Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Месец и половина след като в Перник бе наложен воден режим, представител на властта се извини за унизителните условия, в които живеят хората там. “Редно е да им се извиня, въпреки че нямам персонална вина”, каза в телевизионно интервю вицепремиерът Томислав Дончев.

Въпросът за вината набра скорост в обществения дебат след ареста на министъра на околната среда Нено Димов, подал оставка от килията си. Засега Димов е единственият обвинен за водната криза в Перник - за умишлена безстопанственост. Според прокуратурата има достатъчно доказателства, че между януари 2018 и ноември 2019 Димов е разрешавал на частните компании “Стомана индъстри” и “Топлофикация”-Перник да ползват за промишлени нужди вода от язовир “Студена”, въпреки че редовно е бил информиран за драстично намаляващите нива на водата в язовира.

Чия е отговорността?

Като всяка публична фигура министърът е отговорен за личното си поведение за дейността на ведомството, което ръководи, както и за действията на длъжностни лица от екипа си. Записано е и в Конституцията: съгласно чл. 108, ал. 3, министрите „носят отговорност за своите действия". Именно тях викат в Народното събрание, за да обяснят или защитят едно или друго действие на министерството. Това е законно установен формат, чрез който депутатите упражняват надзор от името на тези, които са ги избрали. Съгласно Правилника на Народното събрание, този надзор се упражнява по въпроси от “актуален характер, които представляват обществен интерес и са в техния ресор на управление или засягат дейността на ръководената от тях администрация”. А дейността на администрацията е функция на провежданите от министъра и екипа му политики, както и на качествата и експертизата на назначените чиновници. Само дето "калинките” на ГЕРБ станаха нарицателно за партийни кадри, непригодни поради некомпетентност или корупция.

Земеделският министър Румен Порожанов подаде оставка заради корупционни схеми за “къщи за гости”, чието финансиране се отпуска от Държавен фонд “Земеделие”.

Регионалният министър Николай Нанков, вътрешният министър Валентин Радев и транспортният министър Ивайло Московски поеха политическата отговорност за катастрофата край Своге, причинила смъртта на 20 човека, и подадоха оставки преди година и половина. Тогава Нанков призна за пропуски в координацията на трите ведомства по отношение на пътната безопасност. Според устройствения правилник на Министерски съвет, "министрите осъществяват общо ръководство и координация на дейността на създадените към тях държавни комисии, изпълнителни агенции и други административни структури”.

Но защитникът на Димов - Ина Лулчева, един от най-известните адвокати по наказателни дела, коментира обвинението към Димов с думите, че “това са специфични дейности, по които едно политическо лице няма познания, защото министърът е политическо лице”.

“За това има компетентно ръководство във всяко министерство, което да подготвя решенията на министъра. Министърът защитава политика”, добави адвокат Лулчева.

Устройственият правилник на МОСВ обаче отрежда на министъра значително по-големи правомощия. Например: да контролира състоянието на околната среда, да координира контролните правомощия на другите органи на изпълнителната власт по отношение на околната среда, да издава норми за рационално използване на възобновяеми и невъзобновяеми природни ресурси, да осигурява събирането и предоставянето на информация за състоянието на околната среда, да утвърждава методики за контрол на компонентите на околната среда. И така нататък. Тоест, негова е отговорността за рационалното използване на природни ресурси като водата. Негова е и отговорността за състоянието и контрола ѝ, тъй като все пак става дума за компонент на околната среда. Язовир “Студена” е сред 53-те комплексни язовира от национално значение, които държат 87% от водата на България - и за които е отговорно именно МОСВ. И затова фактът, че никой от министерството не е забелязал как един такъв язовир изчезва за по-малко от година, заслужава много повече от обществено порицание и възмущение. Едва ли причината е само изключително горещото лято на 2019 година. А и при такова засушаване е редно екоминистерството да направи преглед на всички язовири, от които се снабдява населението с питейна вода. И в случай на опасност да не мълчи.

Само Димов ли?

Веднага след ареста на екоминистъра шум вдигнаха и тези въпроси: “Само Нено Димов ли е виновен? Защо се неглижира отговорността на Министерството на регионалното развитие и на министър Петя Аврамова?”. Защото инфраструктурата, която отвежда водата до домовете на хората, е грижа именно на регионалното министерство, което държи 51% във ВиК ООД-Перник. Редица проверки, извършени от края на миналата година, показаха, че водата на “Студена” и за “Студена” е отклонявана, разхищавана и пренасочвана, липсвало е разходомерно устройство на изхода на язовира, а загубите по старите водопроводи надхвърлят 75%.

Томислав Дончев, в чийто ресор на вицепремиер е да координира работата на МРРБ, заяви, че има претенции към начина, по който се управляват ВиК-дружествата, но не и към министър Аврамова. Изглежда, че едни министри носят отговорност, докато на други това задължение им е опростено. Петя Аврамова оглави министерството след оставката на Нанков, но в действителност именно той е министърът. Затова и бе изпращан по спешност в Перник.

Както водата в язоворите е грижа на МОСВ, така контролът на ВиК-операторите е работа на МРРБ. И ако министърът действително си е вършил работата, сега нямаше да е необходимо МВР и ДАНС да започват проверки на дружествата, за което отново ще бъде изхарчен публичен ресурс. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е информирала МРРБ за състоянието на ВиК-сектора. Но изглежда, че регионалното министерство не се е разтревожило дори когато КЕВР установява пълно неизпълнение на бизнес плана на ВиК-Перник още за 2017 година. Установява също така общи загуби по трасето в размер на 75% при заложени 68 на сто, а направените инвестиции са двойно по-малко от заложените в бизнес плана.

Нищо не са знаели?

Да припомним и това: в парламента има четирима депутати от Пернишкия избирателен район - Красимир Велчев и Александър Александров от ГЕРБ и Станислав Владимиров и Любомир Бонев от БСП.

Велчев е член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ и зам.-председател на парламентарната група на управляващата партия. Как така е проспал изчезването на водата в язовир “Студена”, след като до местните избори миналата есен кмет на Перник беше неговата съпартийка Вяра Церовска, която е била уведомена от ВиК-оператора за състоянието на водоема? Соцдепутатът Владимиров пък стана кмет на Перник след Церовска. Нима и той не е знаел нищо за състоянието на “Студена”, след като още в деня след встъпването си в длъжност би камбаната? Цинично е, ако на “Позитано” 20 използват за политически цели хорското страдание и напрежението, възникващо в резултат от кризата.

Тази седмица продължават разпитите и на други високопоставени служители на МОСВ. Продължава и търсенето на нов министър на екологията. Този път ВМРО не искат да бъдат просто ракета-носител, както беше при номинацията на Нено Димов. И затова ще преговарят за кандидат да бъде издигнат техен човек. Впрочем, те също не се чувстват отговорни за водния режим.

Не е ли ред на премиера Борисов да се извини за всички тези хора, с които управлява в третия си мандат?

"Дойче веле"

Коментари

 's picture

Бобо

Кашата

Абе в таз държава може ли нещо да се случи без Доганчето и после Бойчето да са дали разрешение ? Не може ..... Тогава за какво говори. ? .....

Ама защо така скромно, г-н Бобо? Защо сам Доганче и Бойче?

Отговорни са те, разбира се, както герберастите, така и довелите ги на власт. Отговорни са обаче и всички, крепили ги на власт през годините. Всички ги знаем, но всеки си има любимци, от които няма да се отрече :) Но да ги изброим все пак, за обща култура. Герб беше докаран на власт с неоценимата помощ на олигархичния кръг около Амет Сополя. Сополя пусна по пързалката другаря Съсел с известния видеозапис, "изтекъл" от иначе добре пазените срещи на ДПС. Първите верни коалиционни партньори на Герб в парламента от 2009-та до оставката през 2013 бяха все отбор мастити СДС-расти. Най-твърда подкрепа получи Гроб от Синята Коалиция на другарите Иван Лаборанта и Магтин Алилуята, които гласуваха с Мутрата през целия мандат. Когато не достигаха гласове, помагаха и Яне Янев, бивш председател на парламентарната група на СДС, както и Волен Сидеров, бивш редактор на в. "Демокрация", създал там редица видни ... хехехе ... пера. Едната Пепи само колко далеч стигна. Боце беше изметен за кратко от властта и веднага лъснаха резултатите от първия му мандат - КТБ, Белене, практически пълния крах на държавните финанси между 2009-та и 2013 - години на невиждан икономически подем по света и на невиждан грабеж у нас. КОЙ намаза от този грабеж? Боце, Сополя и златните им пръстчета, разбира се. Платените протестъри от летото 2013-то и споразумението с Доган през 2014 обаче бързо върнаха Боцко на власт. КОЙ КОЙ КОЙ го крепи преди и по време на втория му мандат? Естествено, седерасти като Жорко "дантелата" Марков, Едвин "буда" Сугарев, децата на бившата седерастия и мои братчета - Москов, Лукарски, Кънев и прочая "синя" сволоч, участвала и блажила от демокрадтическия грабеж на България. Да не забравим и по-дребните - Меги Кунева, блажила на държавна работа още от времето на Костов. Естествено, агентура като АБВ и Обеднелите Патриоти, които др. Радан Кънев "убеди" да се присъединят към Коалицията на Блажещите. КОЙ намаза? Намаза др. Иван Костов с преференциалните влогове, които бяха спасени. Партийките на седерастията, които си осигуриха още години папкане и възможност да тровят политическия живот. "Патриотите", които направиха патриот обида. КОЙ го издуха - освен безгласните граждани, отвратени от политиката отдавна, също и малцината почтени и заблудени умни и красиви, гласували за Раданча когато ги лъжеше "в обещание съм да не подкрепя кабинет с премиер Борисов", пък после събудили се с раданчовия в уста. След последните избори изненада няма, в управлението отново са традиционни коалиционни партньори на Герб. Агент Иван и неговата шайка, която малко се олюлява от пернишката криза, г-н Сидеров, създателят на българската "силна" журнализтика и, разбира се, собственикът на телевизия SCAT и фен на фекална материя Далавери. С един-два гласа на някаква варненска мутра, която, както всички останали едри олигарси, не плаща ДДС, защото има политическа партия и вестник. Дали само Боце и Аметя са виновни, а, тролчета?

Прекалено безцеремонното отношение на Н. Д. общественото мнение

....сега просто няма да позволи каквото и да е отклоняване на въпроса "КОЙ стои/стоеше зад гърба на бившия министър на МОСВ?

В предния пост имах предвид...

...отношението на Н.Д. към общественото мнение.
Not-Independent Observer's picture
Not-Independent Observer
Not-independent-observer

В писанието ви се внушава,че

В писанието ви се внушава,че Н.Димов е виновен, даже директно го пишете. Това е недопустимо. Димов не е осъден. Нещо повече-считам,че по обвинение по чл. 219 Димов следва да бъде оправдан. Но дори и да бъде осъден, поантата е ,че към момента не е, и не може и дума да става за вина. Димов не следва да бъде осъден, защото липсва текст в НК , според който при лошо управление на водния сектор се носи наказателна отговорност. Чл 219 е неприложим в случая. Чл 219 изисква наличие на материални щети, а такива няма-предприятията са си платили водата, не е трябвало да им бъде продадена, но щом е продадена-водата е платена. Няма материални щети, няма и престъпление по чл 219. нещо повече-щеше да има престъпление по чл 219 ако не им беше продадена вода. За да избегне отговорност по чл 219 Димов е бил ДЛЪЖЕН да не спира продажбата на вода-с цел да се избегнат щети за народното стопанство, каквито биха настъпили, ако въпросните предприятия не рааботят. Става като вица - а ти що си със шапка. Ако не се продаде водата-отговорността е по 219, а ако се продаде водата-пак има обвинение по 219.

В политиката "виновен" и "осъден" не са синоними.

Андрей Луканов, Филип Димитров и Иван Костов са виновни, но неосъдени. Стефан Софиянски, Христо Бисеров, Емилия Масларова и подобните им са виновни и "оправдани". Цветан Цветанов е виновен и корумпиран, дори осъден. Но присъдата му е отменена от по-"услужлив" съд. Всички са политически трупове, защото вината им пред обществото е неоспорима. А Нено Димов дори не е политик, той е услужлива бурма на всяко подкупно управление от Костов насам. Ще е хубаво, ако го отнесе, но както в случая с по-горните това няма да стане. Олигархическата "демокрация" ще го подържи в ареста докато перничани се изморят, след това ще го оправдае, а перничани ще му платят за старанието като ги осъди в Страсбург. Системата е отдавна измислена - още от времето на прокурор Татарчев - и работи безотказно.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.