Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Гърция, една, поне на всекидневно ниво, патриархална страна, днес избра първата в историята си жена за държавен глава. 

Екатерина Сакеларопулу (63 г.) висш съдия с 40-годишен стаж и от юридически сой, предизвика впечатляващ консенсус в 300-местния парламент, който избира гръцкия президент - 261 депутати отляво и отдясно гласуваха за нея.

Неизбежният български въпрос, който това съседско събитие предизвиква е: Коя българка би могла да бъде обект на такава широка политическа подкрепа, че да застане на върха на държавата?

Гръцкият и българският президент си приличат по предимно представителните функции, но се различават по това, че у нас държавният глава се избира пряко от народа, а в Гърция - от представителите му в парламента. 

Въпреки тази разлика обаче въпросът остава: Биха ли се съгласили мнозинството от българите жена да им бъде президент? И коя би била тя?

Един такъв опит на последните президентски избори се оказа неуспешен. Но дали главната причина беше балканската мачовщина? Май тогава никой не обърна особено внимание на тази страна на въпроса. Цялото внимание беше върху политическото противопоставяне между управляващи и опозиция.

Има ли у нас жена, която би се борила успешно за президентския пост догодина? И не само това - която би могла да бъде обект на преобладаващо одобрение отляво и отдясно, отгоре и отдолу?

Мая Манолова? Опитът ѝ да стане кмет на София не навежда на такива мисли.

Кристалина Георгиева? От изпълнителен директор на МВФ - български президент? Сега - едва ли. Но и после - пак едва ли. След цялата отровна атмосфера, създадена около нея в България. 

Йорданка Фандъкова? Мария Габриел? Меглена Кунева? Случаите изглеждат подобни на горните два. 

Честно казано, Лили Иванова, за момента изглежда най-консенсусната българка. Макар и не 100%. 

Коментари

Йовко Манолов's picture
Йовко Манолов
jovko.manolov71

Г-н Желев,

има доста по-подходящи кандидатури,които неясно защо не споменавате?Една от тях е г-жа Ренета Инджова.Доказано успешен,компетентен и,най-важното честен служебен премиер!Има и не малко други,известни и способни личности жени,които заслужават да бъдат български президент,с качества и морал,близки до тези на горепосочената личност.Проблемът е в това,че,и вече е видно от последните петнайсетина години,че заради наложената политическа конюнктура,личности с качества и способности,нямат шанс даже да бъдат и номинирани.Целта сега е да бъдат номинирани само зависими хора със съмнителни качества,като навсякъде!
Buba Mara's picture
Buba Mara
bubamara

DELIRIUM OF THE GRAY MARE

DELIRIUM OF THE GRAY MARE Бред сивой кобылы. На български - булшит.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.