Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Джихадистката групировка "Ислямска държава" отново се настанява в Югоизточна Сирия и Западен Ирак, заяви кралят на Йордания Абдула Втори в интервю за френската телевизия Франс 24, цитирано от Франс прес.

Очакваният в следващите дни в Брюксел, Страсбург и Париж монарх смята да обсъди с европейските си партньори най-добрите начини за понижаване на напрежението в региона, което е изострено от конфликта между Техеран и Вашингтон.

"Най-много ме тревожи съживяването на ИД през годината, не само в Югоизточна Сирия, а и в Западен Ирак", каза той.
"Това ще стане проблем за Багдад и трябва да помогнем на иракчаните да се справят с тази заплаха в интерес на всички ни, не само за региона, а и за Европа и целия свят", заяви Абдула Втори.

Той ще обсъди с европейците и напрежението между Техеран и Вашингтон.

"За момента изглежда сме свидетели на деескалация. Надяваме се тази тенденция да се запази. Ставащото в Техеран ще има последствия за Багдад, Аман, Бейрут и за израелско-палестинския мирен процес. Да се надяваме, че през следващите месеци ще можем да намерим правилния тон за региона, за да смъкнем температурата", заяви йорданският крал.

По въпроса за Либия, където от вчера влезе в сила прекратяване на огъня по инициатива на Турция и Русия след повече от девет месеца боеве в подстъпите на столицата Триполи, крал Абдула Втори осъди "подкрепленията от дошли от Сирия чуждестранни бойци".

"Няколко хиляди чуждестранни бойци са напуснали Идлиб през северната граница (на Сирия) и са пристигнали в Либия. Това ще бъде обсъдено през следващите дни" с европейците, каза той.

Йордания и Обединените арабски емирства са сред страните, които нарушиха наложеното от 2011 г. оръжейно ембарго на Либия и изпратиха въоръжение на силния човек в Източна Либия маршал Халифа Хафтар, който от април м.г. се опитва да превземе Триполи, се казва в доклад на експерти на ООН за Либия.

Турция пък е изпратила всякакви оръжия, от бронирана техника до дронове, на войските на правителството на премиера Файез Сарадж в Триполи, казват дипломатически източници.

БТА

 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.