Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

„Едно е ясно – сегашната ситуация (в Иран и Ирак – б.р.) заплашва усилията от предишните години и има преки последици за коалицията за борба срещу „Ислямска държава“.

Това заяви днес върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

Той и председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен направиха специално изявление след днешното заседание на Колегиума на комисарите. То бе проведено часове след иранските ракетни атаки срещу две бази в Ирак, където са разположени американски военни. Нападенията са отговор на убийството на иранския генерал Касем Солеймани през миналата седмица.

„Атаките са пореден пример за ескалация и засилване на конфронтацията. Нарастването на насилието не е от полза за никого“, допълни Борел.

Той се надява да се срещне в Брюксел с иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф, когото покани да дойде. На 10 януари ще има извънредно заседание на съвета „Външни работи“.

На Колегиума е обсъждана и ситуацията в Либия. ЕС подготвя посещение на Файез Сарадж - ръководителя на признатото от Съюза правителство на националното съгласие (ПНС) в Триполи. Борел допълни, че в Брюксел или в Рим ще има срещи с "други либийски лидери". Сред тях е и генерал Халифа Хафтар, чиито сили настъпват към Триполи, уточни Петер Стано, говорителят на европейски дипломат номер 1.

Според Урсула фон дер Лайен кризата засяга не само региона, но и „всички нас“. А употребата на оръжие трябва да бъде прекратена веднага, за да проправи път на диалога.

Кризата може да има последици на ЕС в сфери, като например икономиката, транспорта, миграцията и извършваното с помощта на Съюза възстановяване на региона, изтъкна Фон дер Лайен, преди да отлети за Лондон, където ще се срещне с британския премиер Борис Джонсън.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.