България се готви да евакуира трима свои граждани от китайския град Ухан, където е огнището на смъртоносната пневмония, предизвиквана от новия коронавирус, съобщи Министерството на външните работи.

"Българското посолство в Пекин е в постоянен контакт с тримата наши сънародници в град Ухан, като се обсъждат варианти за тяхното извеждане", казва министерството в съобщение днес.

То посочва, че китайските власти препоръчват чуждестранните граждани да не напускат страната. Франция обаче съобщи, че ще изпрати специален самолет, за да евакуира свои граждани от Ухан. У дома те ще преминат през прегледи и ще бъдат под карантина за 14 дни.

По данни от 20 януари 2020 г. на Националната администрация за миграция на Китай през 2019 г. българите в континентален Китай (без Хонконг, Макао и Тайван) са общо 373 души, от които 195 работещи и 134 учещи. Най-много българи има в градовете Шанхай и Пекин, както и в провинция Дзянсу, се казва в съобщението на външно министерство.

Еврокомисията готова да подкрепи страните от ЕС

Еврокомисията има готовност да подкрепи държавите от ЕС, които предприемат евакуация на своите граждани от Китай, съобщи говорителят й по въпросите на регионалната полинтика Стефан де Кеерсмаакер.

Дали да бъде предприета евакуация, решават държавите от ЕС, уточни той. Днес следобед предстои среща за обсъждане на европейската готовност за противодействие на разпространението на вируса. Очаква се представители на европейските здравни власти да преценят готовността на болниците в ЕС, както и необходимостта за предупреждение на гражданите от съществуващата опасност.

Европейските здравни власти подготвят също съвети за пътуващите в засегнатите райони.