На фона на водната криза, Перник е обгазен и със серен диоксид, като при едно от констатираните превишения тази сутрин стойностите са били двойно над алармения праг от 500 мкг/куб.м - 999,13 мкг/куб. м., съобщи регионалната екоинспекция (РИОСВ).

Аларменият праг е доста по-висок от максимално допустимите стойности.

Констатацията е направена във времето от 05:00 до 08:00 часа, като най-високата средночасова стойност: 999,13 мкг/куб.м е регистрирана в 07.00 ч.

"Причина за високите концентрации на серен диоксид са неблагоприятните метеорологични условия - безветрие и гъста мъгла, повишеното потребление на твърдо гориво в битовия сектор и работа на ТЕЦ "Република" към "Топлофикация Перник" АД.

РИОСВ-Перник е дала предписание на ТЕЦ "Република" за незабавно намаляване на производствените мощности до възможния минимум.", пишат от екоинспекцията.

Оттам препоръчват на т.нар. рискови групи от населението - деца, възрастни, хора с астма, сърдечно-съдови заболявания и белодробни заболявания - да не напускат жилищните или работните помещения, като затворят прозорците на стаите, да се избягва физическа дейност на открито. 

Защо серният диоксид е опасен?

Серният диоксид постъпва в организма чрез респираторната система. При високи концентрации абсорбцията му достига до 90 % в горните дихателни пътища и по-малко в по-ниските отдели на дихателната система. 

При кратковременна експозиция на серен диоксид се засяга преди всичко дихателната система. Отбелязва се голямо разнообразие на индивидуална чувствителност на населението към серен диоксид, но особено чувствителни са лица болни от бронхиална астма. Действието на серния диоксид върху дихателната система като правило се съчетава с влиянието на праха.

Здравните ефекти на серния диоксид се проявяват с нарушение на дишането, белодробни заболявания, нарушение на имунната защита на белия дроб, агравация на съществуващи белодробни и сърдечносъдови заболявания. Трудно е да се отдели действието на серния диоксид от това на праха, с което се свързва също повишената честота на хоспитализации и смърт.

Хора с астма са 10 пъти по-чувствителни към серния диоксид, отколкото здравите. Децата с астма са особено чувствителни, а експозицията на серен диоксид може да доведе до възпалителни белодробни заболявания, гласи информацията по темата в сайта на Министерството на околната среда.