Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Главният прокурор Иван Гешев разпореди на министъра на вътрешните работи и на председателя на ДАНС извършване на съвместни проверки за спазване на Закона за управление на отпадъците (ЗУО) и на Закона за опазване на околната среда. Решението беше съобщено от пресцентъра на държавното обвинение три дни след като премиерът Бойко Борисов обяви, че в на 7 места в страната МВР и останалите правоохранителни органи подготвят акции заради темата с боклука. А всичко тръгна от Плевен, където стана известно, че боклук на калабрийската мафия Ндрагета е изнасян за преработка в България. 

В съобщението на държавното обвинение се казва, че "проверката е разпоредена с цел извършване на преценка за наличие на предпоставки за упражняване на правомощията на Прокуратурата на Република България."

Трябва да бъдат установени всички „притежатели на отпадъци“ на територията на страната. Разследващите ще събират документи - разрешение, комплексно разрешително или регистрационен документ за съответната дейност, площадка и др.

Ще бъде извършена проверка за спазване на задълженията на притежателите на отпадъци, сред които са: 

- да изпълняват разпоредбите за събиране, транспортиране и третиране на отпадъците;

- да предприемат всички мерки за несмесване на опасни отпадъци с други опасни отпадъци;

- да водят отчетност за отпадъците;

- да уведомяват компетентните органи за предстоящи промени на суровините и технологичните процеси, които биха довели до изменение в количеството или вида на образуваните отпадъци и техните
опасни свойства.

Вече е и разпоредено да бъде изискана информация за извършвани проверки от контролните органи на лицата, които управляват отпадъци – съответните региознални звена по околна сред и водите, кметове на общини, и предприети мерки, в случай на установени нарушения.

"Главният прокурор Иван Гешев е указал при непосредствено установяване на данни за извършено престъпление от общ характер, незабавно да се уведоми и съответната компетентна прокуратура.", съобщават от прокуратурата. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.