Писмото от американската армия до иракските власти, което създаде впечатление за предстоящо изтегляне на САЩ от страната, е неудачно съставен проектодокумент, целящ единствено да подчертае засиленото движение на военни части. Това заяви председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили, цитиран от "Ройтерс" и "Франс прес".

Това беше неподписан проект (за писмо), изпратен до някои иракски военни командири, тъй като движението на американски войски в Ирак се засили през последните дни.

Беше грешка, направена с добри намерения, посочи генералът.

По думите му САЩ са искали да обяснят на иракската армия, че има засилено движение на самолети, включително транспортиране на войски между бази в Ирак и прехвърляне от Кувейт в Ирак.

"Няма планове за изтегляне от Ирак", подчерта той.

В последствие и министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър потвърди на свой ед, че няма план за изтегляне от Ирак - въпреки разпространеното писмо.

В неделя - два дни след като с американски въздушни удари по цели в Багдад бе убит иранският военнокомандващ ген. Касем Солеймани, иракският парламент гласува за изтеглянето на американските сили от страната.

Тогава американският президентът Доналд Тръмп заплаши Ирак с жестоки санкции, ако искат да изгонят военните на САЩ от територията си. 

Ген. Мили отказа да посочи колко са американските военнослужещи в Ирак. Преди това се споменаваше бройка около 5000.