Няма нерегламентирано изтичане на вода от язовир "Бебреш", подава се вода единствено за нуждите на населението - това са резултатите от проверката на водните съоръжения, разпоредена от премиера Бойко Борисов.

Извънредната проверка, направена от "Напоителни системи", сочи че ВЕЦ "Бебреш", който е собственост на фамилията на Валентин Златев, не работи и последния ден, в който е функционирала, е 25 септември 2018 г.

Тя бе разпоредена вчера от Борисов след среща с кмета на Ботевград и явно "Напоителни системи" са решили да я направят светкавично. Градоначалникът своя страна твърдеше, че проблемът е именно във ВЕЦ-а.

Инспектирана е и цялата тръбопроводна мрежа и съоръжения на язовир "Бебреш", чрез които се водоснабдява населението на община Ботевград. На огледа са присъствали кметовете на Ботевград и Правец, съобщи БНР.

При огледа обаче е открито тръбно отклонение със спирателен кран, който към момента на проверката не подавал вода и е видно, че от него отдавна не е подавана вода, както и че спирателният кран е затворен - обясняват експертите. Според тях от 2012 г. по това отклонение не се подава вода за промишлени нужди. 

Не е установено и наличие на байпасни връзки за нерегламентирано подаване на вода към територията на община Правец.

Въпреки това е взето решение да бъде затапен главният водопровод веднага след последния водоползвател на територията на община Ботевград, посока Правец. Целта е да няма съмнения у населението за нерегламентирано ползване на вода.

„Напоителни системи“ ЕАД посочва в съобщението си, че миналата година е установен завишен разход на вода от ВЕЦ „Бебреш” за периода 20.05 - 28.05.2019 и 18.06 -24.06.2019 г.. По информация на дружеството-собственик на МВЕЦ “Бебреш”, разходваната вода е била използвана за профилактика на машините и съоръженията му.

Тази вода е използвана, когато водното ниво на яз. „Бебреш” е било под определената минимална кота за водовземане от 490,48 м, посочена в разрешителното, издадено от Министерството на околната среда и водите на дружеството, собственик на ВЕЦ-а.

За извършената проверка е уведомена Басейнова дирекция „Дунавски район” за предприемане на последващи действия от тяхна страна, се посочва в съобщението.