Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Повече от година, след като предлаганите от Валери Симеонов изменения в Закона за хазарта стоят "на трупчета" в парламента, лидерът на НФСБ пак се захвана с темата. И по-точно с опититите да ограничи разпространението на т.нар. талончета на щастието.

Симеонов е внесъл в деловодството на Народното събрание нов проект за изменение в същия закон, според който лотарийни игри да могат да се организират само от държавния Български спортен тотализатор, "с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности".

На частниците, които сега притежават лиценз за лотария, той се отнема след изтичането на три месеца от влизането на измененията в сила, е разписал още Симеонов. Неизплатените печалби - да се изплатят до края на юни 2021 г., или разсрочено - до 31 декември 2025-а. Напечатаните, но нереализирани билети, талони, фишове и др., пък да се унищожат, предлагат още депутатите от НФСБ.

По смисъла на закона "лотарийните игри са хазартни игри, в които се участва посредством билети, фишове, талони или други удостоверителни знаци. Печалбата се дължи при откриване или познаване на определена цифра, комбинация от цифри, знак, фигура и други". Или с други думи - Симеонов предлага монопол над любимите на народа "талончета за търкане" да има ТОТО-то.

И сега тотализаторът предлага такъв тип лотарийни билети, но той не можеше и все още не може да се съревновава с конкуренцията "Национална лотария", "Лотария България" и др.

В мотивите за предложението си Симеонов изтъква, че приходи от ТОТО-то по закон отиват за държавния спорт. Докато Симеонов изтъква, че сега действащата уредба, която дава възможност и на други фирми да оперират на пазара на лотарийните игри, не им вменява отговорност за финансиране на българския спорт.

"В случай, че лотарийните игри се организират само от Държавно предприятие "Български спортен тотализатор", приходите за горепосочените дейности ще се увеличат значително, което ще доведе до подобряване на условията за спорт в училищата", посочват вносителите.

Такова привилегировано положение на държавните организатори на хазартната игра осъществувало в Австрия и някои от скандинавските и балтийските държави, заявяват още.

С друг текст от НФСБ предлагат също така обекти, в които се продават талони на моментните лотарийни игри, да не могат да се намират на разстояние по-малко от 300 метра от училищата. А тези игри се продават на практика навсякъде.

През май 2018-а депутати на Симеонов (а не той в качеството му на член на Министерския съвет тогава, вицепремиер) внесоха изменения в Закона за хазарта, според които продажбата на талончетата да бъде ограничена до специализираните за хазартни игри места – т.е. лицензираните като такива пунктове, казина и пр. Симеонов искаше и ограничаване на рекламата на тези игри - най-вече тв шоутата, показващи спечелилите с чекове в ръка. В парламента всички партии заявиха подкрепа, но после проектът замина за Брюксел - за нотификация - не ограничава ли конкуренцията. В началото на 2019-а стана ясно, че забележки не е имало и поправките може да продължат през българския парламент, но и до ден днешен те не са придвижени в комисията по бюджет и финанси.

Новото предложение на Симеонов и депутатите му идва на фона на разпоредените от прокуратурата проверки в хазартните компании - какви налози са плащали. Според юристи предложените промени противоречат на Конституцията - по-точно на чл. 17, ал. 3 на Конституцията, според който частната собственост е неприкосновена.

Дали новата законодателна инициатива на лидера на НФСБ този път ще мине - предстои да видим. 

Коментари

Ниновичока

няма да събори ББойко! Но ако пипне лотарията Черепа ще го събори!!!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.