал Кураши призова последователите на ИД, особено на египетския Синайски полуостров и в Сирия да съсредоточат атаките си срещу еврейската държава, предаде ДПА.

"Войници на халифата навсякъде край вас са еврейските селища и пазари, превърнете ги в място, където да изпробвате вашите химически оръжия, ракети", призова Ал Кураши.

Говорителят призова също "мюсюлманите в Палестина и всички държави" да са част "от борбата срещу евреите и да осуетят плановете им, като например "тяхната сделка на века".

37-минутното аудиопослание, поместено в медията на ИД "Ал Фуркан" и разпространено чрез платформата "Телеграм", се появи непосредствено преди американският президент Доналд Тръмп да разкрие дългоочаквания мирен план за Близкия изток, често наричан "сделката на века" и предизвикващ полемика от години.

В посланието Ал Кураши осъжда "Хамас и всички онези, които само отправят критики и правят изобличаващи изказвания", визирайки палестински и регионални лидери.

Новият лидер на ИД Абу Ибрахим ал Хашеми ал Кураши е "решен" да пристъпи към нов етап, който няма да е нищо друго освен битка срещу евреите и връщане на откраднатото от мюсюлманите", заяви говорителят.

"Очите на войниците на халифата, където и да се намират, остават обърнати към Ерусалим", посочи говорителят на ИД.

Египетският клон на ИД е активен в Северен Синай и многократно е поемал отговорност за атаки срещу силите за сигурност и християнското малцинство.

През 2014 г., след като завладя големи части от Ирак и Сирия, ИД обяви там свой халифат. Макар Ирак и сирийските кюрдски бойци да обявиха победа над джихадистката групировка, тя продължава да извършва нападения и в двете държави.

Египет преследва съдебно 37 души, обвинени в  джихадизъм

Междувременно Египет днес осъди цели 37 души на различни срокове затвор, включително на доживотни присъди, за присъединяване и подкрепа на клона на "Ислямска държава" на Синайския полуостров, съобщиха съдебни източници, цитирани от Ройтерс.

Съдът в Кайро осъди осем обвиняеми на доживотен затвор, а за 29 екстремисти постанови присъди от 1 до 15 години затвор, след като прокурорите ги обвиниха в планиране на атаки, разпространение на идеологията на групировката в затворите и финансиране на нейни клетки, съобщиха източници от съда. Седем души бяха оправдани.

Обвиняемите, всички от които пледираха невинни, могат да обжалват присъдите си пред касационния съд, който е върховният граждански съд на страната.

Коментари

 's picture

Kovatz

Тия ислямисти май си намериха майстора!

Тия ислямисти май си намериха майстора!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.