Бизнесменът Валентин Златев коментира пред бТВ думите на кмета на Ботевград Иван Гавалюгов, че ВЕЦ "Бебреш", който се управлява от баща му Васил Златев, източва язовир "Бебреш" и за това има проблеми с водата в града. Златев заяви, че това са "неверни твърдения".

Прокуратурата проверява твърденията на кмета, а държавното предприятие "Напоителни системи", което управлява язовира, не откри нарушения в работата на електроцентралата.

"Вецът работи съгласно всички закони и издадени разрешения. Не знам за нито един ВЕЦ в България как "отгоре" може да дойде разрешение", каза Златев.

Така той коментира твърденията на Гавалюгов, че отговорните институции са имали против ползването на язовира за този ВЕЦ, но е получено разрешение "отгоре".

Златев каза още, че вецът почти не е работил през последните 2 години.

Попитан защо Гавалюгов разпространява подобни информации, той отговори:

"Разбирането на Гавалюгов е, че борейки се с богатите и успелите, той печели народната любов. Това е жалко."

Бизнесменът припомни, че ВАС е отстранил кмета от длъжност по искане на КПКОНПИ.

"В такъв момент е лесно да обясняваш кой е лошият", каза още Златев.

Той заяви, че не знае колко струва вецът, защото с това се занимавал баща му. И го определи като "малка водноелектрическа станция". Златев обясни, че ако вецът спре да работи, това ще бъде загуба за около 150-200 хил. лв., която няма да се отрази на семейството му. И дори каза, че ако зависи от него, той би пратил булдозер да го събори, но не го прави от уважение към баща си.

Според Златев язовир "Бебреш" не е предназначен за питейна вода. Той определи Гавалюгов като "олигарх", защото е крупен бизнесмен в Ботевград, има политическа власт и притежава медии.

"Това е христоматиен пример за олигарх", каза той.

Според Златев в Ботевград действала организирана престъпна група, което за около три години присвоявала средствата, плащани от гражданите за ВиК услуги и от държавния бюджет.

Златев твърди, че разполага с документи, според които местното ВиК отчита 2.5 млн. куб. м вода, а събира от населението пари за 9 млн. куб. м вода и това става със знанието на кмета.

"Излиза, че само 10% от населението на Ботевград плаща вода по сметки, а това не е така. Действа организирана престъпна група, която събира от населението пари за 9 млн. куб. м вода, а плаща на държавата за 2 млн. и останалите пари са присвоени за лично облагодетелстване", каза Златев.

И допълни, че вече са образувани две наказателни дела, които са установили изтичане на пари в брой и през фиктивни договори за резервни части и неправомерни средства за лично облагодетелстване.

Бизнесменът каза, че язовир "Бебреш" е строен в края на 80-те години като водоем за промишлено водоснабдяване и за поливане, а не за питейни води. В годините 28 от лицензираните водоизточници, захранвали в миналото Ботевград, са спрени и вода се подава само от язовира - непречистена, заяви той. По думите му смеските, с които се почиства магистрала "Хемус", се оттичат към язовира и оттам - в чешмите на хората.

"Кой кога е решил да разруши 28 източника за водохващания, това е големият въпрос. Няма отговор защо е спряна работата на лицензираните водохващания и кой е разрешил язовир "Бебреш" да стане единствен източник", каза Златев.

Златев представи констативни протоколи, според които тръбата, изградена да снабдява града при аварийни нужди, никога не е работила, а към тръбата за поливане през 2016 г. са установени 8 нелегални байпаса, които през 2019 г. вече са станали 18.

Златев нарече кмета Гавалюгов олигарх, защото в качеството си на кмет е подписвал заповеди в полза на собствените си дружества и медии. Според него кметът истерично опитва да отклони вниманието от въпроса къде е водата на "Бебреш".

Според Златев връзка между бизнес и политиката трябва да има на принципна основа.

"Политиците не трябва да бъдат бизнесмени, бизнесмените не трябва да бъдат политици", обясни той.

Попитан дали политици са му искали помощ, отговори:

"Не е грях да си поискаш."

А на въпроса кой му е искал помощ:

"Още малко ще искате да кажете с кого си лягам."

Попитан какви са му отношенията с Бойко Борисов, той разясни:

"Защо трябва да имам някакви специални отношения? Кой ги е определил като приятелски?" 

След като му бе припомнено изказване на Борисов, че Златев лъже на карти, бизнесменът отговори, че след това изказване не е играл повече карти с Борисов.

"Той е човек, който не обича да губи", обясни причините.

Златев отрече да е олигарх, бил служител "в една голяма корпоративна структура", имайки предвид "Лукойл".

"Нито имам медии, нито се занимавам с политика", каза той и определи тези твърдения като популизъм.

Отрече и твърденията, че Правец е "частен град".

"Това не е така. Кое му е частното на Правец? Правец е един прекрасен град в цветущо състояние. Занимавам се само с "Лукойл". Останалият бизнес се ръководи от моя баща", каза Златев.

На въпрос има ли приятели сред политиците, той отговори:

"Имам много приятели, те са всякакви хора."