САЩ продължават да игнорират призивите на Ирак да изтеглят войските си от страната и дори възнамеряват да построят летище на запад от Багдад за стратегическите бомбардировачи B-52. 

Това съобщи местният телевизионен канал "Ал Сумария", цитиран от ТАСС.

Според източници на медията новият обект, който ще отговаря на "световни стандарти", ще бъде изграден на територията на действащата военна база "Айн ал Асад", където са разположени американски военнослужещи.

"Американските сили разширяват инфраструктурата с летище, като целта на строителството е да се постави писта за B-52", споделили източниците. 

На този етап е обособен периметър и тече подготовка за започване на строежа.

Парламентът на Ирак прие резолюция на 5 януари, в която задължава правителството да прекрати военното присъствие на чужди сили в републиката и да спре работата си в рамките на споразумението за сигурност, сключено със силите на международната антитерористична коалиция. Документът беше одобрен с наличието на кворум, но отсъстваха сунитски и кюрдски фракции.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отхвърли исканията на Багдад и заплаши с „безпрецедентни санкции“.

На 3 януари Пентагонът организира атака в района на летището в Багдад, при която загинаха командирът на специалните части на Ислямската революционна гвардия "Ал Кудс" Касем Солеймани и заместник-началникът на шиитската милиция "Хашд ал-Шааби" - Абу Махди ал Мухандис.

Иранският Върховен съвет за национална сигурност заяви, че ще направи всичко възможно, за да отмъсти на Солеймани.