Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Топчето пукна. Черешовото, разбира се. Звучат бунтовни песни. Веят се трибагреници. „България пламна“, съобщават някои медии. Футболни агитки се притичват на помощ. На стадиона се вее транспарант „Да изметем тази пасмина в Турция“. „Мангали“, „гаджали“ и „рязани“ заляха форумите.

Лидери на ДПС демонстративно и пред телевизионни камери говорят на турски език по време на предизборната кампания, след като Изборният кодекс забранява това. Тази забрана се оказа сред най-важните теми за ДПС в последните месеци, а ЦИК също толкова демонстративно пропуска да види нарушенията.

„Сега всеки ден, всеки час, навсякъде има мат'рял за митингова демокрация“, е казал правешкият диктатор, припомнен ни в парчето на „Ъпсурт“.

Хората са събрани на площада, веят знамена, аплодират, дюдюкат. На едните хора се обяснява как са „поробени от турците“ и трябва „да се освободим“, на другите се обяснява как „правата са отнети“ и как „възродителният процес продължава“.

Разбира се, че медиите се занимават с това. Конфликтът е задължителен елемент в новините, за да бъдат те привлекателни за публиката.

В това време хората, които медийното клише нарича „бай Иван и бай Хасан“, вероятно се чудят какво толкова се е случило, че отново положението е „на нож“ и отново от тях се очаква да се мразят.

А какво всъщност се случва?

Фалцетният национализъм и от двете страни покачва температурата. Колкото по-горещо става, толкова по-малка роля играе разумът. Колкото повече е емоцията, толкова по-малка е вероятността от позитивна развръзка.

Прави са избирателите на ГЕРБ в Кюстендил да недоволстват. Техните над 20 хиляди гласа изпратиха един депутат – точно колкото и 864-те гласа за ДПС. Прави са и червените избиратели, които с техните над 14 хиляди гласа изпратиха също само един депутат. Прави са и избирателите на Реформаторския блок, Патриотичния фронт, „Атака“ и АБВ – всички те по отделно са получили в пъти повече гласове от ДПС в Кюстендил и нямат свой депутат от района. Движението обаче има и той се казва Александър Методиев – бат Сали.

Прав е обаче и лидерът на ДПС Лютви Местан като припомни, че подобни парадокси има и на други места в страната и в подобна щастлива ситуация са се озовали и други политически сили. В Силистра например „Атака“ има депутат с 1425 гласа, докато БСП няма депутат с над 8 хиляди гласа. При пропорционални избори винаги има изравняване на резултатите, за да бъдат те представителни на национално равнище. И винаги на отделни места се появяват подобни парадокси.

В Кюстендил обаче не се говори за избирателната система, а за бат Сали. Хората не искат да бъдат представени в парламента точно от депутат от ДПС и точно с името бат Сали.

Хайде да не се лъжем.

Горивото за тези протести е оценката за поведението на партията ДПС. Намесените политически фигури обаче удобно я обличат във възрожденско-бунтовни носии, добавят му традиционна антитурска и антициганска риторика и накрая се чудим защо репортажите от мястото на събитието изглеждат като възстановка на Априлското въстание.

Всяка една от партиите, участващи в кюстендилските протести, има своята вина за това, в което се превърна ДПС. Всяка една от тях е участвала в „разпределянето на порциите“ заедно с Движението. Всяка една от тях е управлявала във видима или невидима коалиция с партията на Местан. Или най-малкото не е противодействала на разрастването на основаната от Ахмед Доган корпорация.

В тези протести обаче няма да чуете предложение за промяна на изборните правила, за да не се получават подобни изненади като спечеления с 864 гласа мандат на бат Сали. Няма да чуете и предложение за промяна на живота в ромските гета, за да не бъдат изобщо възможни образи от типа на бат Сали. Няма да чуете и план за освобождаване на държавата от захвата на корпорацията. Вместо това ЦИК не смее да приеме каквото и да е неудобно за ДПС решение, а зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев в открито призна, че част от областните дирекции на МВР са били пряко управлявани от Движението.

Но тези теми не са подходящи за митинговата демокрация. По-лесно е да крещим от трибуната как „този мандат идва от Анадола“ и да призоваваме „тази пасмина да бъде изметена в Турция“.

Докъде ще ни доведе това ли?

То вече ни доведе. Фалцетният национализъм и от двете страни прави все по-популярни екстремните популисти. Консолидира и ДПС. Може да има съгласуване, може и да няма. Факт е, че печелят и двете страни. На едните хора сочиш другите за виновници, на вторите сочиш първите за виновници. Въпрос на една крачка е някой лидер да викне „Дръж!“

По-малкият проблем е, че в тази шумна ситуация не можем да говорим за важните неща – работните места, доходите, спазването на закона. По-големият е, че експлоатирането на популизма и омразата никога не води до добър финал. И ако някой твърди, че няма накъде да става по-лошо, оптимистът предупреждава: Може, може.

Ключови думи

Коментари

Развеселен

Прекрасен материал! Поздравления!

Мунчо

Хората протестират и с право протестират,това е пладнешки обир!Това че е законно,не значи че е справедливо.Затова законите трябва да се преработят и то възможно най-бързо.Трябва да има равенство между закон и справедливост!Как може да обвинявате гражданите че протестират и да казвате:ДПС с по-малко гласове печели повече мандати,но такъв е закона,ДПС си купува вота,но и с това не нарушава закона,ДПС се държи нагло и назидателно,но и с това не нарушава закона!Защо е този закон и кого защитава той?

Анатол Франс е казал: "В това е фиаското на закона - той еднакво забранява и на бедния и на богатия да спят под мостовете."

Кюстендилка

Хубаво е, когато журналистите мислят, но големите телевизии, след като дойдоха и си направиха репортажите, защо не попитаха има ли разрешение за затваряне на пътя за Македония, как кмета Петър Паунов сам си даде позволение да прави протест, защо полицията безропотно охранява същия и най - вече кои са хората участващи в така наречения протест. Служители на община Кюстендил, в работно време, част от които пристигнали и със служебните превози на кметството. А и да попита от колко време същите тези служители не са получавали заплати и до кога няма да получават или имат ли желание да протестират или го правят "по задължение", защото на протестите ги броят. А и да попитат хората от Кюстендил, да им изброят наредените до кмета Петър Паунов на снимката - бащата на жена му, неуспелия кандидат за депутат от ГЕРБ и зам. кмет на община Кюстендил, шефът на общинската фирма Чистота, началникът на общинска охрана и още от този род. Кюстендилци не са глупави или нетолерантни, на тези общински мероприятия се говори срещу два етноса, това в Европа, която Паунов ни навира в очите не само не може да се случи, а ако бъде допуснато виновните ще отидат в затвора. Тук обаче е България. Заради това Цигани и турци се чувстват нежелани, а кметове като Паунов разиграват етническата карта за своя изгода. Защото догодина отново ще има избори, за кметове. А властта е най - големия опиат.

Гола партизанка

Кюстендилци да бяха отишли да протестират пред офиса на Мая Манолова!Този кръчмарски патриотизъм изкара на улицата най-големите кюстендилски инфантили. Когато София протестираше цяла година в Кюстендил всички се бяха потулили като мишки.Дребни хорица, дребна мисъл, лошо бъдеще.

недопустимо

Лошите обноски и надменното отношение не могат да прикрият липсата на професионализъм у автора. Ако беше прочел или проследил репортажите и материалите на останалите медиите, щеше да е разбрал, че исканията на всички протестиращи са за промяна в избирателната система и за противодействие на корупцията насаждана от ДПС. Но авторът е "писател", а не читател и смята, че всичко му е простено. А отношението си към Мая Манолова същите "лоши" кюстендилци са изразили на изборите. Но и затова трябва да се прочете. Но тук всеки само пише и затова и НИКОЙ не ви чете.

ДЕЛЯН

СЛЕД ПРЕГЛЕДА НА ТАКЪВ ПАСКВИЛ СИ ДАВАШ СМЕТКА КОЛКО УДОБНО ЗА ПЕЕВСКИ Е ХОРА КАТО БЕДРОВ ДА СА ОПОНЕНТИТЕ НА ДПС. ЛЪХА НА ДОГОВОРКА ОТ КИЛОМЕТРИ. БЕДРОВ Е ОТ НАЗНАЧЕНИТЕ "ВРАГОВЕ" НА ПЕЕВСКИ И КОРУПЦИЯТА.

Сарданапал

А в това време, на североизток от България доволно потриват ръце... Всяка нестабилност тук е безценен подарък за тях.

Лесно

Троловете на Пеевски са се настанили и в този форум. Бедров е част от от платената "опозиция" на ДПС и легитимира Доган и сугинажа му. Костовисти и троловете на Пеевски са обсебили нета и плашат с етнически конфликти като по този начин си делите парите от корупционните пирове на главатарите ви Прокопиев и Пеевски. Костовисти = Доган = Първанов= Станишев.

Карабас

Бедров като харесва Бат Сали и закона му да си го прибере у тях, а не да обвинява Дупница и Кюстендил, че не го искат. Там не са гласували за ДПС и затова протестират. И аз ще съм на протест ако ми слагате насила депутат без да има гласове за него. Направих си труда и да прочета в ЦИК резултатите. Тези хора са гласували за десницата и не са дали гласа си за Мая Манолова нито за Бат Сали. Защо тогава ги пращате да говорят с картечарката и да приемат ДПС. Това са достойни хора отстояващи правата на всеки един от нас.

пена

Бедров е абсолютно прав! Мислете с главите си- така ни противопоставят едни срещу други и ни владеят-Разделяй и владей,както знаете! С нас ДПС плаши турците ,за да гласуват за тях, с тях ни плашат нас пък руската АТАКА и другите боклуци уж били те националисти. Прост народ сме, първичен - като стадо сме и ни завардват такива вълци, като ДПС и руската националистическа и антибългарска "АТАКА" и ние се бутаме в безисходица един в друг, а страната лети надолу в бездната

Лена

Бедров услужливо атакува протестиращите легитимирайки безобразията на ДПС. Само да каже и колко получава от Доган за това. Не е случайно, че имате заглавие"БГ журналистиката загина в катастрофа". Да, господин Бедров. Слугинажа на Доган е катастрофа. Ама то и вашето не е журналистика.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.