"Всъщност кой съм аз, че да говоря с премиера?"

Така Васил Божков отговори на репортерски въпрос дали Бойко Борисов вече си вдига телефона при негови позвънявания, след като в неделя каза пред феновете на "Левски", че не може да се свърже с министър-председателя.

Преди това той заяви, "че се надява Борисов да вземе правилното решение" по повод планираната за петък среща между запалянковците и премиера.

Тази вечер собственикът на "Левски" за втори път се срещна на "Герена" с феновете на отбора, за да чуе дали те ще го подкрепят, предвид внесените от Валери Симеонов промени в Закона за хазарта, по силата на които фирмите му "Национална лотария" и Лотария "България" ще загубят лицензите за търкане на талони.

"Той Валери закара и вода на хората в Перник", рече Божков по адрес на шефа на НФСБ.

Васил Божков потвърди, че ако промените минат, той няма да може повече да финансира "Левски". В претъпкана зала на сектор "А" на стадион "Георги Аспарухов" първите десетина минути бяха отворени за медиите и дори имаше пряко предаване. След това журналистите бяха подканени от запалянковците да напуснат.

Цитирани бяха числа на дългове на "сините" към "Виваком" - общо около 3 милиона лева, и приблизително толкова към "Главболгарстрой", за които обаче клубът е готов да отиде на съд. Двете фирми били готови да поискат обявяване на несъстоятелност на своя длъжник.

Димитър Ганев (вляво) и Георги Попов заедно с Васил Божков.

Над 19 милиона лева са влезли в касата на "Герена" за 11 месеца, откакто "Нове холдинг" се ангаржира с "Левски". Те са по спонсорски договори, дарения и т.н. Има и още 5 млн. в дългосрочен план (до 2023 г.) - те ще бъдат или опростени, или ще се увеличи капиталът на АД-то. 

За този месец вече са преведени над 2 милиона за трансфери и зимна подготовка. Днес "Левски" привлече сръбски вратар от "Цървена звезда" с договор от лятото. Погасени са 7 348 000 лв. към НАП, фирми, футболисти, треньори и мениджъри.

Числата бяха огласени от боса на "Национална лотария" Димитър Ганев и от Георги Попов, притежател на акциите на "Левски" и вицепрезидент на "НОВЕ холдинг".

"Днес Агенцията за държавна финансова инспекция излезе с изявление. Много от вас го интерпретираха, че частните лотарии трябва да платим 210 милиона лева. Законът е какъвто е и ние сме платили колкото трябва. Изявлението беше ясно и точно, а вие го интерпретирате по различни начини, така започна краткият брифинг на Васил Божков по повод огласяване на резултати от проверка.

Ние сме за закона такъв, какъвто е. Има грубо нарушение на Конституцията. Тя е върховен закон и трябва да се спазва. Не може да се тълкува по целесъобразност.

Гледаме за здравето на нацията... Взимаме от един и даваме на друг. Това ли е за здравето на нацията? Не знам какви мерки планира държавата. Ако съм нарушил закона...". 

"Ако одържавят лотарията, няма да имам възможност да финансирам клуба. Иначе съм готов съм да остана, но не виждам смисъл", заяви Божков вече официално.

"Феновете са тук - попитайте ги. Разговарям с тях за бъдещето на "Левски", само за това. По-скоро ги информирам за последствията от одържавяването", добави бизнесменът на въпрос какво точно е поискал от левскарите - протест или друго.  

Шефът на Националния клуб на привържениците (НКП) на "Левски" Степан Хиндлиян поправи репортер, че срещата с Борисов в петък била по инициатива на спортния министър Красен Кралев (подкрепил промените в Закона), а не по тяхна, след като в понеделник в декларация сами поискаха да разговарят с премиера. 

Бившият вицепремиер Евгений Бакърджиев.

"Левски" няма просрочени задължения, а подписани споразумения, например с НАП, и дължимото се плаща редовно, увери Ганев. Изпълнителният директор Павел Колев пък каза, че не е притеснен за бъдещето на клуба.

Срещата босове - фенове продължи отново около два часа, а след нейния край единственият, който коментира, беше Степан Хиндлиян. По думите му няма нещо ново в чутото от Божков и компания тази вечер. Как ще постъпят почитателите ще стане ясно след визитата им при премиера в петък.

„Първо трябва да чуем дали ще мине този закон. Когато чуем това становище, имаме решения какво да правим, каза шефът на НКП. - Решенията са няколко и зависи от срещата в петък. Тогава ще си говорим отново. Аз казах, че ние сме хора, които не се успокояваме от обещания. Слушахме много време какво ли не. Няма механизми за контрол над обещанията. Утре вятърът започва да духа от друга посока и то става прах."

„Аз лично смятам, че Валери Симеонов е инструмент на нещо, но на какво - не знам. Далеч съм от мисълта, че той не е използван да свършва работа. В петък има среща с премиера, от която се очакват резултати. В зависимост от тези резултати, ще вземем мерки. Имаме много фракции, фенклубове, организации... Един може да протестира във фейсбук, друг може на улицата, трети пред блока вкъщи. Не мога да кажа подобно нещо. Има настроения за протести, но под каква форма ще бъдат е въпрос на време да разберем”, завърши Хиндлиян.