Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Българската стопанска камара (БСК) се солидаризира с исканията на бизнеса за безсрочно отлагане на т.нар. наредба за касовите апарати. От Камарата, която нееднократно е изразявала позиции относно нормативния акт, настояват той да не влиза в сила поетапно от началото на следващия месец, както е предвидено, а когато всички спорни моменти бъдат изчистени. И призовават властите да не оставят "извън закона хиляди коректни търговци". 

Влизането в сила на промените в Наредба Н-18/2006 за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства бе неколкократно отлагано, като този път от финансовото министерство посочиха, че повече отсрочка няма да има. Голяма част от бизнеса обаче, най-вече малкият и среден бизнес, заявява, че няма да може да се справи с изискванията на наредбата в така поставения срок, както и че тя води до допълнителна финансова тежест за фирмите.

На фона на нерешените проблеми, предстои на 31 януари т.г. (за складовите програми) наредбата да влезе в сила, а за всички поголовно - на 31 март.

"Този факт отново провокира вълна от социално напрежение. Ето защо, БСК подкрепя справедливите искания на протестиращите браншови организации, вкл. за отлагане влизането в сила на действието на Наредба Н-18 до изчистване на всички основни проблеми, касаещи прилагането й", посочват от Камарата в становище.

Оттам допълват още, че подкрепят и исканията на ресторантьори, хотелиери и собственици на заведения да не бъдат санкционирани със затваряне на обектите до 30 дни без вината им да е доказана. 

Става въпрос за два члена от Закона за данъка върху добавената стойност, които сега ореждат запечатването на обекти при неиздаване и на касов бон. От Българската асоциация на заведенията дават пример с това, че ако недобросъвестен сервитьор реши да си прибере парите от клиента в джоба и съответно не издаде касова бележка, то на запечатване в срок до един месец подлежи цялото заведение, от което търговецът губи.  

"Вярваме, че хиляди коректни търговци няма да бъдат оставени "извън закона" на 1 февруари 2020 г., въпреки времето, усилията и средствата, които са вложили, за да изпълнят изискванията на Наредба Н-18", посочват от БСК.

За сряда пред сградата на Народното събрание е насрочен протест на инициативен комитет, обединяващ представители на на хотелиерския и ресторантьорския бизнес, като миналата седмица организаторите се заканиха, че на митинга може да излязат 10 000 души.

Коментари

Blagovesta Vasileva's picture
Blagovesta Vasileva
тутифрути

споко

тук на ул. Нишава 123 има един дърт беззъб търговец, който продава от две години различни видове ядки и тем подобни продукти. Той даже няма касов апарат ако му поискаш бележка ти се озъбва. Явно си има здрав гръб при данъчните. Обижда се човекът.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.