Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши Ирак с много строги санкции, ако американските военни бъдат принудени да напуснат тази страна, след като вчера иракският парламент гласува за прекратяването на присъствието на чужди военни в Ирак, предадоха световните агенции.

Пред журналисти в президентския самолет Тръмп на път за Вашингтон каза:

"Ако те действително поискат от нас да си тръгнем, ако не го направим на една много приятелска основа, ние ще им наложим санкции, каквито те не са виждали досега".

Тръмп напомни, че САЩ имат много скъпа военновъздушна база там, чието изграждане е струвало милиарди долари и допълни:

"Няма да си тръгнем, докато те не платят за нея", предаде Ройтерс.

Президентът освен това заплаши Иран с големи репресивни мерки в случай на иранска атака срещу американски обекти в Близкия изток в знак на отмъщение за убийството на генерал Касем Солеймани.

"Ако направят каквото и да е, ще има големи наказателни мерки", предупреди Тръмп пред журналисти в самолета, с който се връща във Вашингтон от двуседмичната си ваканция във Флорида.

Тръмп освен това отново заплаши с нанасяне на удар по ирански културни обекти.

"Те имат право да убиват наши граждани, а ние нямаме право да пипаме техните културни обекти? Не става така", заяви Тръмп, цитиран от Франс прес.

Той каза, че обмисля разсекретяването на разузнавателни данни, свързани с убийството на Солеймани.

САЩ твърдят, че иранските ракетни сили са в повишена степен на готовност, предадоха още световните агенции, като се позоваха на пожелал да запази анонимност американски представител.

Засега не е ясно дали става дума за готовност от отбранително естество или не, посочва Ройтерс.

"Определено те са в повишена степен на готовност. Но дали това е повишена степен за готовност да се отбраняват или да действат в офанзива към този момент не може да бъде установено", казва представителят. "САЩ следят внимателно обстановката", допълва той.

Франция пък  припомни на Ирак важността на борбата срещу терористичната група Ислямска държава. Дипломат номер едно на Франция Жан-Ив Льо Дриан разговаря по телефона с иракския премиер в оставка Адел Абдел Махди. По време на разговора Льо Дриан е подчертал важността на продължаването на борбата срещу ДАЕШ в Ирак и Сирия в рамките на международната антиджихадистка коалиция и при пълно спазване на иракския суверенитет. Договорено е било с иракския премиер да се продължат дискусиите по въпроса.

Италия обеща да поддържа Ирак в борбата с тероризма и стабилизирането на ситуацията в самата страна. Това е уверил италианският премиер Джузепе Конте в телефонен разговор иракския президент Бархам Салих, предаде ТАСС.

Конте изразил загриженост от сегашната ситуация и е подчертал необходимостта дипломатически усилия за снижаване на напрежението.

САЩ пък изразиха разочарование от това, че иракският парламент е гласувал за отказ от чуждо военно присъствие в страната, предаде ТАСС, като цитира говорителката на Държавния департамент Морган Ортагус.

Бундесверът пък е преустановил ротацията на силите, участващи в международната мисия за борба с Ислямска държава в Ирак, допълва ТАСС, като се позова на съобщение в Туитър на министерството на отбраната на Германия.

БТА